Grieks, Latijn en geen spijt

Grieks, Latijn en geen spijt

Door Anne

Grieks en Latijn? Dat zijn toch van die oude, vergeten talen, bestemd voor mensen die qua stijl ook nog in de oudheid zijn blijven hangen?

En dan te bedenken dat er een groep bestaat die allebei deze talen heeft gekozen. Een groep scholieren, volkomen vervreemd van deze wereld, die in hun slaap nog de Latijnse rijtjes door blijft roepen. Een groep die alleen over Griekse verhalen kan praten.

Ik beschouw mezelf totaal niet als zo'n persoon.  Maar zal ik jullie een geheimpje vertellen? Ook ik doe dit jaar eindexamen in zowel Latijn als Grieks. En dan nog iets: ik heb er niet eens spijt van!

Het kleine groepje op mijn gymnasium dat samen met mij beide klassieke talen doet, vind ik ook allemaal leuke mensen. Toch heb ik wel het gevoel dat veel scholieren een verkeerd beeld van ons hebben: nerd van hier tot Tokio, nergens anders over kunnen praten dan over de oudheid en voor de rest behoorlijk saai. Lieve mensen, dat is gewoon niet waar. 

Daarnaast is er ook veel onbegrip over het nut van een klassieke taal. Laat staan als je er twee volgt. Waarom zou je er acht uur (+huiswerk) per week aan besteden? De talen zijn toch oud, niemand spreekt ze meer. Wat heb je er dan aan? 

Nou, een heleboel dus. En dat ga ik nu uitleggen.

Woordjes herkennen

Ten eerste. Als ik nieuwe woorden hoor, kom ik vaak toch achter hun betekenis, omdat zoveel woorden uit het Grieks en Latijn komen. Weet je bijvoorbeeld niet wat apathisch betekent? Met een beetje nadenken kom ik er meestal wel uit. Omdat ik weet dat o pathos gevoel betekent en a staat voor niet, vind ik zo uit dat apathisch gevoelloos betekent. 

Nadenkskills

Daarnaast herken ik door Grieks en Latijn veel meer verwijzingen. De vele mythes en verhalen die we op school hebben geleerd, zie ik steeds vaker terugkomen in boeken of in de krant. En ook het idee van een democratie, de eerste grote sportwedstrijden, toneelstukken en gedichten: komt allemaal uit de oudheid. Ik heb het gevoel dat ik beter begrijp waaróm al die dingen nu zijn zoals ze zijn, omdat ik weet waar het vandaan komt.

Bovendien zijn mijn nadenkskills behoorlijk verbeterd, vooral bij het vertalen. Bij de schrijver voor Latijn die ik behandel, is er één ding vrijwel zeker: staan de woorden naast elkaar, dan horen ze dus níet bij elkaar. Best ingewikkeld. Maar je leert al puzzelend de woorden bij elkaar te passen, tot er iets zinnigs uitkomt.

Afwisseling van wiskunde

Klinkt het bovenstaande je te schoolachtig en te saai? Latijn en Grieks zijn  ook gewoon heel leuk. De Griekse filosofieën, liefdesverhalen en grote reizen; het is allemaal boeiend. We lezen over iemand die verliefd wordt op zijn eigen ego, vechten oorlogen uit, lezen toneelstukken. Ik vind het allemaal best interessant en even iets heel anders dan de dagelijkse droge x'jes en y'tjes bij wiskunde.

Wat ik hierboven heb beschreven, zou je deels al kunnen krijgen met het kiezen van één zo'n taal. Maar ik heb het gevoel dat je dan de helft maar hebt, de helft van de stof waar we 2000 jaar later nog steeds over lezen in de krant. En daarom heb ik Grieks én Latijn gekozen.

En oké, oke. Er is nog één laatste reden waarom ik de klassieke talen tof vind: ik kan de Griekse ingrediënten lezen op alle Euroshopperverpakkingen. En dat is nou precies de perfecte afleiding voor elke moeilijke vertaling voor mijn neus.

Gepubliceerd op 2 november 2013

REACTIES

N.

N.

Heel leuk geschreven, ik ben het helemaal met je eens!

11 jaar geleden

J.

J.



ik begrijp je argumenten in dit stuk niet, ik zit nu in de 2e van het gym en ik vind dit echt heel kut. het is saai, meer werk en je hebt er later helemaal niks aan.

7 jaar geleden

S.

S.

Ik ben het helemaal met je eens. Ik volg alleen Latijn, maar daar krijg ik al een hoop onbegrip over te horen.
Volgens mij zijn mensen die het onzin vinden gewoon jaloers ;)

11 jaar geleden

R.

R.

