Gouden tips voor muziekmakers

Pepijn

Amsterdam Oost was woensdagmiddag een broeiplek voor getalenteerde scholierenbandjes en zangers: zij kwamen bijeen voor de finale van de Buma Music Awards. De scholierenacts kregen les van grote namen in de muziekwereld en streden natuurlijk om de felbegeerde, eerste prijs. Maar om die prijs te winnen moet je natuurlijk wel een steengoed lied schrijven. Hoe doe je dat eigenlijk, zo'n pakkend nummer maken?

Ik onderwierp de deelnemers en hun (bekende) workshopleiders aan een vragenvuur en vatte de beste tips voor je samen.

1. Tekst met gevoel

Maxime Barlag en CasitaKandidaten Rens, Ian (16) en Jente (15) vinden dat de teksten vooral ergens over moeten gaan. "Er moet gevoel inzitten. Een simpel liedje kan daardoor al erg goed zijn." 

Zangeressen Maxime Barlag (Mister and Mississippi, zie ook foto) en Casita sluiten zich hierbij aan. Ze laten zich ook door anderen inspireren en hechten veel waarde aan de power in een nummer: Casita: "Je moet voelen wat je overdraagt. Geloof erin, ook als het een fantasieliedje is. De energie is soms belangrijker dan de tekst zelf." 

2. Sterk onderwerp

Roel van Velzen

Workshop-leider Roel van Velzen vindt ook het onderwerp van een song erg belangrijk: "Je moet echt een onderwerp hebben, iets wat je raakt of stoort. Of iets wat je gezien hebt op tv, of een bizarre gebeurtenis die je zelf hebt meegemaakt. Daar ontstaan mooie liedjes uit. Vaak heb ik een kernwoord in mijn hoofd en daar maak ik associaties bij. Met dit associatie-spelletje maak ik veel liedjes."

3. Neem de tijd

De bandleden van PeerDe bandleden van Peer, de groep die er vorig jaar met de Buma Award vandoor ging, vinden vooral de tijd die je neemt voor het schrijven van een nummer belangrijk. "Ga gewoon jammen en neem de tijd. Zeg niet: 'Vandaag wil ik een nummer af hebben'. Dat werkt niet."

Ze voegen toe: "Wees ook goed bevriend met je bandleden, dat helpt zeker."

4. Niet jatten

Niels Geuzebroek

Misschien wel het allerbelangrijkst: jat niet van andere artiesten of liedjesschrijvers. Zo geeft ook jurylid Niels Geuzebroek mee. "In de muziek mag alles, je mag zelf doen wat je wilt. Toch ben ik er een voorstander van om iets nieuws te maken. Je doet het voor jezelf, ga niet iets nadoen."

Aan het einde van de dag liep ik scholiere Tessa (14) tegen het lijf, die alle tips goed samenvatte: "Doe wat je hart zegt. Als je doet wat je zelf wilt, komt het goed!"​

Gepubliceerd op 27 juni 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Nou, Ivana, dat zijn tips waar ik best wat mee kan, leuk stukje!

5 jaar geleden