Hoe het Duolingo-vogeltje mijn grootste vijand werd
Weet jij wat afabla, shukran en regazzo betekenen? Nee? Ik ook niet. Best wel gek, aangezien ik aan cursussen in al deze talen via Duolingo begonnen ben. Zoals je misschien zelf al doorhebt, heb ik er bar weinig van opgestoken.
Mijn eerste ontmoeting met het groene vogeltje van Duolingo was zo'n drie jaar geleden. Het was een warme zomerdag, zo eentje waarop je je zó ernstig verveelt dat je de drang hebt om iets nuttigs te doen. Ik kwam dus op het idee om een taal te gaan leren.
Fanatiek
Sindsdien ben ik een aantal taalcursussen begonnen: Esperanto, Arabisch, Italiaans, Hebreeuws en Koreaans. De reden dat het er zoveel zijn, is dat ik kennelijk snel uitgekeken ben op een cursus. In het Italiaans kon ik bijvoorbeeld binnen drie dagen al stukjes van het Italiaans volkslied vertalen, maar toch gaf ik het op. Een jaartje later, toen ik bezig was met een cursus Esperanto, heb ik een in het Esperanto vertaalde versie van Robinson Cruseau aangevraagd in de bieb. Maar ook deze taalles begon me al snel te vervelen.
Waar is het goed voor?
Als je een cursus volgt bij Duolingo zijn er als het ware verschillende categorieën waaruit je woorden en zinnetjes krijgt. In eerste instantie lijkt dit vrij simpel, je begint bijvoorbeeld met hallo, goedemorgen en andere woordjes die je gebruikt om een ongemakkelijk gesprek aan te knopen met een vreemde. Gaandeweg gaat het niveau omhoog.
Hoewel ik dus altijd met goede moed begin, komt er een punt, meestal na een week of drie, waarop ik er genoeg van heb. Dan heb ik zoiets van: ja, maar wat ga ik in godsnaam met een cursus Arabisch, Esperanto of Russisch doen? Terwijl die vraag in mijn hoofd blijft zweven, doe ik steeds minder Duolingo.
Duo, het irritantste vogeltje ter wereld
Duo, de mascotte van de app, is het er niet mee eens als je een dagje niet kijkt naar je taal. Hij wordt pisnijdig en begint te spammen met vijandige berichten als: looks like you forgot your Esperanto lessons again. You know what happens now. Vaak pingt die melding op een moment waarop ik erg druk ben en Duolingo allang vergeten ben. Hoewel ik het liefst zou willen zeggen dat hij van het dak mag springen, is en blijft het een digitaal beestje.
Dus ja, dan maar gewoon de app verwijderen (om hem op een moment van verveling toch weer te installeren.)
Al aan het stressen voor je eindexamens? Niet met Examenbundel! Maak per vak de gratis quickscan en check hoe je ervoor staat. Zo krijg je direct inzicht in wat je al beheerst en wat je nog moet leren en oefenen.

1 seconde geleden