Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Giphart: IJsland

Giphart: IJsland

Door Kim

Elke week vers: een nieuw boekverslag op Scholieren.com dat zeker een tien waard is. Geschreven door docent Nederlands Kees van der Pol, dus uiteraard een supergoeie bron.

Komende donderdag komt schrijver Ronald Giphart chatten op Scholieren.com. Zijn diepste zielenroerselen en hersenspinsels verwerkte hij in allernieuwste boek, IJsland. Docent Kees: "IJsland is een heel andere roman dan we gewend zijn van Ronald Giphart. Kwamen er in eerdere romans overvloedige en sappige seksscenes voor, in IJsland treffen we een ingetogener Giph aan".

En waar gaat dat over? Kees: "De hoofdpersoon is inmiddels meer dan veertig jaar geworden en heeft een Friese vriendin. Taeske aan de haak geslagen die al zwanger is na een wat sletterig jaartje 'chersonnissossen'. Ze trekt bij hem in en brengt haar zoontje Bent ter wereld. Dit ventje heeft het moeilijk in zijn eerste dagen, maar Giph is als een echte vader voor hem. Hij bezoekt hem trouw in het ziekenhuis en dat levert tragische passages op. Vriendin Taeske is bovendien niet echt  gezond na de bevalling."

Het boek bestaat uit acht hoofdstukken of brieven,  geschreven door een terugblikkende Giph die op IJsland vertoeft. "Met zijn cabaretvrienden vormt hij een ensemble dat tijdelijk op het eiland vertoeft. De sappigste vrouwen vliegen hem als gebraden kwartels in de mond, want IJsland kent een vrouwenoverschot. Toch realiseert Giph zich dat hij een andere man geworden is en hij weet nu wat echt belangrijk is in het leven".

Een aanradertje, zo noemt Kees het. "Een van de eerste zaken die me opvielen tijdens het lezen, was dat Giphart blijkbaar ook kan schrijven zonder seksscenes. Zijn aangeboden verhaal is soms nog even 'chaotisch' als in eerdere romans: het via flashbacks heen en weer springen tussen heden en verleden. Desondanks is het verhaal goed te volgen, mischien wel door de kleine aanwijzingen die Giph geeft over tijd en plaats. In zekere zin is het boek spannend met een toch nog verrassende afloop. De stijl van Giphart is modern, direct en prettig om te lezen", vertelt hij.

Deze nieuwe Giph is 221 pagina's dik en levert de havist of vwo'er twee punten voor z'n leeslijst op.

 
Gepubliceerd op 15 november 2010

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.