Havo wiskunde A en B moeilijk en lang

Havo wiskunde A en B moeilijk en lang

Door Lisa

"Een ietwat onduidelijk examen met de focus op minder belangrijke onderdelen, maar qua tijd goed te doen." Dat is het algemene beeld dat havisten geven van het examen wiskunde A, dat op woensdag gemaakt werd. De havoërs met wiskunde B vonden het examen vooral erg lang.

De Eindexamenklachtenlijn van het LAKS stond na de wiskunde-examens van de havo roodgloeiend. "Veel klachten gaan over de lengte en de moeilijkheidsgraad van zowel het wiskunde A als wiskunde B examen. Een veelgehoorde klacht over wiskunde B is dat het examen er totaal anders uitziet dan voorgaande jaren", aldus Annelotte Lutterman, klachtencoördinator bij het LAKS. 

Onbelangrijke sommetjes bij wiskunde A

Havist Robbert van Kortenhof vindt het examen wiskunde A moeilijk in te schatten. "Vooral de bijlage was verwarrend. Het leek wel of er een soort verstopte opdracht in zat, omdat het helemaal niet duidelijk was dat je een grafiek moest tekenen. Dat heb ik dan ook niet gedaan." Daarnaast lag de focus volgens hem op de onbelangrijke onderdelen. "In de les is veel aandacht besteed aan de normale verdeling, maar daarover was bar weinig terug te vinden, maar één kleine opgave", vertelt hij. 

Scholier Ernest Adu is het daar niet mee eens. "Het examen had juist een goede verdeling. Bij de oefenexamens wist ik niet wat ik moest doen, maar bij dit examen was duidelijk aangegeven in welke richting je moest denken."

Ook over de lengte van het examen heeft Ernest weinig te klagen. Twee uur na de start van het examen verliet Ernest de gymzaal. Dat geldt ook voor scholier Pleun van Collenburg. "Na twee uur en een kwartier was ik klaar. Maar ik vond de vraagstelling soms wel onduidelijk, waardoor ik een paar vragen onbeantwoord heb gelaten."

Wiskunde B te lang, maar niet te moeilijk

Ruurd Nauta vond het examen vooral te lang. "De moeilijkheidsgraad was gemiddeld: niet te moeilijk, niet te makkelijk. Wel was het examen te lang." Het differentiëren zorgde wel voor wat problemen en onduidelijkheid. "Daarbij wist ik niet precies wat ik moest doen en moest ik heel diep nadenken", legt de scholier uit. 

Vol goede moed begon Rik Hoveling aan het examen wiskunde B. "In het begin ging het erg goed, maar vanaf het midden van het examen werd het erg lastig." Het laatste onderdeel bestond uit logaritmen. Daar was Rik minder blij mee. "Van de goede vibe aan het begin van het examen was weinig over. De logaritme-opdracht vond ik erg onduidelijk en lastig."

Reacties op Twitter:

 

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 14 mei 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

N.

N.

Examen wiskunde A was EXTREEM moeilijk! Alleen maar bedroefde gezichten liepen de gymzaal uit.

9 jaar geleden

B.

B.

Wiskunde A was op zich goed te doen, maar naar mijn idee waren er te veel vragen die over herleiden gingen. Voorgaande jaren zat er vaak maar één opgave met herleiden in.

9 jaar geleden

S.

S.

Hij was inderdaad goed te doen ookal vond ik 2 kleine opdrachten herleiden nou niet overvloedig.. In de vorige examens zaten er daarentegen wel moeilijkere kansberekeningen in.

9 jaar geleden

C.

C.

De uitwerkbijlagevragen van wiskunde A waren érg onduidelijk. Ik had geen idee wat ik moest doen.

9 jaar geleden

S.

S.

Wiskunde A was echt een pittig examen! Hopen dat de n-term het nog een beetje kan verzachten, hoor alleen maar slechte reacties!

9 jaar geleden

K.

K.

Wiskunde A , kwam veels te weinig kansberekening in voor. Twijfelde of ik wel wiskunde A aan het maken was

9 jaar geleden

J.

J.

Hadden nog meer mensen problemen met opgave 20, waarbij gevraagd een kansberekening te maken van de drie overige opties bij de wel horen, maar niet verstaan opdracht. Wist niet wat ik ermee moest doen en toen ik achteraf het antwoord las, begreep ik er helemaal niets meer van.

9 jaar geleden

T.

T.

9 jaar geleden

A.

A.

Wiskunde A was best moeilijk. ook met uitwerkbijlage werd er niet precies verteld wat je ermee moest doen.

9 jaar geleden

I.

I.

Wiskunde A van dit jaar was echt moeilijk! De vragen en verhalen eromheen waren erg vaag en ik snapte er helemaal niks van ! Vooral de laatste twee vragen waren echt pittig... pffffbhoop dat de norm hoog wordt man... :-(



9 jaar geleden

A.

A.

Wiskunde A was lastig. Jammer.
De bijlage was inderdaad erg onduidelijk. Kon er in het begin niet veel uit wijs worden. En naar mijn mening was er weinig aandacht voor de grote dingen.

Maarja.....

Succes iedereen de komende dagen!

9 jaar geleden

E.

E.

Wiskunde B was inderdaad erg lang, heb mn tijd volledig gebruikt en ik was nog niet helemaal naar tevredenheid klaar. Het was wel goed te doen en niet per sé anders dan andere jaren. De eerste vragen gingen prima, de laatste waren weer lastig.

9 jaar geleden

T.

T.

Vandaag wiskunde B gemaakt, het enige waar ik naar mijn idee goed ik ben is differentiëren en dat kwam in dit examen goed naar boven. Naar mijn idee meer dan anders. Te lang examen? Als je weet wat je moet doen, nee. Wel vond ik opgave 13 lastig (die met 0.01) dit kan ook aan mij persoonlijk liggen. Voldoende is wel binnen aldus het correctiemodel.

9 jaar geleden

C.

C.

Mag ik vragen hoeveel de overheid de mensen betaald heeft die zeggen dat het wiskunde examen ''goed te doen'' was. Wat is mis met jullie, dit was alles behalve goed te doen. Lineair interpoleren, exponentiele formules, snijpunten berekenen? Waar was al die shit die we afgelopen jaren hebben moeten leren dan..

9 jaar geleden

P.

P.

Ik heb wiskunde A gemaakt. Vond hem eerlijk gezegd zeer goed te doen. Heb het thuis nagekeken en zou uitkomen rond de 8. Vond dat er wel voldoende normale verdeling vragen in zaten in tegenstelling tot wat het artikel zegt. De bijlage sloeg nergens op. Had het idee dat ik daar niets mee kon.

9 jaar geleden

-.

-.

WiskundeA, wat een teleurstelling .. Onduidelijke vraagstelling en een onduidelijke bijlage. Ook kwam er vrij weinig van de "echt" behandelde stof naar voren. En het herleiden van een formule? Tja, geen idee hoe of wat. Het examen was veel en veel te moeilijk, en helaas had ik het ook niet binnen de tijd af. En inderdaad, een stroom aan teleurgestelde gezichten die de zaal uitliepen en een boel gepuf en gezweet .. Laks, doe je best om er een geweldige N-norm uit te slepen ..

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.