Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Niks geen Noord-Koreaanse inhuldiging

Niks geen Noord-Koreaanse inhuldiging

Door Tim

"Dat moeten wel Noord-Koreaanse taferelen met superstrenge veiligheidsmaatregelen worden," dacht ik toen ik uitgenodigd werd om de inhuldiging van Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk bij te wonen.

Maar in de praktijk viel dat behoorlijk mee. Niks geen Kim Jong-Un of honderden marcherende militairen.

Ik zou vast tienmaal gecontroleerd worden, last-minute nog geweigerd kunnen worden als ik me misdroeg en mobiele telefoons waren vast helemaal uit den boze, want je kunt immers niets aan het toeval overlaten. Dat is wat ik dacht. Maar waarschijnlijk had de uitgebreide screening al plaatsgevonden in de maand ervoor, toen werd bepaald welke vijfhonderd brave burgers een uitnodiging kregen. Hoera, de AIVD vertrouwt me!

Vrij in de 'schone sector'

Op de grote dag zelf worden we met de bussen vanuit de provincies onder politiebegeleiding(!) naar de Passenger Terminal Amsterdam (PTA, het Schiphol voor cruiseschepen) gebracht. Eerst gaat alles en iedereen door de scanner en krijgen we een persoonlijke toegangspas die iedereen (écht iedereen) bij zich moet houden. Daarna kan ik praktisch gaan en staan waar ik wil binnen de 'schone sector' van de PTA.

Freedom in de schone sector

Even later worden we met stadsbussen naar de Nieuwe Kerk vervoerd, waar een ceremoniële erewacht de beveiliging is. Of alleen maar lijkt. En niets wegheeft van de beveiliging die je in het buitenland weleens ziet, met groepen militairen in gevechtsuniform op strategische plaatsen.

Onzichtbare beveiliging

Toen ik een paar jaar geleden vanuit Bergen op Zoom naar Wemeldinge (bij Goes) fietste om het bezoek van de koninklijke familie bij te wonen, stonden er vanaf tien kilometer voor het dorp al posten met Nationale Reserve en Marechaussee. Wat als de halve belangrijke wereld bij elkaar komt in één kerk?

Nou, vrij weinig extra beveiliging dus. Behalve een enkele politieagent die kruisingen vrijhoudt voor de belangrijkste voertuigen, zijn er niet zo veel zichtbare beveiligers op de been. Of zouden ze allemaal incognito zijn met oranje verkleedkleren?

Noord-Koreaanse parades en lang wachten

En wat ik me dan afvraag: als Nederland dan toch in the picture staat, waarom niet meteen even showen wat we in onze mars hebben? Pontificaal wat militairen in beeld, een agressief ogende politie-escorte bij elke bus?

Maar nee. Enkel de laatste kilometer staan er militairen langs de route en begeleidt de politie de bussen met slechts een paar motoragenten. Lekkere Hollandse nuchterheid dus!

Helaas maakt heel lang wachten wél onderdeel uit van de beveiliging. Om 11 uur vertrekken de eerste gasten al naar de kerk, de inhuldiging begint om half 2 en om kwart voor 5 worden de laatsten pas opgehaald. Iedere normale burger heeft dus zo’n vijf uur in de kerk vertoefd.

En hoewel wij vanuit de kerk weinig méér hebben gezien dan jij van achter de tv, was de ervaring geweldig en het lange wachten meer dan waard. De relatieve 'doe maar gewoon'-houding van de beveiliging is wel mooi en kenmerkt Nederland. Net als een koning die gewoon meedoet met Armin van Buuren: wie heeft er nou een koning die laat blijken dat-'ie van dancemuziek houdt? Wij!

Overigens: die relaxte koningsfeestjes, die bevallen me wel. Meneer Willem-Alexander, als al uw feestjes zo geregeld zijn, mag ik dan nog een keertje langskomen?

Gepubliceerd op 1 mei 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Tim

Tim

Zoek de bekende Nederlander!

10 jaar geleden

M.

M.

Doet ie iets met ijs?

10 jaar geleden

H.

H.

Volgens mij doet-'ie meer iets met atletiekoefeningen.

10 jaar geleden

D.

D.

ik denk ook dat je wel was weggekomen met een pistool in de nieuwe kerk ja...

10 jaar geleden

S.

S.

het lijkt langzamerhand wel of het de gewoonste zaak van de wereld is, om 4 profielen te hebben.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.