Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Hoe overleef ik: een week zonder social media?

Hoe overleef ik: een week zonder social media?

Door Lieke

Het is een deel van ons dagelijkse leven geworden: social media. Als we wakker worden, bekijken we het laatste nieuws op Twitter. Als we ons vervelen, checken we snel de laatste posts op Instagram en 's avonds in bed scrollen we eindeloos door de for you page van TikTok.

En dan ben ik er klaar mee. Als experiment verwijder ik apps als Instagram, TikTok en Snapchat - waar ik in de vakantie gemiddeld 5,5 uur per dag mee bezig ben - om te kijken of ik nog wel zonder social media kan. WhatsApp blijf ik gebruiken, zodat ik nog wel een béétje online kan communiceren.

Influencers

Ik blijk niet de enige te zijn die klaar is met social media, vanuit influencers klinkt ook steeds meer verzet. Neem Emma Chamberlain. In haar populaire podcast Anything Goes zegt zij over bijvoorbeeld TikTok: "Het leek wel alsof TikTok me in bed zo bezig hield, dat ik veel langer in bed bleef liggen." Ook vertelt ze in haar podcast vaker over de negatieve impact van sociale media toen ze jong was, onder meer de eetstoornis die ze erdoor ontwikkelde.

Pfoeh, dat is heftig. Ik ben benieuwd wat een week zonder social media met mij doet.

Verwachting

Ik weet dat ik mezelf snel kan verliezen in het scrollen door verschillende apps op mijn telefoon, en dan vooral als er nog andere dingen op mijn to-do-lijstje staan. Uitstelgedrag dus, en daar wil ik vanaf. Het doel is om die tijd die ik 'verspil' op mijn mobieltje, eens te steken in dingen die moeten en hobby's waar ik energie van krijg, zoals lezen of een stuk wandelen. 

Verloop

In het begin merk ik dat ik 's ochtends, als ik wakker word, mijn telefoon wil pakken en uit automatisme meteen naar Instagram wil gaan. Maar dat kan nu niet. In plaats daarvan kom ik eerder m’n bed uit, want anders ga ik me vervelen. Vanaf dag één merk ik dus al een verschil. Ik begin eerder aan mijn dag, waardoor ik met een rustiger gevoel de dag doorga. 

Hetzelfde merk ik 's avonds in bed. In plaats van dat ik voor het slapen nog een uur door TikTok scroll, app ik nu nog even met een vriendin en dan ga ik ook slapen. Hier ben ik blij mee, omdat ik me toch vaak erger aan mezelf, omdat ik zo lang op mijn telefoon blijf hangen. En dat uurtje langer slapen is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Resultaat

Uiteindelijk besef ik dat ik helemaal niet bereikt heb wat ik wilde bereiken met dit experiment. Ik ga niet vaker een stuk wandelen en ik sla niet vaker het leesboek op mijn bureau open. Maar: de winst zit 'm vooral in de korte momenten dat ik even sta te wachten in de supermarkt, of wanneer ik net de vaatwasser heb uitgeruimd en even iets wil doen om te ontspannen. Normaal gesproken zou ik mijn telefoon er dan snel bij pakken, maar dat gaat nu niet. Ik merk dat ik op die momenten meer om me heen kijk. Gek genoeg geeft dat rust, gewoon even in het moment zijn. Ook merk ik dat ik vaker mijn broertje of m’n ouders vraag om een kaartspel te spelen, die quality time is meer dan welkom.

Als de week zonder social media voorbij is, staan de meeste apps die ik verwijderd had weer snel op mijn homescreen. Snapchat en Twitter zijn bij mij toch platforms waar ik veel met vrienden communiceer. Wel twijfel ik even bij het downloaden van TikTok, omdat dit een app is die onnodig veel tijd in beslag lijkt te nemen. Ik download de app toch, maar zet ‘m niet op het beginscherm. Zo hoop ik ervoor te zorgen dat ik niet uit verveling op de app klik, maar alleen op het moment dat ik dat écht wil.

Les

Ik ben me er door dit experiment van bewust geworden hoe veel tijd er verloren gaat op social media, en hoe ik deze tijd eigenlijk liever wil besteden. Hier ga ik de komende weken dan ook zeker werk van maken, zodat het een gewoonte wordt dat mijn wereld niet alleen om sociale media draait.

Gepubliceerd op 27 september 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.