Hoe presteerde onze glazen bol?

Door Hidde

Bijna een jaar geleden keek Scholieren.com samen met jongerenblog Youngworks in een glazen bol en voorspelden we welke trends in 2013 het schoolplein zouden domineren. Inmiddels loopt het jaar ten einde en wordt het tijd om terug te blikken: welke trends hebben we omarmd en welke voorspellingen zijn nooit uitgekomen?

1. Bouw je eigen feestje

De eerste voorspelling: in 2013 zouden jongeren helpen om feestjes en festivals te organiseren. Je bent niet alleen bezoeker, maar bouwt bijvoorbeeld ook mee aan het decor of bepaalt de line-up. De participatiesamenleving, maar dan in het klein. Ondanks de populariteit van dat woord, is het - in ieder geval dit jaar - niks geworden onder jongeren.

En geef ze eens ongelijk. Het is toch veel fijner als het feestje er al is, zonder dat je 't zelf nog eens moet gaan regelen? Of zoals blogger Jorieke al in januari schreef: "als ik al een godvermogen heb betaald voor een feestje, heb ik geen zin om ook nog de boel te moeten opbouwen."

2. Delen tot in den eeuwigheid

Delen is het nieuwe bezitten klinkt misschien wat afgezaagd, maar dit jaar zouden we volgens de voorspellingen minder hebberig zijn, en meer delen. Diensten als Rent the Runway en Le Tote, waarbij je kleding kunt lenen, zijn in 2013 niet echt populair geworden onder jongeren. Maar dit was wel het jaar van Spotify en Netflix. Want waarom zou je een album of film kopen, als je 'm ook online kunt 'lenen'?

3. Gewekt worden door een wereldbewoner

De grootste faal van het afgelopen jaar: de app Budist. Idee: dump je wekker en word wakker gebeld door een random stranger ergens aan de andere kant van de aardkloot.

Leuk idee, er zijn weinig Nederlanders die de app hebben, terwijl het bedrijf claimt 700.000 gebruikers te hebben. Helaas zijn dat vooral Russen. En wakker gebeld worden door een oude Russische man is ook zo wat.

4. Tattoo tegen borstkanker

Priktivism: het laten zetten van een tattoo om te laten zien dat je een goed doel steunt. Ondanks dat ik nog niemand met een dergelijke tattoo heb zien rondlopen, schijnt het dit jaar best een ding geweest te zijn. Op Lowlands bijvoorbeeld kon je dit jaar een Human Rights Tattoo laten zetten, één letter uit de Universele verklaring van de rechten van de mens.

Maar genoeg om het een trend te noemen? Inmiddels lopen er 1164 mensen rond met zo'n letter op hun lichaam.

5. Say it with photo's

Ook Pinterest zou dit jaar helemaal de shit worden. Die voorspelling is niet volledig uitgekomen, maar beeld lijkt het wel te winnen van lange lappen tekst. Facebook was wekenlang in de ban van die bloedirritante Bitstrips en steeds meer jongeren lijken een Tumblr-account te hebben. En wees gerust: ook jongens hoefden zich daar in 2013 niet langer voor te schamen.

Conclusie? De meeste voorspellingen zijn - zij het op een iets andere manier - toch wel uitgekomen. Op die gekke wekdienst na. Want de ouderwetse wekkerradio zal nooit verdwijnen. Ook niet in 2014.

Welke blogs moet je zeker nog eens (her)lezen? Welke films mag je niet gemist hebben in 2013? Wat zijn de tien beste boeken van het jaar? Dit en nog véél meer lees je in ons Grote Scholieren.com Jaaroverzicht.
- Best gelezen blogs van 2013
- Onze wensen voor 2014
- Film: de tops en flops van 2013
- Dit zijn de beste boeken van het jaar
- Blogs met meeste reacties
- Het beste en het slechtste jaar ooit
- De Ibn Ghaldoun-soap in 2 minuten

Gepubliceerd op 25 december 2013