Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Geen zuivel, vlees, vis en eieren: mijn maand als veganist

Alsof de maand maart nog niet moeilijk genoeg was met alle corona-gekte, besloot ik er zelf nog een schepje bovenop te doen, door een maand vegan te gaan eten. Dit betekent dat ik vlees, vis, melk, eieren en andere dierlijke producten een maandje moest missen. 'Wat kan je dan nog wel eten?' vraag je je waarschijnlijk af. Ik kan je alvast vertellen dat er veel meer vegan producten zijn dan je misschien zou denken.

Ik ben al vegetariër, dus geen vlees eten was voor mij geen probleem. Een lange tijd veganistisch eten had ik nog nooit geprobeerd, en na de documentaire The Gamechangers te hebben gezien, was ik helemaal overtuigd. Uit een experiment van de documentaire blijkt dat geen dierlijke producten eten heel erg goed is voor je bloed en het je bloed bij wijze van spreke reinigt. Door het eten van vlees of andere dierlijke producten gebeurt juist het tegenovergestelde, en op de lange termijn kan dat vervelende gevolgen hebben. 

Ik had verwacht dat ik na een paar dagen alweer zin zou hebben in een gebakken eitje of een stukje melkchocola, maar gek genoeg gebeurde dat niet en heb ik eigenlijk bijna de hele maand niet het gevoel gehad dat ik iets miste. Wat erg hielp (totdat de scholen dicht gingen, tenminste) is dat de kantine op mijn school al helemaal vegetarisch is en in de automaat veel vegan snacks te vinden zijn. Dat is natuurlijk lang niet op elke school het geval, maar het maakte mijn experiment wel een stuk makkelijker. 

Lunch

De bel gaat en het is tijd voor de pauze. Sommige mensen nemen hun eigen eten mee, maar er zijn er ook genoeg die standaard een broodje in de kantine halen of naar de Albert Heijn lopen voor een Milka reep. Daar geef ik ze groot gelijk in, want vegan snacks zijn niet per se goedkoop. Om die reden heb ik deze maand zelf eten mee naar school genomen. Normaal doe ik dat ook al, maar door mijn experiment werd ik extra creatief. Ik heb afgelopen maand vegan brownies, broodjes, salades en nog veel meer meegenomen naar school. Bijna elke dag at ik weer iets anders en ik kan je vertellen: dat smaakte veel beter dan altijd maar dat broodje pindakaas.

Het enige waar ik deze maand wel ongelofelijk moe van werd, is bij alles wat je eet te moeten checken of iets wel veganistisch is. De hele ingrediëntenlijst doorlezen op verpakkingen en altijd 'Wat zit erin?' moeten vragen als je wat aangeboden krijgt. Geen wonder dat ik deze maand dus een paar keer de fout in ben gegaan... 

Oeps...

In de tweede week van het experiment was ik in een chinees restaurant waar een bakje kroepoek op tafel stond, ik wist dat hier geen zuivel in zat dus vrolijk begon ik met eten totdat ik na een paar happen besefte dat er natuurlijk gewoon garnaal in zit. Oeps. Het tweede ongelukje gebeurde gelijk de dag daarna tijdens het ontbijt. Zonder erbij na te denken deed ik een beetje honing in mijn havermout. Toen ik het op had, bedacht ik me dat honing van een bij komt, wat honing dus een dierlijk product maakt. 

Ondanks deze foutjes heb ik wel veel geleerd deze maand. Namelijk dat je ook zonder dierlijke producten heel lekker kan eten en dat in producten waar je het niet zou van verwachten, vaak toch zuivel zit, bijvoorbeeld in paprika chips. Bovendien heb ik maar liefst 33.000 liter water, 85 vierkante meter bos, 30 dierenlevens en 600 kilo CO2 uitgespaard. Door deze ene maand heb ik er namelijk voor gezorgd dat er ietsje minder broeikasgassen zijn uitgestoten, wat goed is tegen de opwarming van de aarde.  

En nu?

Nu het experiment is afgelopen ben ik nog niet overgestapt naar  een compleet veganistische levensstijl. Wel probeer ik er vanaf nu op te letten dat als ik de optie heb om vegan te eten, ik dat ook probeer te doen. Maar ik ben en blijf chocola-verslaafd, dus daar moet ik nog iets op gaan bedenken.

Gepubliceerd op 3 april 2020
ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.