Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Fout in vraag 11 bij vwo-examen economie

Fout in vraag 11 bij vwo-examen economie

Op de op-een-na-laatste dag van deze examenperiode stond economie op het programma voor 21.524 vwo'ers. Een fout bij vraag 11 zorgde voor veel opgetrokken wenkbrauwen en er ontbraken enkele belangrijke onderwerpen. 

Voor Stijn de Boer was het examen een tegenvaller. "Het ging niet geweldig. Al mijn CE's gingen goed behalve deze. Ik had er niet heel veel voor gedaan en ze vroegen net alles wat ik niet wist. Bijvoorbeeld over de Philipscurve over werkloosheid, dat was best een groot onderdeel op het examen. Ik had dat niet zo goed in mijn hoofd zitten. Die vraag kon ik dus niet goed beantwoorden."

Hij ontdekte ook een fout op het examen. "Bij vraag elf stond een formule in miljoenen euro's. Als je daarmee door had gerekend, klopte het antwoord helemaal niet. Ik heb het dus maar genegeerd en alsnog de vraag gemaakt."

Veel redeneren

Luuk Smetsers had ook niet al te best geleerd. "Volgens mij was het in principe wel een goede toets met veel verschillende onderwerpen. Klasgenoten die wel goed geleerd hadden vonden het wel te doen, maar mij viel het dus erg tegen. Ik was wel op tijd klaar en de meesten waren al eerder dan ik weggegaan."

Hij zag op het examen een trend in het soort vragen, vervolgt hij. "Er zaten heel veel redeneervragen in. Dan moest je bijvoorbeeld een bepaalde stelling van een econoom verklaren, uitleggen of weerleggen. Daardoor moest er weer heel veel gelezen worden, dat is echt een Cito-dingetje dit jaar."

Er was eigenlijk maar één vraag waarmee hij in de knoop kwam. "Je moest een ander inverdieneffect noemen bij een vraag. Ik had nog nooit van een inverdieneffect gehoord en het stond ook niet in het woordenboek. Bij die vraag heb ik alleen een vraagteken neergezet."

Ontbrekende onderwerpen

Elias Yusoufzai merkte vooral een scheve verdeling van onderwerpen op. "Een paar onderwerpen die ik wel had verwacht, kwamen niet voor op dit examen. Dit waren bijvoorbeeld de wisselkoersen en de speltheorie. Op mijn school werd er erg gehamerd op hoe belangrijk die twee zijn, maar ze ontbraken dus."

Twee vragen begreep hij niet helemaal. "Vraag 8 en 9 gingen over twee stellingen die je moest uitleggen. Ik vond die stellingen ver gezocht qua onderwerpen. Je moest veel schrijven maar ook een beetje gissen naar het antwoord daar."

Begrippenkennis nodig 

Docent Frank Bosma is best tevreden over het examen. "Het was op zich wel goed te doen. Ik heb na het examen ook leerlingen gesproken en die waren ook positief. Al kan dat misschien ook liggen aan het feit dat het voor veel mensen het laatste examen was. Bij een paar vragen moest je soms wat meer door denken, maar de meeste lagen wel voor de hand."

In het examen vielen hem een paar dingen op. "De nadruk lag dit jaar meer op macro-economie en dat kwam terug in de Philipscurve-vraag, maar de wisselkoersen ontbraken daarbij. Ook had ik wat vragen over maximale winst verwacht. Verder was er begrippenkennis nodig voor een paar begrippen die veel terugkwamen. Bijvoorbeeld de begrippen 'asymmetrische informatie' en 'averechtse selectie'."

Fout in vraag elf

Tijdens het nakijken viel de fout bij vraag 11 hem direct op. "De formule werd gegeven in miljoenen euro's. Als je achter je antwoord daardoor nog zes nullen moet zetten, kom je uit op tien biljoen. Dan hadden de sponsors dus tien biljoen euro moeten bijleggen voor de club. Dat klopt niet."

Sterre Teunissen, coördinator LAKS examenklachtenlijn, bevestigt de fout in vraag 11. "Over economie hebben we vooral veel klachten gekregen over vraag 11. De vraag stond namelijk in miljoenen euro's en in het correctievoorschrift in euro's. Daar gaan we nog even achteraan, maar waarschijnlijk is dat fout. Verder vonden mensen dat de stof niet goed terugkwam in de toets. Er zat bijvoorbeeld geen speltheorie in. Tot nu toe zijn er 219 klachten binnen gekomen."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 23 mei 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.