Hoe vrijwillig is de vrijwillige ouderbijdrage?
Niet mee mogen op kamp, achterblijven tijdens een buitenlandreis en thuis zitten tijdens een excursie. Tot augustus 2021 mocht school je uitsluiten van deze activiteiten als je ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet hadden betaald. Door een nieuwe wet is dit nu niet meer toegestaan, maar houden scholen zich hier wel aan?
Maar wat houdt de nieuwe wet dan in? Scholen mogen ouders nog steeds vragen om een vrijwillige ouderbijdrage te betalen om de kosten voor bijvoorbeeld een excursie, bijles of kerstviering te dekken. De hoogte van deze ouderbijdrage mogen alle scholen zelf bepalen. Voordat de nieuwe wet inging mochten scholen, als de ouderbijdrage niet betaald werd, de leerling een gratis alternatief aanbieden. Sinds 1 augustus 2021 mag dit niet meer. Als school mag je leerlingen niet meer uitsluiten van activiteiten die door school worden georganiseerd. Ook als ouders de ouderbijdrage niet hebben betaald.
Uitsluiten of alternatief programma
Maar houden scholen zich hier ook aan? Uit een rondvraag onder scholen door Scholieren.com blijkt dat lang niet alle scholen op de hoogte zijn van de nieuwe wetgeving. Zo zegt het Bonnefanten College in Maastricht dat de bijdrage vrijwillig is, maar dat als deze niet volledig betaald wordt, de leerling kan worden uitgesloten van de activiteit of voorziening waarvoor niet betaald is. Mijn eigen school, het Ichthus College in Kampen, zegt dat als ouders de ouderbijdrage niet betalen, leerlingen een alternatief programma op school krijgen.
Gelukkig zijn er ook scholen die wél op de hoogte zijn van de nieuwe wetgeving. Zo zegt het Lyceum aan Zee in Den Helder dat leerlingen niet worden uitgesloten van activiteiten als de ouderbijdrage niet is betaald. Wel zeggen ze dat als er niet genoeg geld van de ouderbijdrage binnenkomt, het zo kan zijn dat sommige excursies niet door kunnen gaan. Daarnaast zegt het Calvijn Meerpaal in Rotterdam op de hoogte te zijn van de wetswijziging en dat er geen gevolgen zijn voor leerlingen die de bijdrage niet betalen. Gelukkig maar.
Bezinningsmateriaal en solidariteitsfonds
Maar waarvoor gebruikt je school het geld van de vrijwillige ouderbijdrage eigenlijk? In mijn schoolgids staat dat beschreven. Ik schrik als ik zie waar je als ouder aan mee moet betalen. Zo betaal je bij mij op school een ouderbijdrage van 75 euro voor onder meer de leerlingenraad, bezinningsmateriaal en een solidariteitsfonds. Wat het is? Geen idee, maar toch betalen alle ouders het. Voor de meeste excursies moet je zelfs nog extra bijbetalen
Wat kan jij doen?
De nieuwe wet zegt ook dat expliciet in de schoolgids vermeld moet staan dat de ouderbijdrage volledig vrijwillig is. Dit is bij veel scholen nog niet het geval, zo ook bij mijn eigen school. Maar wat kan je hier als scholier aan doen? Ten eerste kan je een mailtje sturen naar je school en ze op de hoogte stellen van de nieuwe wetgeving. Geven ze hier geen gehoor aan? Dan kan je hier altijd nog melding van maken bij de onderwijsinspectie. Zij zullen dan het schoolbestuur hierop aanspreken. Dus kijk eens in jouw schoolgids en laat van je horen. Luistert de school niet naar je? Dan kan je hier wederom melding van maken bij de onderwijsinspectie.
Al met al blijkt maar weer eens dat scholen vaak niet op de hoogte zijn van nieuwe wetten en dat ze de ouderbijdrage voor de meest vreemde doeleinden gebruiken. Gelukkig zullen we je bij Scholieren.com nooit om een ‘vrijwillige’ bijdrage vragen. Kan jij lekker blijven genieten van de honderden gratis artikelen op onze site.
Eindexamens. Die periode waar je al tijden naar uitkijkt (not) en waar je je super goed op hebt voorbereid (ook not). Geen paniek: wij hebben de ultieme survivalgids voor je samengesteld. Met deze tips ga je het (waarschijnlijk niet) redden. Maar ze zijn wel leuk.

1 seconde geleden