Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Reacties op de slaag-zak-regeling: 'dit is een opluchting'

Door Roos

Gisteren werd de nieuwe slaag-zak-regeling bekend voor eindexamenkandidaten. Veel scholieren zaten hier al weken op te wachten, want nu wordt eindelijk duidelijk of zij hun 'coronadiploma' al binnen hebben, of nog aan de bak moeten. 

In het kort houdt de regeling in dat de schoolexamencijfers leidend zijn. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als andere jaren, alleen de regel van een 5,5 gemiddeld staan vervalt. Daarnaast worden er zogenaamde RV-toetsen ingevoerd, resultaatverbetertoetsen. Deze toetsen mag je voor maximaal twee vakken maken en tellen voor 50 procent mee voor je eindcijfer (de andere 50 procent wordt bepaald door je SE-cijfer). Scoor je lager dan je SE-cijfer, dan mag je de toets laten vallen. Hoe valt deze regeling bij examenkandidaten?

Miro (17, vwo): "Eindelijk rust, eindelijk zekerheid." Hoewel hij zelf niet in de stress zat over zijn schoolexamencijfers, is hij blij met de regeling. "Vooral de introductie van die RV-toetsen is fijn. Vrienden die nu op zakken staan, moesten dit met de schoolexamens ophalen. Onze school geeft al twee herkansingen van de schoolexamens. En dan heb je nu een extra escape. Het is een respectabele oplossing voor mensen die nog moeten knokken."

Teun (17, havo) is zo'n leerling die er nog voor moet knokken. Hij vindt de regeling ook chill. "Ik sta net op het randje, wel redelijk. Maar ik moet al mijn schoolexamens van de laatste toetsweek nog doen. Ik hoopte eigenlijk op de aanpassing van de regeling voor kernvakken, ik sta voor Nederlands en Engels een 5. Maar nu kan ik elk geval nog zo'n RV-toets aanvragen."

Makkelijk

Lichte kritische geluiden zijn er echter ook. Zo vindt Melissa (17, vwo) dat sommige mensen er wel vrij makkelijk vanaf komen. "Voor mij is het fijn, ik heb geen stress. Maar de RV-toetsen vind ik toch wel een gratis manier om je cijfers te verhogen, vooral omdat je ze kunt laten vallen als je ze slecht maakt. Het hele ding met de CE's is dat het je kan maken of breken. Bovendien zijn die voor iedereen hetzelfde. Ik ben gewoon bang dat iedereen straks een 'normaal vwo-diploma' heeft, behalve de examenleerlingen van 2020." 

Rekenhulp

Benieuwd of je met jouw (voorlopige) cijferlijst zou slagen? Gebruik dan onze rekenhulp.

Marisa (18, vwo) is juist opgelucht. "Ik maakte me wel zorgen, want ik heb zes jaar niks gedaan. Ik dacht 'nu gaat het echt uitkomen, nu ga ik door de mand vallen'. Maar dit is wel een opluchting, al denk ik dat ik het ook wel gehaald had als ik hard was gaan werken."

Landelijke geslaagd-dag

De scholieren zijn het erover eens dat het raar blijft dat hun laatste jaar op de middelbare school op deze manier afloopt. "Dat er op 4 juni een landelijke dag komt voor ons, vind ik wel leuk", zegt Marisa. "Het voelt nu namelijk niet of je echt geslaagd bent, ook omdat je je vrienden niet ziet. Hopelijk is dat op 4 juni anders."

Wat vinden docenten?

Geschiedenisleraar Volkan Tasdan is blij met de regeling. "Het belang van de schoolexamens wordt benadrukt nu, maar er is toch nog een snoepje voor leerlingen die alle hoop hadden gevestigd op het centraal examen. Ik hoop dat dit inspiratie is voor volgend jaar om de schoolexamens sterker mee te laten tellen."

Ook economie-leraar Frank Bosma vindt het een schappelijke regeling. "Zo krijgen leerlingen die op het centraal examen hadden ingezet in ieder geval twee extra mogelijkheden hun cijfers aan te pakken en het is prettig dat die 5,5-regeling niet meer telt." 

Geschiedenisdocent Rens Goedknegt vindt het leuk dat er toch een landelijk moment komt waarop scholieren de vlag kunnen uithangen. "Zo kunnen we toch met elkaar het behalen van het diploma vieren. Hang je vlag gewoon uit!"

Gepubliceerd op 9 april 2020


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?