Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Happy Pi-Day!

Happy Pi-Day!

''Omtrek is gelijk aan de straal x 2 x pi'', ik hoor de woorden van mijn wiskunde-docent vol verveling aan. Aardige man hoor, maar What the Vak wat is wiskunde saai. Na de uitleg begin ik maar eens aan de eveneens niet interessante sommen. Overal komt pi terug: pi dit, pi dat, keer zus, keer zo, en weer keer pi. Fijn zo'n oneindig getal in allerlei vervelende sommen. Inderdaad, een lekker getal. Ik leg het je zo even uit!

Ik zucht nog eens, terwijl de cirkels en getallen mij gek maken: ''wat heb ik nou aan dat pi?'' ''Nou Jasper, je kan er een taart mee winnen'' zegt mijn leraar. Ik barst in lachen uit: ''hahaha!'' Een taart winnen met wiskunde? Ik kan het niet geloven.

Mijn eerste wiskundige uitleg ooit

Nou, de beste man had gelijk. Het getal pi, 3.14 (en verder) kan je inderdaad een taart opleveren. Sterker nog: dat kan vandaag. Vandaag is het pi-dag, maar waarom überhaupt deze dag en waarom levert dat een taart op? De eerste vraag, is de makkelijkste pi-vraag die ik ooit gehad zou hebben. Kijk eens naar de datum van vandaag: 14 maart, 14-3. Amerikanen draaien dit natuurlijk om: 3-14. En wat is de waarde van pi ook alweer? Juist.

De tweede vraag dan, de taart. Zoals velen weten is pi een getal dat uit heel veel cijfers achter de komma bestaat, en waarvan nog steeds niet alle decimalen bekend zijn. ''Ja, leuk voor wiskundigen'', hoor ik je denken. Maar dit is niet alleen leuk voor hen, er zijn namelijk op universiteiten (vooral in Amerika) wedstrijden in het opnoemen van de decimalen van pi. Door zoveel mogelijk pi-getallen bij zo'n wedstrijd op te dreunen kun je, als je wint, een taart (pie in het Engels) winnen. 

Fascinatie

Toen mijn docent dit allemaal verteld had, waren een aantal klasgenoten direct geïnspireerd. Het idee om zelf zo'n wedstrijd te houden was geboren en er waren behoorlijk wat enthousiastelingen. De veertiende maart viel dat jaar weliswaar in het weekend, maar die wedstrijd moest en zou er komen. Enkele mede-leerlingen gingen direct in de papieren en leerden de rijtjes uit hun hoofd. Het hoogste wat ik hoorde was om en nabij het 220e getal. Tot de docent de leerling tot stoppen maande, het was tijd om weer verder te gaan met de les. De wedstrijd is er overigens niet meer gekomen. 

Op school bleef het hierbij, maar op het internet kom je de meest bijzondere dingen tegen. De pi-taarten bijvoorbeeld (zie ook mijn zelfgemaakte creatie boven dit stuk.) Maar daar stopt het niet: er is in Nederland zelfs. een pi-monument. 

Ook zijn er op internet veel saaie berekeningen waar ik weinig mee heb, maar een ezelsbruggetje vond ik dan wel weer leuk. In diverse talen zijn er verhalen bedacht om pi te kunnen onthouden. Hierbij staat het aantal letters van een woord, voor een getal. BIjvoorbeeld: 

Wie (3)  π (1) voor (4) 't (1) eerst (5) berekende (9)
hij (3) sterf t (6) nooit (5)!

Dit is slechts een kort voorbeeld, in het Frans zijn er mensen die het verhaal tot 127 decimalen hebben geschreven. Dan denk je misschien: ''Die mensen hebben tijd over, stelletje nerds'', en zelf vind ik het ook een vrij bijzondere hobby. Ik ben dan ook alles behalve een wiskundige, en mede daardoor zal ik nooit begrijpen wat mensen er precies zo leuk aan vinden. Maar de fascinatie bij anderen opzich vind ik erg grappig om te zien. Juist doordat ik het niet snap. Ik blijf me lekker verbazen, en neem een hap van mijn taart. 

Ik wens je een hele fijne pi-dag. Bak of koop een taart, geniet en verwonder je over dat malle getal!

 

 

Gepubliceerd op 14 maart 2017
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.