Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoe spreek je je docent aan?

Hoe spreek je je docent aan?

Door Jens

Veel middelbare scholen zijn er nog behoorlijk streng in: leraren en docenten spreek je per definitie aan met u en meneer of mevrouw. Het merendeel van de Nederlandse scholen kent deze hiërarchie nog, en bewaart zo de afstand tussen docent en leerling. De vraag is of dat de ontwikkeling van de leerling ten goede komt. Is formaliteit en afstand iets dat aangeleerd moet worden of is kiezen voor je en jij een groter voordeel, omdat het contact makkelijker wordt?

Bij mij op school heerst als één van de weinige scholen in het land informaliteit tegen leraren. Je spreekt je docent met je en jij aan, en stuurt mailtjes op informele wijze. Soms app je zelfs je leraar, wanneer je vragen hebt. Nogal de radicaal andere kant van het verhaal dus. Ik kan bevestigen dat dit heel erg prettig werkt. Er is een lage drempel tussen leerling en docent, je voelt je gelijkwaardig aan je docent, je stelt sneller vragen en je knoopt vaker een gesprek aan. Het maakt school een prettigere plek om naartoe te gaan, in mijn beleving.

Idee van de PVV

De PVV diende in 2011 een plan in om het verplicht te stellen ‘u’ en ‘meneer/mevrouw’ te zeggen tegen docenten (verworpen: alleen de PVV stemde voor). Volgens een onderzoek van EenVandaag is 73 procent tegenstander van dit plan, alhoewel 72 procent wel ‘u’ de beste aanspreekvorm vindt voor een leraar. Waarschijnlijk omdat ze niet anders gewend zijn, of omdat er toch voordelen aan hangen.

Zoals het aanleren van formaliteit en hiërarchie. Hoe pijnlijk ook, het is wel een omgangsmanier die essentieel is om te leren voor latere carrièrestappen. In bedrijven, maar ook in andere sectoren heerst een klassensysteem waarin het essentieel is voor omgang met hogergeplaatsten om formeel taalgebruik en formele aanspreekvorm te beheersen.

Volg Scholieren.com ook op hier op Instagram!

Relaxed

Maar de andere kant hebben 'jij' en 'je' toch mijn voorkeur. Het is ontzettend relaxed om vragen te kunnen stellen door even een appje te sturen, en leraren zijn veel menselijker en bereikbaarder omdat de afstand verkleind wordt door die sociale barrière weg te nemen. Grapjes maken met je leraren kan veel makkelijker, en voor je het weet heb je het samen over het WK – of iets dergelijks.

Iedereen natuurlijk zo zijn eigen voorkeur. Voor sommige scholen of leerlingen zal het misschien prettiger zijn om de formele aanspreekvorm aan te houden, en voor anderen niet. Mocht je geen idee hebben of je leraar het fijn vind om met ‘je’ of ‘u’ te worden aangesproken, dan kun je hem of haar natuurlijk altijd nog appen.

Gepubliceerd op 4 september 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.