Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Help, hoe moet ik eigenlijk leren?!

Help, hoe moet ik eigenlijk leren?!

in opdracht van Examenbundel

Ik zit nu al ongeveer vijf jaar op de middelbare school en nóg ben ik er niet uit welke manier van leren ik het handigst vind. Meestal maak ik zelf samenvattingen, maar daar word ik ontzettend moe van. Ik doe eigenlijk vaak maar wat. Hoe leer je nou hoe je echt moet leren?

Toch heb ik in die vijf jaar wel een paar dingen gevonden die voor mij goed werken.

Maak écht aantekeningen

Dit klinkt waarschijnlijk als een onwijze cliché, maar het is echt waar: als je aantekeningen maakt in de les, onthoud je de stof beter en langer. Dus ga niet onderuitgezakt zitten gapen tijdens een les vol uitleg, maar schrijf gewoon actief mee.

Korte samenvatting 

In de inleiding schreef ik dat ik snel moe word van het maken van samenvattingen. Toch is het handig en snap ik de stof beter als ik het een samenvatting heb gemaakt. Het is belangrijk om je samenvatting kort te houden.  Schrijf alleen de echt belangrijke dingen onder elkaar en schrijf zo min mogelijk lange zinnen op, gebruik veel pijltjes en verschillende kleuren markeerstiften voor bijvoorbeeld jaartallen, begrippen en personen. 

Iedereen leert anders en dezelfde dingen werken niet voor elke scholier. Heb jij meer persoonlijke handvatten nodig om te leren? Dan is de nieuwe leer-handleiding van Examenbundel Zeker Slagen misschien iets voor jou. Hierin staan superveel tips en tricks over hoe je goed leert, waardoor je op een relaxte manier het eindexamen ingaat. Dit zijn er een aantal:

Dier

Voordat je dit boekje gaat gebruiken, kun je er op basis van jouw leerstijl eerst achter komen welk dier jij bent. Ben jij een distracted ostrich, een mad mouse of een crazy chicken? Dit is heel handig om te weten, want dan kun je gerichter jezelf verbeteren in het leren. Ik ben een crazy chicken: ik ben altijd met van alles tegelijk bezig, zo ook in mijn schoolwerk. Wil jij ook weten welk dier je bent? Doe de test op zekerslagen.nu.

Flashcards mét plaatjes en kleuren

Flashcards zijn kaartjes die je kunt omdraaien. Aan de ene kant schrijf je bijvoorbeeld het Engelse woord en aan de andere kant de vertaling. Dit werkt ook voor het leren van begrippen van bijvoorbeeld geschiedenis of economie. Je kunt jezelf zo makkelijk overhoren. Het helpt ook om het antwoord beeldend te maken. Door een tekeningetje van het begrip op het kaartje te zetten, word je herinnerd aan het plaatje en dus ook aan de betekenis van het woord.

Maak een infographic

Bij een infographic maak je een beeld bij de leerstof uit je boek. Geen saaie samenvattingen meer, maar gewoon tekeningetjes en pictogrammen die je zelf maakt. Houd je infographic simpel, schrijf zo weinig mogelijk zinnen op en gebruik veel pijltjes voor bijvoorbeeld oorzaken en gevolgen. Ook kun je dingen die bij elkaar horen dezelfde kleur geven met een markeerstift. Heel overzichtelijk!

Ik heb zelf ook een infographic gemaakt voor een geschiedenistoets en het werkte GEWELDIG. Ik wist alle verbanden, oorzaken en gevolgen precies te noemen. Het kost je wat werk, maar het helpt echt.

De piramide van leren

Afwisseling is belangrijk tijdens het leren. Als je alleen maar dingen letterlijk uit je hoofd leert, ga je de mist in tijdens de toets. Maak daarom bijvoorbeeld veel opgaves over de stof. Je kunt ook een film kijken voor Engels of Frans, met de ondertiteling in die taal natuurlijk. Zo pik je snel nieuwe woorden op. Maar het best leer je door de stof aan een ander uit te leggen. Dan leer je eigenlijk dubbel en onthoud je alles beter.

Ik hoop dat je met deze tips aan de slag kunt. Wil jij zelf ook ontdekken welke leermethodes voor jou het beste werken? Bestel dan nu het boek Zeker Slagen!
En dan nog iets: als je niet slaagt, ondanks dit boekje, krijg je gewoon je geld terug! Gaaf toch? Succes!

Gepubliceerd op 19 december 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.