Hoe erg is het dat ik blijf zitten?

Hoe erg is het dat ik blijf zitten?

Door Mirte

Ik zit rustig op de bank, het jaar is afgesloten. Alleen nog maar mijn boeken inleveren. Dan word ik gebeld, het is mijn mentor. Zij vertelt dat ik helaas niet over ben dit jaar. Maar dat wist ik eigenlijk al. Ze vraagt of ik weet hoe het komt. "Tja, alles bij elkaar denk ik", antwoord ik verslagen.

Ik heb afgelopen jaar havo-4 gedaan. Het was een erg zwaar jaar waarin veel grote en moeilijke toetsen voorkwamen. Het hielp ook niet dat ik de basiskennis van vorig jaar voor een groot deel heb gemist door corona en therapie. Dit alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat ik nu weer havo-4 ga doen. Maar wat nu? Ik krijg ineens allemaal vragen van iedereen wat ik nu gaan doen, maar wat als ik dat nog niet weet? Tijd om het uit te vogelen! 

Nieuw profiel

Want natuurlijk heb ik er wel over nagedacht wat ik nu moet gaan doen. Zo wil ik misschien een ander profiel. Ik heb nu het profiel natuur & gezondheid gedaan, wat mij erg tegenviel. Later kwam ik er pas achter dat ik dat vakkenpakket niet nodig zal hebben bij mijn vervolgopleiding. Daarom wil ik nu graag C&M gaan doen.

Ook kan ik naar mavo-3 of -4 gaan. Als ik naar mavo-4 ga, kan ik nog wel tegelijk examen doen met mijn vrienden, die wel over zijn dit jaar. Maar helaas is dit niet echt een optie, omdat ik al een super toffe hbo-opleiding op het oog heb, hotel en facility management. Dat mijn droomopleiding alleen op hbo-niveau is, zorgt er trouwens wel voor dat ik nog meer gemotiveerd raak om mijn havo-diploma zo snel mogelijk te halen en te gaan starten met die opleiding.  

Te weinig basiskennis

Vragen als ‘heb ik het wel genoeg geprobeerd?’, ‘kan ik het eigenlijk wel?’ en ‘heb ik het verkeerde profiel gekozen?’ spookten de laatste tijd door mijn hoofd. Maar uiteindelijk kwam ik toch terug op te weinig basiskennis van havo-3. Want als we het bij wiskunde over lineaire problemen hebben, is het wel handig om de basiskennis van havo-3 te beheersen. En die beheers ik niet. Want als je niet weet hoe je lineaire formules moet herleiden, gaan die lineaire problemen ook niet lukken.

Overigens mis ik de basiskennis niet alleen bij wiskunde, maar ook bij scheikunde en biologie. Dat moet volgend jaar natuurlijk anders. Daarom ga ik op school meedoen aan extra ondersteunings-uren voor de vakken waar ik moeite mee heb.

Het ergste?

En als je het dan allemaal van een afstandje bekijkt, kom ik toch tot de beslissing dat het echt niet zo heel erg is. Ik ga volgend jaar gewoon nog een keer knallen. Het stomste ervan is eigenlijk dat al mijn vrienden volgend jaar al wél examen gaan doen. Nu vallen al onze plannen voor de examenreis naar Spanje in duigen.

Maar goed, als dat het ergste is, valt het allemaal wel mee. Toch?

Lees ook
Blijven zitten? Dat is helemaal zo kut nog niet

Gepubliceerd op 31 augustus 2022
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.