Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Het vmbo wordt vernieuwd

Het vmbo wordt vernieuwd

Als het aan staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs ligt, gaat het vmbo op de schop. Er moeten meer praktijkvakken komen zodat er meer aansluiting is op de regionale arbeidsmarkt.

Sander Dekker schrijft vandaag aan de Tweede Kamer over zijn plan. Hij vindt dat de beroepsgerichte vakken sinds de oprichting van het vmbo vijftien jaar geleden niet of nauwelijks zijn veranderd, terwijl het mbo en het bedrijfsleven zich wel hebben ontwikkeld. Hij trekt miljoenen uit om het vmbo te vernieuwen.

Maar wat gaat er precies aangepast worden? Als eerste zouden vmbo'ers voortaan profielen moeten gaan kiezen. Het gaat dan om tien richtingen met basisvakken, en dit pakket wordt aangevuld met praktijkvakken. Ook gaat loopbaanoriëntatie verplicht worden, zodat de overgang van het vmbo naar het mbo beter en makkelijker zal verlopen. 

Betere aansluiting

Sander Dekker is erg positief over het idee: "Met de vernieuwing van het vmbo gaat een langgekoesterde wens van scholen en bedrijven in vervulling. Praktijkvakken gaan beter aansluiten op de regionale arbeidsmarkt en leerlingen krijgen meer ruimte vakken te kiezen die hun interesses en talenten prikkelen en uitdagen", laat hij weten. Dekker zei ook dat hij de plannen in het schooljaar 2016/2017 in wil laten gaan.

Docente Glenn Hille, die natuurkunde geeft op een vmbo-school, is ook positief. "Meer samenwerken met het bedrijfsleven? Ik zeg doen!" laat ze aan Scholieren.com weten. "Zij kunnen zo beter aangeven wat ze missen qua kennis bij de mensen die zij aannemen. Het bedrijfsleven mag niet beslissen wat er onderwezen wordt, maar mag wel een voorzetje geven."

Gepubliceerd op 15 december 2014
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.