Het beste en het slechtste jaar ooit

Door Pepijn

Het jaar 2013 gaat voor mij de boeken in als het beste en het slechtste jaar uit m'n leven. Door een depressie was het een pijnlijk en confronterend jaar. Maar wel een jaar dat goed afliep. Met bloed, zweet, tranen, lol en vriendschap heb ik de eindstreep gehaald.

Wie doet het niet: aan het einde van het jaar terugblikken op de laatste twaalf maanden van je eigen leven? Speciaal voor het Scholieren.com Jaaroverzicht kijkt blogger Ivana (15) nog een keertje terug op haar eigen heftige jaar.

Fragment dagboek (21-02-2013)
"Ik kan niet gelukkig zijn. Ik denk zo snel dat mensen mij niet mogen, dat ik niet leuk genoeg ben, dat ik niet het leven zal krijgen wat ik wil hebben, dat ik er het liefste mee zou willen kappen."

Littekens

De eerste maanden van 2013 zou ik het liefste wissen uit mijn geheugen. Toch zal ik me dit stukje jaar blijven herinneren door mijn littekens, overblijfselen uit de periode dat ik in mezelf sneed. Ik voelde me eenzaam en somber en had weinig vrienden. Geen mensen die ik mijn maatjes kon noemen. Ik ging wel om met een paar nerds van school, maar hoorde nergens bij.

In de pauzes voelde ik me alleen, en eenmaal thuis sloot ik me op in mijn kamer. De eenzaamheid verwoestte mij. Ik kreeg een depressie, sneed in mezelf en verstopte mijn littekens in kleding met lange mouwen. Eens per week ging ik naar een psycholoog, maar die kon mij niet geven waar ik zo naar op zoek was: vriendschap.

Rebels

In die tijd leerde ik een meisje kennen, A. Ze was rebels, ging naar feestjes en had een druk sociaal leven. Ik trok me aan haar op, ook al was dat niet verstandig. Zelf werd ik ook rebels. Ik ging naar metal luisteren en had veel ruzie met mijn ouders. Ik ging me er niet beter door voelen. Integendeel. Het ging alleen maar slechter.

Fragment dagboek (02-05-2013)
"Ik ben een sociale kneus ik wil dood ik wil weg ik wil verdwijnen ik ben stom en slecht en iedereen kan zonder mij."

De lente brak aan. In de meivakantie ging ik met A. en haar vrienden naar Bevrijdingspop in Den Haag. Een dag lang maakte ik mee hoe het voelde om onderdeel van een groep te zijn. Voor mij niet vanzelfsprekend. Helaas ging deze dag gepaard met veel drank. De volgende dag liep ik als een zombie rond op school. Ik wilde geen rebel zijn, het YOLO-leven paste niet bij mij. Uiteindelijk bleek dat A. en haar vrienden mij belachelijk maakten en mijn hoofd knipten van foto’s waar ik ook op stond.

Rotte appel

Fragment dagboek (10-05-2013)
"Haar leven is een rotte appel: van buiten lijkt het ontzettend leuk en mooi, maar de binnenkant is vies en beschimmeld en staat in het teken van drank en drugs. Ik wil geen rotte appel zijn."

De omslag kwam in de zomervakantie, toen ik een baantje kreeg in een tomatenkas. Daar leerde ik twee meiden kennen, Britt en Esmee, met wie ik het goed kon vinden. Elke werkdag was weer gezelliger dan de vorige en op een gegeven moment spraken we ook buiten werktijd om af. Via Britt en Esmee leerde ik weer nieuwe mensen kennen, en al snel had ik een leuke club vrienden om me heen. Iets waar ik zo naar had verlangd.

Fragment dagboek (20-06-2013)
"Werk is geweldig, ik krijg ervoor betaald en ik ben niet alleen. Ik verheug me elke zaterdag weer om Britt, Esmee en Jasper te zien. We kunnen goed met elkaar opschieten en het helpt altijd als je tijdens het zwoegen met iemand kan praten."

Op Parkpop was ik nog even met een vriendin uit mijn 'rebellentijd', maar die dag realiseerde ik me dat zij niet bij me paste. Op het terrein kwam ik ook Britt en Esmee tegen en opnieuw leerde ik weer nieuwe mensen kennen. Ik had zelfgemaakte Green Day-schoenen aan en werd daar op aangesproken door vrienden van Britt en Esmee. Zo makkelijk kan het dus gaan. Ik had een fantastische dag en had er nieuwe vrienden bij.

Lieve mensen

Fragment dagboek (datum onbekend)
"Vanavond was top. Ik heb zoveel lieve mensen ontmoet en het voelde echt alsof ik erbij hoorde, al hadden ze me pas net ontmoet en het leuke is; iedereen is net zo raar als ik!"

De zomer was top: eindelijk vrienden met wie ik lol kon hebben. Op het strand, op verjaardagen, op gezellige avondjes en in Whatsapp-gesprekken. Dingen die voor veel mensen misschien heel vanzelfsprekend zijn, maar het voor mij begin dit jaar niet waren. Het jaar mocht dan slecht begonnen zijn, uiteindelijk kan ik met veel plezier terugblikken op 2013.

Wijze les

Ik heb een wijze les kunnen trekken uit de gebeurtenissen van afgelopen jaar: kennelijk was het lijden en het kiezen van een verkeerd pad nodig om uiteindelijk toch een beloning te krijgen. Ik kan me in ieder geval nu niet meer voorstellen dat ik me ooit zo slecht en eenzaam heb gevoeld.

Ik weet nu hoe belangrijk het is om je leven te veranderen en dat kan ik iedereen in dezelfde situatie dan ook aanraden. Ga naar een andere school, zoek een baantje, kleed je zoals jij wilt. Stap uit de sleur. Wie weet wordt het dan alsnog een mooi jaar!

Welke blogs moet je zeker nog eens (her)lezen? Welke films mag je niet gemist hebben in 2013? Wat zijn de tien beste boeken van het jaar? Dit en nog véél meer lees je in ons Grote Scholieren.com Jaaroverzicht.
- Best gelezen blogs van 2013
- Onze wensen voor 2014
- Film: de tops en flops van 2013
- Dit zijn de beste boeken van het jaar
- Blogs met meeste reacties
- Hoe presteerde onze glazen bol?
- De Ibn Ghaldoun-soap in 2 minuten

Gepubliceerd op 22 december 2013