Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

'Geef me de ruimte op school!'

'Geef me de ruimte op school!'

Door Tim

Toen ik op mijn twaalfde naar school ging had ik geen flauw benul wat ik zou willen worden. Arts leek me wel wat; ik had immers een bovenmatige interesse voor oncologie ontwikkeld. Maar dat vliegen wanneer we op vakantie gingen, dat was ook leuk! Elke drie maanden wilde ik iets anders worden. Gelukkig kon ik mijn 'definitieve' carrièrekeuze toch nog eventjes uitstellen.

Mijn school kwam op het lumineuze idee de spreuk 'Cogita corde, conduce mundum' (denk met je hart, leid de wereld) aan te nemen. Dat kwam mij verrekte goed uit. Het bood me de kans om voor de jeugdraad onder schooltijden naar afspraken te gaan en zo betrokken te raken bij lokale politiek en beleid. Via dat netwerk kwam ik bijvoorbeeld weer bij de streekomroep terecht, was ik tweemaal co-organisator van de Glazen School en uiteindelijk leverde het zelfs een mooie uitnodiging voor de inauguratie van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk op.

Excellerende leerlingen

Ik denk dat de maatschappij ruimte moet maken voor ons jongeren. Méér dan vroeger moet ons een stabiele toekomst geboden worden. Dat begint natuurlijk op school en daarom pleit ik ook voor een soort LOOT-systeem voor excellerende leerlingen in andere takken van sport.

Wees soepel in het bieden van mogelijkheden voor jongeren die iets kunnen, of bezig zijn dat te ontwikkelen op jongere leeftijd dan normaal. Daar heb je meer aan dan bijvoorbeeld een gymles. De kans dat we ooit in de tweede of eerste divisie belanden met voetbal is namelijk bijzonder klein.

Nee, geef mij de ruimte om m'n ding te doen. Die sommetjes komen wel. Ik zit beter in m'n vel wanneer ik mag doen wat ik leuk vind. Neem me serieus! 

Veracht

En dat vraagt nog iets van de maatschappij, want stel ik ben goed in het maken van een website, of ik kan lekker schrijven, dan nog moeten mensen het je gunnen om aan de bak te kunnen komen. Niets bijzonders, kapitalisme. Maar toch sta je als jongere meteen 1-0 achter omdat je per definitie niet geloofd wordt. Soms word je zelfs veracht. En dat terwijl ik mensen ken die achttien zijn, al ruim 8 jaar codeerervaring hebben en dus sneller een website in elkaar tikken dan menig volwassene. Dan is het jammer als je je passie niet kan gebruiken; en dan moeten wij zelf ook een professioneel bedrag vragen.

Dus scholen van Nederland en België, gooi dat strikte overboord en laat de andere excellente leerling zegevieren. Want ook in iets anders dan topsport of wiskunde kan je óók excelleren.

Dit blog schreef Tim speciaal voor TEDxAmsterdamED, een event dat dit jaar op 10 oktober plaatsvindt in het Concertgebouw in Amsterdam. Het thema van dit TED-event is 'The Pursuit of Excellence'. Tijdens dit event laten allerhande sprekers hun visie en initiatieven horen over hoe excellentie te stimuleren in het onderwijs.

Gepubliceerd op 3 oktober 2013
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Prima stuk, ben het er helemaal mee eens. Vraag me alleen af wat de wereld leidt in 'denk met je hart, leidt de wereld'. Sorry, net zo'n erge grammarnazi als mijn lieve broer Bram.

8 jaar geleden

Chris

Chris

Goed gezien! Is aangepast :)

8 jaar geleden