Dagen offline in 2021, kan dat nog?

Dagen offline in 2021, kan dat nog?

Het scrollen door de oneindige Instagramfeed, binnen vijf minuten reageren op WhatsApp-berichten, urenlang in bed YouTube-video’s kijken of digitale schoolboeken doorbladeren. Voor corona kon je al bijna niet zonder telefoon of laptop. Maar met de invoering van CoronaCheck-app lijkt het analoge tijdperk definitief ten einde.

Is het anno 2021 écht niet meer mogelijk om offline te leven? En zitten er niet stiekem ook voordelen aan? Ik ben benieuwd en ga daarom - met frisse tegenzin - drie dagen van het internet af. 

Spelregels

Voor deze drie dagen heb ik voor mezelf de volgende regels opgesteld:

- Ik mag drie dagen lang geen gebruik maken van het internet, ook niet voor school.
- Mijn telefoon mag ik alleen gebruiken voor het maken van foto’s.
- Mijn laptop mag ik alleen gebruiken voor het schrijven van teksten, verder niet. Dus ook niet googelen.

De eerste dag

Ik word de eerste dag wakker en vrijwel gelijk valt het tegen. De gewoonte om gelijk na het opstaan mijn telefoon te pakken en een half uur lang in bed door YouTube, Instagram en WhatsApp te scrollen, is toch een stuk hardnekkiger dan gedacht. Ook op school is het niet makkelijk. Waar ik normaal voor een toets mezelf overhoor met een online programma, moet ik het nu doen met een boek, een pen en een schrift. Het is even wennen, maar doordat er in tegenstelling tot mijn laptop in een boek geen afleiding is, voelt het in ieder geval een stuk efficiënter.

Wat wel tegenvalt, is dat in een aantal lessen waar standaard met laptops wordt gewerkt, ik telkens een smoes moet verzinnen waarom ik niet mee kan doen. En als ik na een slopende schooldag thuiskom en muziek wil aanzetten, loop ik tegen het volgende probleem aan. Geen internet = geen Spotify. Dus besluit ik op zoek te gaan naar mijn oude cd-speler. Het afspelen van de muziek die ik jaren geleden als kind luisterde, geeft wel een fijn nostalgisch gevoel.

Naar de bibliotheek

De volgende dag is een studiedag. Al snel slaat de verveling toe en ga ik maar naar de bibliotheek. Ja je hoort het goed, ik ga voor mijn plezier naar de bieb. Ik leen het boek Het behouden huis van W.F. Hermans. Dit boek is zeker aan te raden als je nog een leuk boek voor je lijst zoekt. Ik begin thuis met lezen en tot mijn verbazing blijf ik lezen. Binnen iets meer dan twee uur heb ik het boek uit. Om aan te geven hoe bijzonder dat is: Ik heb nog nooit een boek op mijn lijst uitgelezen, en nu is mij dat gelukt in twee uur. Verder maak ik nog wat huiswerk en kijk ik tv.

Gewenning

Het is woensdag, de laatste dag van deze uitdaging. Als ik wakker word, neig ik niet meer gelijk naar mijn mobiel, maar sta ik vrijwel direct op. Ik denk dat mijn hersenen gewend zijn aan mijn analoge leefstijl, een stuk sneller dan ik had verwacht. Vandaag is weer een normale schooldag. Op een paar smoesjes en ongemakkelijkheden hier en daar na, is deze schooldag absoluut niet bijzonder. Het went!

Conclusie

Op wat ontwenningsverschijnselen na, viel het offline leven me alleszins mee. Ik zie er ook wel de voordelen van in. Zo heb ik in één dag een boek uitgelezen en ben ik het fysieke sociale contact meer gaan waarderen. Wel legde het mijn bijbaantje, het online bijles geven aan middelbare scholieren, helemaal stil. Ik ben zelfs door dit experiment een van mijn drie bijlesleerlingen verloren.

Of een paar dagen offline iets voor jou is, moet je zelf weten. Ik vond het erg rustgevend om te doen. Ook sliep ik gemiddeld een uur langer en voelde ik me meer uitgerust dan normaal als ik wakker word. Dus ondanks dat het soms lastig kan zijn op school en het in mijn geval invloed had op mijn bijbaantje, kan ik het wel aanraden als je de behoefte hebt om te ontstressen. Of gewoon een keer een boek wil uitlezen, natuurlijk.

En anders kan je altijd nog een van de boekverslagen van Scholieren.com gebruiken.

Lees ook
Bram leefde een jaar offline

Gepubliceerd op 23 november 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.