Wat wij hebben geleerd in therapie

Wat wij hebben geleerd in therapie

De ggz komt vaak negatief in het nieuws. Wachttijden, bezuinigen, te weinig crisisplekken, veel wissels in behandelaren: er is altijd wat. Maar er zitten ook positieve kanten aan therapie, toch? Zo’n 13 procent van de jongeren heeft jeugdhulp. Ook Mirte en Naomi hebben therapie. Maar wat hebben zij eigenlijk geleerd in hun therapieën? De twee besluiten elkaar een brief te schrijven.

Hey Mirte,

Ik heb een paar weken terug afscheid moeten nemen van een van mijn behandelaren. Na zo’n twee jaar therapie bij haar, was het nu toch écht tijd om gedag te zeggen. In onze laatste therapiesessie samen hebben we teruggeblikt op waar ik begon, waar ik nu sta en waar ik nog naartoe wil. Pfoe, dat was best intens. Ik vind het best wel moeilijk om afscheid te nemen.

Toch was het ook heel fijn. Ik heb stilgestaan bij wat ik nu eigenlijk heb geleerd binnen de therapie bij haar. Dit zette mij verder aan het denken. Ik heb al zo’n twaalf jaar psychologische hulp en heb best wel veel geleerd in die jaren.

Als eerste heb ik geleerd wat voor soort hulp er wel en niet bij mij past. Na tientallen behandelaren weet ik precies wat er wél werkt. Zo vind ik het fijn als er niet alleen naar mijn diagnoses wordt gekeken, maar ook naar mij als persoon achter die diagnoses. Door deze aanpak heb ik een veel betere klik met mijn behandelaren en durf ik meer te delen

Ook heb ik mezelf veel beter leren kennen. Zo heb ik geleerd hoe ik beter met mijn emoties kan omgaan, door te gaan schrijven en bewegen. Ik leerde ook over mijn (minder) sterke kanten. Zo kan ik veel te streng zijn voor mezelf, maar heb ik wel veel doorzettingsvermogen.  Ik leerde ook steeds opener te zijn over wat er in mijn binnenwereld afspeelt. Dat is fijn, want ik was gewend om alles alleen te dragen.

Verder heb ik een van mijn trauma’s kunnen verwerken. Ik heb namelijk een trauma opgelopen bij mijn eerste opname in de ggz. Gelukkig heb ik hier nu bijna geen last meer van. Ook durfde ik het weer aan om om hulp te vragen wanneer het niet goed ging. Iets wat ik van tevoren echt niet had durven dromen.

Ik kan echt uren kletsen over alle wijze lessen die ik heb gehaald uit therapie, maar ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar jouw ervaringen! Wat heb jij gehaald uit naar therapie gaan?

We spreken elkaar snel!

Liefs, Naomi


Hey Naomi, 

Wat goed om te horen dat je al zoveel hebt geleerd in therapie. Afscheid nemen van behandelaren vind ik ook erg moeilijk. Voelt het eindelijk vertrouwd bij iemand, moet je diegene weer gedag zeggen en een nieuwe behandelaar in vertrouwen nemen. Ook heb ik mezelf leren kennen. Ik ging nadenken over dingen als: wat zeg je eigenlijk als je je moet voorstellen? En wat gaat er allemaal in mijn hoofd om? Door mindmaps heb ik hier meer duidelijkheid over gekregen. Misschien heb jij dat ook wel gedaan, dat werken met mindmaps? Je maakt dan een soort kettingreactiecirkel over je gevoelens en gedachten. En over die gevoelens: ik heb geleerd daar meer over te praten. Vooral dat ik het allemaal niet alleen hoef te doen, maar ook om hulp mag vragen.

Tot slot heb ik traumaverwerking gehad, met behulp van EMDR (een therapie waarbij je door lichtjes en geluidjes je trauma herbeleeft en beter kan afsluiten). Hierdoor heb ik twee trauma's kunnen verwerken. Makkelijk was het niet, maar wat ben ik nu blij dat ik dat avontuur aangegaan ben, zeg. Het heeft mij heel veel inzichten gebracht! Zo weet ik nu hoe ik op moeilijke situaties moet reageren. 

Als ik dit zo lees, zie ik dat we best veel gelijkenissen hebben. Wat grappig om te beseffen. 

Ik spreek je snel weer! 

Liefs, 

Mirte 

Lees ook
Mijn leven met suïcidaliteit

Gepubliceerd op 25 juli 2022
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Dina

Dina

Mooie briefwisseling! :)

1 week geleden