Ik heb beide talen 3 jaar gevolgd, maar ze toch laten vallen. Niet omdat ik het niet leuk vond, maar omdat ik er gewoon echt niet goed in was. En dan is het moeilijk om motivatie te vinden.. Maar wat je schrijft is zeker waar, daarom koos ik in eerste instantie wel voor gymnasium! Ik hoop dat ik dit jaar met een "gewoon" vwo diploma naar buiten kan lopen.. Met drie jaar Latijn en Grieks ervaring :)

11 jaar geleden

H.

H.

Wat ben ik trots op jou!

11 jaar geleden

J.

J.

Ik vindt dit een slecht stuk ik zit ook op het vwo maar ik wil geen latijns of grieks doen omdat ik dat niet leuk vindt waar heb je het voor nodig helemaal nergens en het is ook gewoon stom

11 jaar geleden

Bram

Bram



@Joachim: Waar heb je het voor nodig? Nergens voor. Maar het kan goed van pas komen. Een iPhone heb je ook niet echt nodig, met een Nokia koelkast kom je ook een heel eind. Maar een iPhone kan goed van pas komen. Enne... Als je goede argumenten geeft voor wat je wilt zeggen en goed Nederlands gebruikt, zul je zien dat mensen je mening sneller serieus zullen nemen. 'T is maar een tip ;)

11 jaar geleden

S.

S.



@Joachim:
Serieus, lees dit stuk. Er staat juist in waarom het wel nuttig is.

11 jaar geleden

D.

D.



@Joachim: Het feit dat je 'ik vind' met een t schrijft bewijst al hoe betreurenswaardig je incompetentie omtrent dit onderwerp is...

11 jaar geleden

Mette

Mette



@Joachim: als je klassieke talen wil studeren.. :) Verder, het is echt super leuk als je al die pagina's ziet, van boven tot onder volgekrabbeld met Griekse lettertjes, en dan gewoon weet dat jij dat kan lezen. Ik bedoel het klinkt misschien suf, maar stiekem genieten mensen daarvan ;p

10 jaar geleden

J.

J.

Ik zit nu in de 2e op het gymnasium en heb Latijn en Grieks... Het is inderdaad interessant en gymnasiasten zijn echt geen stoffige nerds of zo (oké, sommige wel, maar die waren dat meestal al voor ze op het gymnasium kwamen :D)

11 jaar geleden

R.

R.

@ Joachim,
Dit stuk is dan ook niet bedoeld om te zeggen dat VWO slecht is, iig, zo heb ik het niet opgevat. Het is gewoon bedoeld om het 'slechte' imago van het gymnasium eens van de baan te krijgen.

Btw, als je op het vwo zit, let dan vooral even op je werkwoordspelling en je interpunctie (:

11 jaar geleden

J.

J.

Trololololol

11 jaar geleden

J.

J.

Trololololol

11 jaar geleden

J.

J.

Een beetje nerdy ben je wel hoor ;-)

11 jaar geleden

Q.

Q.

Wouw, je kust een boek op één van die foto's. Mooi. Maar die stukje komt echt heel ongeloofwaardig over. Omdat je zelf op het gymnasium zit, is het logisch dat je jezelf geen nerd vindt. Dat zou iedereen zeggen natuurlijk. Ook in dat stukje over wiskunde maak je trouwens kinderen die lager dan op het gymnasium doen belachelijk. dat is echt niet aardig. Duik maar gewoon terug in je boeken. En 'nadenkskills', dat is geen woord, je was toch zo slim? Jij bent echt het voorbeeld van mensen die zich te goed vinden voor deze wereld en dat graag willen laten zien.

11 jaar geleden

S.

S.

Als ik jouw reactie met één woord moest omschrijven wist ik het wel; ongelofelijk. Hier een beetje de wijze uit lopen hangen en iemands goed geschreven stuk (chapeau voor de schrijfster) afkraken? Terwijl je zelf aan komt zetten met fouten als "Wouw" "die stukje" "kinderen die lager dan op het gymnasium doen"? Kan je ook niet verzinnen dat "Nadenkskills" een zelfverzonnen woord is om het stuk wat op te fleuren, wat juíst erg slim is? Schoolvoorbeeld van een niet-nadenkende VMBO-ganger. Dat ben je. Ongelofelijk.

11 jaar geleden

J.

J.

Ik zou het wel leuk vinden om grieks of latijn te volgen (weer eens wat anders) maar kan dat wel op de havo?

11 jaar geleden

H.

H.

