Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Krijgen #boektokkers jou ook aan het lezen?

Krijgen #boektokkers jou ook aan het lezen?

Jongeren lezen niet meer, jongeren kunnen zich niet concentreren op een boek en jongeren zitten de hele dag op TikTok. Dat laatste klopt. Veel jongeren volgen op TikTok namelijk nu de hashtags #boektok of #booktok, zoals ook NOS stories signaleerde. Onder die hashtags vind je filmpjes van jonge mensen die, je gelooft het bijna niet, houden van lezen.

Merel Kuitert, jongerenspecialist bij de Bibliotheek en zelf 'bookstagrammer', is enthousiast over deze trend: "TikTok biedt een super makkelijke manier om elkaar boekentips te geven. De filmpjes zijn leuk en kort." Ze ziet vooral een aantal buitenlandse 'booktokkers' die heel veel volgers hebben. "Al komt dat misschien niet alleen door de boekentips, maar ook omdat het knappe jongens en meisjes zijn", aldus Merel. 

Engelstalig

Het zijn vooral veel Engelstalige boeken die getipt worden, in het Young Adult-genre. Kuitert vertelt: "Engelstalige boeken zijn populair, als jongeren zelf mogen kiezen wat ze willen lezen. En het is dan een stuk goedkoper om boeken in de originele taal te kopen. Een vertaald boek kost al gauw 20 euro, terwijl de Engelse variant maar 10 tot 13 euro kost."

Een andere reden dat er veel Engelstalig wordt gelezen, is omdat ze dat leuker vinden. Kuitert: "In de originele taal komen bepaalde grappen of de namen van de personages beter over, dat vinden veel lezers belangrijk."

Iemand die ook graag booktoks kijkt, is Nova. Zij las altijd al veel, maar merkte dat dat op de middelbare school minder werd. "Ik had er minder tijd voor door huiswerk en ik had ook minder zin om te lezen door de leeslijst. Sinds 1,5 jaar ben ik weer veel meer gaan lezen en dat komt wel door booktok. Door booktok kwam ik allemaal leuke nieuwe boeken tegen en kreeg ik meer inspiratie en motivatie om te lezen."

"Wat ik zo leuk vind aan booktok is dat je heel veel nieuwe boeken leert kunnen. Vaak wordt in de TikToks het boek al vaag besproken of het genre of de trope benoemt. Zo weet je zonder al te veel spoilers of het een boek voor jou is. Vaak ga ik een boek lezen als ik het heel vaak voorbij hem zien komen. Dan moet het wel goed zijn. Het allerleukst vind ik dat het echt een soort community is met dezelfde irritaties en inside jokes."

Inspiratie

Weet jij niet wat je met je tijd moet in de vakantie, dan is een boek lezen misschien geen verkeerd idee. Laat je inspireren door de TikToks van deze Nederlandse boektokkers. 

@random...things_12

allemaal ook een aanrader🤗 ##viral ##booktok ##reader ##bookworm ##fyp ##book ##foryou

♬ original sound - suneysounds

@jetweedevader

Hier 2 tips voor beginnede lezers die engels willen lezen! ##booktok ##fyp ##yabooks ##lgtb ##boektok ##everythingeverything ##turtleinparadise

♬ original sound - Abi pop

Ben jij wél een echte lezer en lijkt het je leuk om boektoks te maken voor het TikTok-account van Scholieren.com? Stuur ons even een DM'etje op Instagram @scholieren! Wij betalen je nieuwe boeken!

Lees ook
Acht luisterboeken voor de zomer

Gepubliceerd op 10 augustus 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie