Hij krijgt altijd gelijk: het kleine broertje

Hij krijgt altijd gelijk: het kleine broertje

Ontzettend schattig is het, wanneer hij voor het eerst begint te praten. Het is geweldig wanneer hij met zijn eten gaat gooien. En mijn ouders staan bijna te juichen als hij krijsend om zich heenslaat, omdat hij 'voor zichzelf leert op te komen'. Alles wat hij doet, wordt aangemoedigd. Over wie heb ik het? Mijn allerliefste, kleine broertje. Grrr, soms kan ik hem echt niet uitstaan!

Mijn broertje van nu 12 jaar is de jongste thuis. Iedereen kent het feit dat de jongste thuis wordt voorgetrokken. De oudste heeft het het zwaarst te verduren, want die moet alles het eerst uitproberen. En wie daarna volgt heeft het vanzelfsprekend veel makkelijker. Een iPhone in groep 7? Natuurlijk, waarom niet!

Zijn tanden kan hij zelf nog niet poetsen, dat wordt voor hem gedaan. En vroeg naar bed gaan? Nee, want zijn oudere zussen mogen ook tot elf uur opblijven. Als mijn ouders hem dan eindelijk zover krijgen, moeten ze hem nog instoppen ook. Het valt nog mee dat ze geen liedje bij het slapengaan zingen.

De volgende ochtend wordt hij niet gewekt door een wekker, maar door mama. Dan legt ze even kleren klaar, terwijl hij gerust nog een tiental minuten door doezelt. Vervolgens wordt zijn brood voor school gesmeerd, zijn ontbijt klaargemaakt en zijn haar gekamd. De arme jongen zou toch eens iets zelf moeten doen.  

En dat is nog niet alles: de jongste krijgt altijd gelijk. Als hij je een keiharde schop geeft, komt dat doordat jij het 'als meest volwassene' hebt uitgelokt. De oudste moet namelijk altijd wijs en verstandig zijn. En wanneer je hem iets aandoet, begint hij gelijk keihard te huilen. 

Mijn ouders vinden het prima als hij de hele snoeppot leegeet, want hij is 'toch veel te mager.' En inderdaad, er is geen grammetje vet te bekennen. Zijn bord eet hij nooit leeg, omdat hij niets behalve patat lust. Geen wonder dat je zijn ribben kunt tellen. 

Zusje en ik kunnen het probleem zo vaak aankaarten als we willen, we zullen toch nooit gelijk krijgen. Want al is het voor iedere jongere best wel bekend, de ouders willen het zelf blijkbaar niet inzien. 'Vroeger zorgden we ook zo goed voor jullie,' is het slappe excuus. Eerlijk gezegd kan ik me niet herinneren dat al die dingen ook voor mij gedaan werden toen ik een brugger was. 

Mijn zusje en ik kunnen ontzettend jaloers zijn, wanneer we weer eens ongelijk krijgen. Of wanneer wij wel ons bord moeten leegeten. Het leven is op sommige momenten zo oneerlijk! Als oudere dien je echter wijzer en verstandiger te zijn, dus het antwoord van mij en mijn zusje luidt altijd hetzelfde: 'Natuurlijk mam, je hebt helemaal gelijk!' Geen discussie mogelijk.

Gepubliceerd op 28 mei 2010
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Zeer herkenbaar!
Wat vinden je ouders zusje en broertje eigenlijk hiervan?

11 jaar geleden

M.

M.

Dats wel vervelend ja !
Misschien moet je er een keer over praten als je alleen bent met je ouders .
en dan iets zeggen van :

Mam , Pap ik vindt het niet zo leuk dat jullie mij vergeten . Hij ( broertje ) krijgt alle aandacht en .. ik ben er ook !!


Suc6 !!

Xxx

11 jaar geleden

N.

N.

Herkenbaar, erg herkenbaar

11 jaar geleden

N.

N.

ik vind het erg vervelend voor je, ik heb ook een broertje maar die is niet zo verwend.

het beste is om er toch met je ouders er goed over te praten hoe lastig het ook is, als het dan nog steeds is let dan zoveel mogelijk op jezelf en denk overal positief over dat help al heel veel!

suc6!!!!!

11 jaar geleden

L.

L.

Enig kind heeft toch wel voordelen, zie ik nu.
Het lijkt me heel raar om een broertje of zusje te hebben, ik kan het me helemaal niet voorstellen, dat er nog een kind door dit huis loopt!

11 jaar geleden

J.

J.

Komt me zeer bekend voor.

11 jaar geleden

A.

A.

Hee,

Ik snap hoe jij je voelt ik heb het ook maar ik heb 4 broertjes en 1 zusje :$

11 jaar geleden

R.

R.

muhaaaahaaa! Heb ik nou ook! (Ik heet btw ook Renske XD) Alleen mn zusje ipv broertje. Zoowwww irritant.

11 jaar geleden

..

..

Ik ben thuis het jongere broertje, ik heb 2 zussen, maar ik ben juist niet verwend.
Mijn zussen zijn altijd degene die boven mij staan, en dat hebben ze altijd al gedaan. Ik heb thuis niets te zeggen en ik moet alles doen wat zij willen.
Als ik ook maar 1 keer tegenspreek gaan ze zich meteen samen tegen mij keren. Ik ben altijd degene die, als ik uit school kom, het huis opruimt en alles netjes maakt. Ik ben degene die eigenlijk het meest verstandig is thuis. Ik rook niet, ik drink niet, etc. Ik heb ook nog eens PDD-NOS en daar heb ik het al zwaar mee te verduren.
Als ik hierover een gesprek heb met mijn ouders dat ik gek van mijn zussen word en dat ik gelijk ben, doen ze er niets aan.

Soms wil ik gewoon even helemaal weg.
Mijn 2 zussen denken dat ze alles zijn, maar eigenlijk zijn zij respectloos en hebben zij nieteens respect voor zichzelf. Dit gaan ze later hopelijk nog leren!

11 jaar geleden

R.

R.

10 jaar geleden

M.

M.

Hoi

11 jaar geleden

R.

R.

HEy Naam en School genoot. (5 juni) :D

11 jaar geleden

I.

I.

lijkt me echt vervelend, ik kan m zoiets bij ons thuis niet voorstellen. ik zou zeggen,vertel gewoon de waarheid aan je ouders ; als ze dan nog tegenstribbelen moet je ze gewoon eens gaan negeren ofzo, of zorg ervoor dat je veel meer aandacht krijgt (bijv. ik heb zo'n pijn; ik voel me niet goed etc. etc.)
gr. Isa

11 jaar geleden

M.

M.

Ja ook herkenbaar, maar ik ben dan juist de jongste thuis. Ik merk dat ik veel meer mag dan wat me zussen mochten.. Veel eerder qua telefoons, kleedgeld, uitgaan, allerlei andere dingen..

Me zussen vonden t ook wel oneerlijk, maar ze zijn nu het huis al uit dus klagen doen ze ook niet meer ;)

11 jaar geleden

G.

G.

is cool ouwe

11 jaar geleden

B.

B.

Helemaal mee eens ik kreeg pas een mobieltje in de eerste en nu krijgt mijn broertje opeens ook 1 en hij zit in groep 7

11 jaar geleden

M.

M.

Dat is zoooo herkenbaar! Misschien moet je het gewoon aan je ouders laten lezen... mijn zusje van 10 wordt ook nog steeds ingestopt, mag bijna altijd vriendinnen meenemen (van die lawaaierige) en ze huilt ook heel snel. Ze krabt me ook vaak (zo bij m'n pols, echt gemeen) en dan doen mijn ouders niks... maar als ik iets bij haar doe, worden ze enorm kwaad en bedenken ze een stomme straf... terwijl zij geen problemen heeft!!!

Iemand zou er eigenlijk iets aan moeten doen. Ik denk zelfs dat als ik kinderen krijg later ik het ZEKER niet zo ga doen....

11 jaar geleden

M.

M.

Ik ben zelf de jongste thuis (duikt weg voor kwade mensen) maar jouw broertje is echt een moederskindje lijkt het, ik ben bij de eerste die toegeeft dat als jongste je het vaak makkelijker hebt, maar ik moest me aan de zelfde regels houden als mijn broer en zussen.
en die zorgden er ook duidelijk voor dat ik wist wanneer op te houden *grin*

11 jaar geleden

M.

M.

Alsof ik het zelf geschreven heb, mijn broertje is ook 12 en precies zoals jij het beschrijft, maar dan wel te dik omdat hij bijna altijd krijgt waar hij om vraagt. Het leven is oneerlijk he :S

11 jaar geleden

A.

A.

Nou, dat de jongste thuis wordt voorgetrokken is in de huis zeker niet aan de orde Renske! Ik ben de jongste thuis en door mijn brave gedrag juist in de vergetelheid geraakt, ook misschien omdat mijn broer en mijn zus problemen hadden ( ADHD en hoogbegaafdheid). Ik ging gewoon rustig mijn gangetje en nu pas is mijn moeder erachter, nu ik volgende maand op kamers ga, dat ze mij erg heeft achtergesteld.

Na dat vooroordeel even de wereld uit te hebben geholpen, het is zwaar k.l.ote van dat broertje. Hij wordt gewoon zwaar verwend en ze pikken alles van hem. Probeer er mee te praten met je ouders, want zijn ouders hebben hem er meer mee dan dat ze zichzelf ermee hebben, zo kan hij de maatschappij niet in, als verwend blaag die denkt dat de wereld om hem heen is gebouwd.

Ik hoor steeds vaker dit soort verwende crap :S!

Succes meid!

11 jaar geleden

H.

H.

Ik ga ff ete

7 jaar geleden

M.

M.

ik weet hoe het voelt -.-"

11 jaar geleden

T.

T.

mijn broertje zit altijd te zeuren en denkt dat die het beter weet probeer je hemt te helpen is het weer niet goed en wordt die boos zit ongeveer 1 uur per dag achter mijn computer raak ik zijne aan wordt die weer boos alsof alles van hem is geef ik hem een klap of pak ik hem vast gaat die janken als een baby en worden me ouders boos op mij

11 jaar geleden

T.

T.

Heey Renske,

Vervelend dat je je zo voelt! Maar je moet nagaan dat jij zelf al die dingen wel kunt die voor jou broertje gedaan moeten worden. En doordat jij zelf alles uitgeprobeerd en uitgevonden hebt weet jij beter hoe alles in elkaar zit dan je broertje.

Het is nog maar een tijdje en dan ga je uit huis. Moet je je voorstellen wat het verschil daarbij is tussen jou en je broertje! Je broertje weet dan van bijna niets hoe het werkt en komt ineens helemaal op zichzelf te staan. Moet je je voorstellen wat een voordeel jij er dan aan hebt dat jij zelf al zelfstandig genoeg bent om dit eenvoudig te doen.

Geloof me nou maar, jou tijd komt nog, en op dat moment zal jij blij zijn dat je zelf alles gedaan hebt in plaats van dat je ouders alles voor je gedaan hebben.

Veel sterkte!

Thomas

11 jaar geleden

J.

J.

Oo, zó herkenbaar!!
Heb je wel leuk geschreven :)

11 jaar geleden

D.

D.

ik snap ook wel hoe je je voelt , ik ben nu zeventien mijn ouders zijn nu 2 jaar uit elkaar en mijn vader en zijn vriendin krijgen nu een baby...

ik ben ook bang dat wat jij hier aanduid dat dat bij mij ook voor zal komen. het is goed als je deze tekst aan je ouders laat lezen, dan zullen ze het eerder bevatten als wanneer je het ze probeerd uit te leggen , op papier kun je vaak alles beter uiten daarom.

mijn vader bracht mij oook nooit naar school, en dat doet hij nu bijv bij mijn stief broertje weer wel wat niet eens zijn kind is, als straks mijn halfzusje/broertje is geboren vraag ik me ook af hoe dat zal gaan,

een ding is wel zo , wanneer je vroeger neit zo verwend bent geweest leer je meer voor jezelf op te komen en zul je beter voor je zelf kunnen zorgen,. mensen die vaak verwend zijn geweest komen daardoor later weer in de problemen .

groetjes en succes

11 jaar geleden

K.

K.

Tja, ik ben 26 en het speelt nogsteeds bij ons thuis. Ik ben een mooie meid, gezond en vrolijk en zeer zorgzaam, inmiddels het huis uit en woon prachtig, grote tuin groot huis, alles is van mij en mijn vriend. Niet is van mijn ouders, ik hoef ook niets te hebben van ze. Heb vroeger alles zelf gedaan, betaald, een soort assepoester in huis. Je wordt er erg volwassen van en zeer zelfstandig, wat helaas niet gebeurd bij mijn boertje. Hij kreeg het bedrijf van mijn ouders en een heleboel geld. Hij spendeerd het als een bezetene. Probeer niet boos te zijn op hem. Hij wordt gevoed en niet opgevoed. Je ouders moeten beter weten... Helaas iscommunicatie over dit probleem onmogelijk bij ons, bij jullie dus ook?
Veel je eigen leven, haal je schouders op en denk aan de mooie dingen die je zelf al hebt bereikt!
Moeilijk he.
Eens komt een tijd wanneer je het begrijpt maar er waarschijnlijk nooit eens kan zijn met hun opvoeding. Probeer het zelf beter te doen mocht je die kan krijgen.
Veel liefs Kikky

11 jaar geleden

B.

B.

hallo.

iik kan je begrijpen ik ben de midelste thuis en mijn mroetje doet het ook elke dag heb jij al een oplosing?

gr bry

11 jaar geleden

N.

N.

ja mijn broer ik maar 5 jaar maar doet mij altijd pijn en niet een klein beetje en ik mag nooit een klein tikje tekenen
en hij wil altijd gelijk
hij mag alles en ik niks niet leuk hoor

11 jaar geleden

L.

L.

EXACT! wat er bij mij thuis gebeurd!

10 jaar geleden

Heather

Heather

OOOH dit komt zoooo bekent voor ik word er helemaal gek van ik dit aan mijn ouders laten lezen zou het meschien werken ???

8 jaar geleden

S.

S.

mijn broerdje kan eten wat hij wil zels als hij te dik is ik krijg dan gezijk. ik mag niks hij kan bijna alles doen en laten dit worden zware jaren ps ben14.

8 jaar geleden

0.

0.

Hallo ik vind het heel vervelend voor je en ik weet hoe het voelt om altijdt de schuld te krijgen!

8 jaar geleden

A.

A.

Hoi Renske,
ik weet hoe je je voelt.
heel vervelend voor je.
bij mij thuis is het net zo als jij het beschrijft.
alleen heeft mijn jongere broertje(19 jaar) een verstandelijke beperking. hij wordt verwend door mijn ouders.
ik heb al wel vaker geprobeerd om er over te praten met mijn ouders maar dat hielp helemaal niks. het liep vaak uit op erge ruzies. gelukkig heb ik iemand gevonden waarbij ik terecht kan als het even niet gaat om er over te praten.
misschien ook een tip voor jou.
groetjes en veel sterkte en succes ermee
Anoniem

6 jaar geleden