Help, ben ik een Brabander of Gelderlander?

Help, ben ik een Brabander of Gelderlander?

Door Ivo

Help, ik zit met een probleem: ik ben geboren in Brabant maar ik woon mijn hele leven al in Gelderland. Mijn basisschool zat in Gelderland, terwijl ik nu elke dag naar Brabant fiets om naar mijn middelbare school te gaan. Heel zwart wit gezien zou ik gewoon een Brabander zijn, ik ben immers geboren in Den Bosch. Maar in de praktijk ligt het niet zo. In Gelderland ben ik de Brabander, in Brabant ben ik juist weer de Gelderlander. De twee groepen spreken elkaar tegen waardoor ik dus eigenlijk bij geen van beide hoor. Ben ik nou een Brabander of een Gelderlander?

Thuis ben ik de enige Brabander, ik ben geboren in Den Bosch terwijl de rest van mijn familie in Gelderland is geboren. Ik ben dus de enige in het huis die logisch gezien van worstenbroodjes houdt, die carnaval viert en die natuurlijk elke dag Bossche Bollen eet. Daar is niks mis mee, maar het is toch raar om in je huis de enige te zijn die ergens anders vandaan komt. Het is alsof je uit een compleet andere wereld komt terwijl het maar een provincie is.

Op school daarentegen ben ik juist weer die ene Gelderlander uit een of ander klein dorp. Het ligt “ver” en in Gelderland. 'Dus wat bedoel je nou weer met: “Ik ben een Brabander”', roepen ze. Carnaval is niet helemaal mijn ding, dat vinden mensen dan weer raar omdat een Brabander toch echt van Carnaval houdt. Daarnaast praat ik nou niet echt Brabants, omdat ik juist opgegroeid ben in Gelderland.

Het is misschien ook maar een statussymbool, je komt uit Brabant of je komt uit Gelderland. Maar geef toe, wat klinkt leuker? Brabant heeft, met alle respect naar mijn Gelderse vrienden, een leukere cultuur dan Gelderland. Ik heb er al een paar genoemd maar denk bijvoorbeeld aan worstenbroodjes, de Bossche Bollen, Kees Kroket en carnaval. Daarnaast heeft Brabant Guus Meeuwis, toch wel de gezelligste zanger van Nederland.

Ik denk dat ik er ondertussen wel uit ben: ik ben opgegroeid in Gelderland, ik heb daar op de basisschool gezeten maar door een klein groepje mensen die mij het echte Brabant hebben laten zien weet ik het zeker: ik ben een Brabander en zal dat ook blijven, ongeacht wat anderen tegen mij zeggen. Ik vind de Brabantse cultuur tof en daar identificeer ik mij ook mee. Ik voel me zo goed en dat is het belangrijkste. Uiteindelijk ben je toch zelf de persoon die bepaald waar je bij hoort.

Disclaimer:

Neem alles met een korreltje of misschien zelfs wel een emmer zout. Er is geen groot conflict tussen Brabant of Gelderland, het zijn maar provincies en ik kan er prima mee leven.

 

Gepubliceerd op 24 augustus 2018
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.