Gelukkiger door kennis van taal

Gelukkiger door kennis van taal

Door Dion

Als iets mij de laatste tijd opvalt, dan is het dat ik steeds meer lijk te genieten van taal. Zo kon ik er laatst heerlijk van genieten toen ik de vraag kreeg of ik puzzels maakte. Ja puhzzels, dus geen puuzzels.

Vroeger was ik een stuk minder goed in de Nederlandse taal en vond ik het ook veel minder interessant wat mensen zeiden. Nu ik de Nederlandse taal inmiddels beter lijk te beheersen, krijg ik er veel meer energie van.

Gelukkig gevoel

Bijvoorbeeld wanneer iemand ‘dan ik’ zegt of ‘dan’ gebruikt bij een overtreffende trap. Heerlijk toch, dat je mensen correct Nederlands hoort spreken? Zit geluk dan toch in de kleine dingen en is dit er één van? Ik voel me op momenten dat iemand veel fout gezegde dingen goed zegt, extreem gelukkig.

Op zo’n moment merk ik gewoon dat er een glimlach op mijn normaal gesproken zo neutrale gezicht verschijnt en dat ik ervan opwarm. Ik heb zelfs het gevoel dat mijn hoofd rood aanloopt van de warmte van mijn innerlijk geluk.

Omgaan met tegenslagen

Maar teleurstelling hoort er ook bij. Zo zat ik laats bij een dokter die vroeg of ik enigs kind was. De dokter wilde natuurlijk vragen of ik enig kind ben. Ik merkte dat ik op dat moment lichtelijk van m’n á propos raakte, want van iemand met een dergelijke opleiding verwacht ik toch wel een bovengemiddelde beheersing van de Nederlandse taal. Ik heb de rest van dat gesprek dan ook met enige mate van teleurstelling gevoerd.

Er zijn ook mensen die anderen op hun taalfouten wijzen (dwangmatig), daar heb ik gelukkig geen last van. Wel heb ik getwijfeld of ik de fouten niet even aan het einde van het gesprek zou moeten aangeven bij de dokter. Ik heb het niet gedaan.

Ik vond dat ik me er maar niet zo druk om moest maken. Ik heb wel besloten het de volgende keer toch even te melden als iemand - zoals een arts - een fout maakt. Ze zal die vraag namelijk niet alleen aan mij stellen en ik gun andere mensen dat pleziertje van correct Nederlands ook wel. Mijn tip voor jou is dan ook: wil jij een gelukkiger leven, let de volgende keer dan goed op als je docent Nederlands weer iets uitlegt. Wellicht ervaar je uiteindelijk ook dat innerlijke geluk. 

Lees ook
Krijgen #boektokkers jou ook aan het lezen?

Gepubliceerd op 13 september 2021

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.