Gratis bijles voor scholieren om ongelijkheid tegen te gaan

Gratis bijles voor scholieren om ongelijkheid tegen te gaan

De vierde week van de scholensluiting zit er alweer op. Digitaal onderwijs vanuit je woonkamer of lekker vanuit je bed is voor bijna alle Nederlandse scholieren de nieuwe realiteit. Voor de een super relaxed, voor de ander nog best lastig. Want wat als je thuissituatie niet optimaal is, je geen goede begeleiding krijgt van je ouders of bijvoorbeeld één computer moet delen met je broertjes en zusjes?

De angst bestaat dat door de coronacrisis de ongelijkheid in het onderwijs groter zal worden. "Op het moment dat het standaard onderwijs een klap krijgt, zoals nu het geval is, zullen leerlingen met rijkere ouders dat beter kunnen opvangen", vertelt Sander Bos (21), en initiatiefnemer van de non-profit website Studenten Helpen Scholieren. Met deze website wil hij ervoor zorgen dat ook middelbare scholieren die thuis minder goed begeleid worden en waar geen geld is voor bijles toch goed geholpen worden met schoolwerk. 

"Ik gaf bijles aan mijn zusje die in haar examenjaar zit. Ik realiseerde me dat studenten vanwege de coronacrisis meer tijd hebben en dat scholen moeite hebben om de kwaliteit van het onderwijs op hetzelfde niveau te houden, ondanks de grote moeite die ze erin stoppen." Sander zocht een team bij elkaar en samen gingen ze aan de slag. Binnen 36 uur werd er een website uit de grond gestampt en binnen no-time hadden zich al honderden studenten aangemeld die wilden helpen.

Gelijke kansen

"De insteek is dat alle scholieren gelijke kansen moeten krijgen", legt Sander uit. "Scholieren die 5 euro kunnen missen, betalen dat voor een uur bijles. Scholieren die dat niet kunnen betalen, worden gekoppeld aan studenten die gratis bijles willen geven. 70 procent van de studenten heeft aangegeven het zonder vergoeding te willen doen. Tot nu toe hebben we elke scholier die gratis bijles nodig heeft aan een student kunnen koppelen."

Bellen met de koning

Sanders initiatief bleef niet onopgemerkt. Inmiddels werkt de site samen met grote organisaties zoals uitgeverijen van lesmateriaal en het ministerie van Onderwijs. "Stichting Studiezalen heeft deze week 150 computers naar scholieren gebracht die thuis geen computer hebben. Wij helpen hen de scholieren verder te ondersteunen met ons platform."

Alle aandacht leidde zelfs tot een telefoontje van Koning Willem-Alexander. De koning sprak zijn waardering uit voor het initiatief en bedankte alle studenten die zich al hebben aangemeld voor hun inzet in deze moeilijke tijd. De koning gaf aan dat ook hij ondervindt hoeveel aanpassingsvermogen de huidige situatie vraagt van ouders en kinderen. 

Hulp nodig?

Wil het thuis leren niet zo lukken of ben je bang dat je gaat achterlopen? Meld je aan bij Studenten Helpen Scholieren voor gratis bijles van studenten.

En wil je gewoon even je ei kwijt? Je kunt ons natuurlijk altijd een DM sturen via Insta (@Scholieren).

 

Gepubliceerd op 8 april 2020