Fuck, eindexamenstress

Fuck, eindexamenstress

Door Tim

Bij de gedachte eraan gaan m'n handen trillen alsof ik in Siberië sta zonder handschoenen. Zweetdruppeltjes parelen over mijn voorhoofd en honderdduizendmiljoenmiljard gedachten schieten door m'n hoofd. Fijn die examenstress.

Over een maand is het weer mei, dé maand waarin duizenden Nederlandse scholieren met klamme handjes de gymzaal betreden voor het Centraal Examen. Fissa. Ik durf te wedden dat ik niet de enige ben die die twee weken nogal eng vind.

Magister open ik gewoon niet meer. Ik wil mezelf niet kwellen met nóg meer stress om dat verdomde CE, ik wil geen doemscenario's bedenken. Zeven jaar lang heb ik hiervoor geleerd. Over één jaar heb ik zelfs twee jaar gedaan. Allemaal training voor de mei-marathon die er nu aan zit te komen. Maar ik ben helemaal geen marathonloper, doe mij maar korte sprintjes.

En precies zó gaat het in de Verenigde Staten. Na elke periode krijg je daar een examen. Geen CE meer, tof leven. En daarom poneer ik graag de volgende stelling: 'Stop met het CE, toets alles af over een heel jaar.' 

Minder eng

Een schoolexamen zou voldoende moeten zijn lijkt mij. Voordat je denkt: 'die maken scholen toch zelf, dan krijgt iedereen een andere toets?' moet je je even bedenken dat SE's nu ook al vaak door de schoolinspectie ingezien worden. In theorie krijgt iedereen dus hetzelfde proefwerk en dus is m'n idee niet schokkend anders. Voordeel: een schoolexamen klinkt ook minder eng natuurlijk.

Nee, in de Verenigde Staten heb je voor elk vak dat je volgt in blokken finals, en daarmee rond je het vak af. Klaar is kees, en door met het volgende vak. Centrale examens hebben alleen het voordeel dat iedereen met elkaar te vergelijken is en zorgen meteen voor die stomme eindexamenstress.

Spreiden

Je kunt ook de CE's meer spreiden door het jaar natuurlijk. Gebruik de CE-week als herkansingsweek voor alle SE's die de abituriënten tussen de vierde en hun examenjaar hebben gemaakt. Schaf nu gewoon dat eindexamen af, dan hoef ik niet meer met m'n handen in het haar aan de kalmeringspillen. Dat wil je gewoon niet.

Dit systeem is van de zotte, maar ik zal het er maar mee moeten doen. Ik maak wel een boodschappenlijstje met antistress-zooi. Het komt wel goed.

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Tim aan de beurt. En we werken veel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 4 april 2014
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

Erg herkenbaar! :) Maar of je de CE's helemaal moet afschaffen, weet ik niet. Ik vind wel dat het mogelijk moet zijn om je examens over twee of meer jaar te spreiden als je een paar vakken waar je erg goed in bent eerder af kunt sluiten. Of nog beter: er moet twee keer per jaar een CE-periode zijn. Dan doe je de helft van de vakken (zelf te kiezen welke) in december en de helft in mei.

8 jaar geleden

J.

J.

Ik deed vorig jaar examen, en ik kan je vertellen; Het CE is makkelijker dan het SE. Ik kon zelfs met gemak van vmbo-t naar Havo. Ik zat ook een beetje te stressen vorig jaar, maar als er iets is wat ik in die periode heb geleerd, is dat die angst in feite nergens op slaat. Ben blij dat ik dat nu tenminste weet.

8 jaar geleden

E.

E.

De middelbare school is harstikke leuk, joh. Hbo of universiteit moet je niet willen. Zo verkeerd is zakken niet, dan zit je volgend jaar bij allemaal leuke meisjes in de klas. Ik wou dat ik vorig jaar gezakt was, maar helaas ben ik geslaagd en zit ik op zo'n kut-hbo.

8 jaar geleden

G.

G.

Ga je nu ook al hier zitten zaniken, na FOK! en UTNieuws? Dat jij nu keihard faalt voor je studie, betekent niet dat iedereen dat doet.Voor wie dit nog niet snapt:

https://www.google.nl/search?q=erno-be+fok+site:forum.fok.nl&espv=2&es_sm=93

8 jaar geleden

E.

E.

De middelbare school is harstikke leuk, joh. Hbo of universiteit moet je niet willen. Zo verkeerd is zakken niet, dan zit je volgend jaar bij allemaal leuke meisjes in de klas. Ik wou dat ik vorig jaar gezakt was, maar helaas ben ik geslaagd en zit ik op zo'n vreselijk hbo.

8 jaar geleden