Ik heb, 50 jaar geleden dan wel, ook Grieks en Latijn gehad. Ik vond het niet zo leuk, maar ja, ik kon het wel (met vallen en opstaan). Natuurlijk moet je het doen als je het leuk vindt! Wat minder is en wat mij erg stoort, en wat denk ik niet goed is voor veel jonge mensen, is dat deze klassieke talen vaak in een setting van het categoriaal gym worden gegeven, een schooltype dat mensen (is mijn ervaring) het zicht op hoe de samenleving in elkaar zit, ontneemt. Dus, wat mij betreft, klassieke talen niet als statussymbool (o.a.) op een categoriale school, maar frank en vrij op een 'gemengde school'!

11 jaar geleden

L.

L.

Wat een leuk stuk! Weer wat inspiratie opgedaan om aan mijn niet-begrijpende medeleerlingen zonder Grieks en Latijn uit te leggen dat het echt ontzettend leuk is!

11 jaar geleden

E.

E.

Bedankt voor deze leuke tekst :) Ik had het even nodig om eraan herinnerd te worden hoe leuk Latijn ook alweer was, ik volg het namelijk zelf ook maar kan soms even geen tekst meer zien... Het blijft pittig :(

11 jaar geleden

J.

J.

Oké, je hebt me overgehaald om Latijn dit jaar niet te laten vallen.

11 jaar geleden

Anne

Anne

haha, yes! Dan heeft dit stukje z'n doel al bereikt ;)

11 jaar geleden

A.

A.

Leuk geschreven! 'Staan de woorden naast elkaar, dan horen ze dus níet bij elkaar' is ook helemaal waar :)

11 jaar geleden

A.

A.

Ik ben het helemaal met je eens! Ik doe volgend jaar examen Grieks en ik vind het ook nog steeds leuk.
Ik vind het wel grappig dat sommige mensen hieronder helemaal tekeer gaan over hoe 'dom' jouw artikel wel niet is. Ik bedoel: ze hebben het wel tegen gymnasiasten. Denken ze nou echt dat ze van ons kunnen winnen? ;)

11 jaar geleden

D.

D.

Ik hoop echt dat je dat laatste ironisch bedoelde, want je weet toch dat mensen die geen gymnasium doen ons juist zo haten en veroordelen omdat sommigen van ons zich als een superieure zien?



En Anne, ik moest ook even lachen over je opmerking over de stijl van Ovidius, haha. Leuk geschreven! :)

11 jaar geleden

A.

A.

Echt een Sisyfuswerk om dat latijnwoordenboek naar het lokaal te slepen

11 jaar geleden

E.

E.

Leuk geschreven, alles wat je schrijft klopt helemaal! Vooral dat van die Euroshopperverpakkingen, dat doe ik ook altijd :)

11 jaar geleden

H.

H.

Er zijn dus tóch mensen die van Grieks en Latijn kunnen genieten! Zelf begon ik vol moed aan mijn Gymnasium-carrière, maar na 2 jaar had ik het er echt HELEMAAL mee gehad, voor mij was het basta. Nou moet ik wel eerlijk zijn dat ik ontzettend veel plezier had gehad in de lessen vanwege het zogenaamde:'jas-op-tafel-leggen-met-zakken-snoep-in-de-capuchon' principe. Of het vele 'stiekem' overdreven muziek playbacken in de les. Of gewoon omdat ik heerlijk rustig werd van de muziek die uit de oordopjes in de mouwen van mijn trui kwam ;p Of misschien wel om het feit dat het gewoon altijd dolle pret was om met mensen over zaken te praten die er helemaal niet toe doen. In twee woorden: "Erg vermakelijk!". Wat mij part, een echte aanrader! Tenminste, als je het 2 jaar lang vol kan houden... Ps. Sorry leraren, ik was vaak vast een hel voor jullie!

10 jaar geleden

M.

M.

Leuk om te zien dat ik niet de enige ben die allebei kiest, althans, de enige ben die allebei nog heeft na de vierde en het nog steeds leuke vakken vindt. Mijn docente Latijn/Grieks stuurde me de link naar deze blog na zelf geuit te hebben hoe trots ze op je is :). Leuk geschreven! Zelf formuleren wat je nu precies hebt aan Klassieke Talen is lastig, maar ook ik herken nu zoveel verbanden tussen alle talen; als je een ingewikkeld wetenschappelijk-achtig woord in het Nederlands niet kent, dan kijk je toch gewoon of je Griekse woorden herkent? En als je een woord in het Latijn niet weet, dan kijk je toch gewoon of je er iets van in het Frans/Engels herkent (en andersom)? Romaanse talen leren wordt een eitje als je Latijn hebt (gehad).
Bedankt voor je leuke blog!

10 jaar geleden

L.

L.

cool ik denk dat ik toch naar de gym ga!!

8 jaar geleden

J.

J.

@Sebas:

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.