Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee

Hoe slecht/goed is koffie voor ons als scholier?

Bijna elke dag geniet ik ontzettend van van een zelfgemaakte latte, en in het weekend van een mooi versierde cappuccino in een leuk caféetje. Volgens mij ben ik niet de enige die koffie het allerlekkerste drankje vind.

Ik ben niet verslaafd aan koffie, hoor. Ik hoef niet elke ochtend een bakkie achterover te tikken om de dag door te komen, maar ik vind het wel heel lekker. Vaak, als ik wat vroeger uit ben van school, ga ik met mijn melkklopper in de weer en in het weekend ga ik regelmatig met een paar vriendinnen gezellig naar een leuk tentje. Ik begon me af te vragen: hoe goed of slecht is koffie eigenlijk voor ons als tiener en scholier? Wat zijn de voor- en nadelen ervan? Voor deze blog heb ik dat uitgezocht!

Hot 

Vroeger vond ik koffie én wijn de twee smerigste drankjes die er bestonden. Ik nam uit nieuwsgierigheid wel eens een slokje van mijn moeder en ging bijna over mijn nek. Tegenwoordig is dit echt het tegenovergestelde. Op een gegeven moment dronk ik eens koffie met melk en suiker erin en vond ik het best lekker. Na een tijdje vond ik het zelfs zonder suiker en veel minder melk ook prima te drinken. Mede doordat koffie tegenwoordig zo hot is (op elke hoek van de straat is wel een gezellig koffietentje te vinden en meestal zit die vol met jonge mensen) geniet ik er tegenwoordig letterlijk met volle teugen van.

Cafeïne is niet heel gezond 

Dat een kind tot ongeveer dertien jaar beter geen koffie moet drinken, komt door effecten die cafeïne op het lichaam kan hebben. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor slapeloosheid en hoofdpijn als je het op jonge leeftijd vaak drinkt. Ook kan cafeïne het zenuwstelsel van kinderen aantasten. Voor kinderen en jongeren is het slechter dan voor volwassenen omdat zij extra gevoelig zijn voor cafeïne. 

Toch zitten er een aantal voordelen aan koffie voor ons als scholier. Het drinken van een paar kopjes kan ervoor zorgen dat je wat minder moe bent. Dat is natuurlijk essentieel wanneer je (zoals ik) binnenkort dagenlang moet blokken voor de eindexamens. 

Ook een leuk voordeeltje is dat koffie goed kan werken voor onze sociale contacten. Veel jongeren verzamelen zich om met een hele groep sigaretten te roken of alcohol te drinken. Dit zorgt natuurlijk voor een gezellige boel, maar is erg ongezond. In plaats daarvan, kun je ook gezellig samen ergens koffie gaan drinken. 

Wist je dat koffie drinken ook je geheugen kan verbeteren? Als je niet zo goed bent in het onthouden van informatie, bijvoorbeeld een lap tekst voor een presentatie, zou het drinken van een kopje sterke koffie je geheugen voor 24 uur kunnen verbeteren. Ik heb geen idee of dit ook echt werkt, dus ik ga het binnenkort zeker eens proberen!


Decaf

Nu we het over de voor- en nadelen van koffie gehad hebben, heb ik nog een leuke tip voor mijn mede-koffielovers: cafeïnevrije koffie, speciaal voor degenen die smullen van koffie maar de negatieve effecten van koffie liever niet willen ervaren. Het is te bestellen in koffiezaakjes en je kunt proberen het zelf te maken.  

Toch ga ik liever voor een kopje mét cafeïne, want daar word ik een stuk wakkerder van als ik aan het strijden ben voor de toetsweek. Nu ik weet dat er ook nadelen aan koffie zijn, ga ik wel met mate mijn koffietjes drinken!

Gepubliceerd op 10 maart 2020

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.