Floortje koos ervoor om al haar haren af te scheren

Door Lisa

Lange glanzende lokken zijn voor de meeste meisjes de normaalste zaak van de wereld, maar niet voor de zeventienjarige Floortje. Een aantal weken geleden besloot zij namelijk dat tijd was voor haar om haar lange haren achter zich te laten en voortaan met gemillimeterd haar door het leven te gaan. 


"Ik heb er absoluut geen spijt van"

Floortje liep al een tijdje rond met het idee, het was zoiets wat altijd in haar achterhoofd rondspookte. Ergens was ze benieuwd hoe ze eruit zou zien met een kale schedel. "Anderhalve maand geleden heb ik al mijn haar afgeschoren. Het groeit ontzettend snel weer aan, daar verbaas ik me zelf ook over. Eerst had ik mijn haar kort geknipt maar na twee weken besloot ik al om maar gewoon mijn hele hoofd kaal te scheren, en daar heb ik absoluut geen spijt van!", vertelt Floortje enthousiast.


"Als je me dit een aantal jaar geleden had verteld, had ik je nooit geloofd"

Het was een grote stap, maar nu gaat ze vol zelfvertrouwen (en weinig haar) door het leven. Toch stond ze niet altijd zo sterk in haar schoenen. "Als je me dit een aantal jaar geleden had verteld, had ik je nooit geloofd. Ik denk dat het echt te maken heeft met de mensen om je heen. De mensen waar ik nu mee optrek accepteren me gelukkig helemaal zoals ik ben, dat heeft een grote rol gespeeld in mijn leven." 

Dan het moment suprême. Angstaanjagend bijna, het pakken van de tondeuse. Niet voor Floortje: "Echt bang was ik niet, eerder benieuwd. Ik liet het door een vriendin doen, maar zij schoor per ongeluk te veel haar af, dus toen werd het zelfs nog korter dan ik had bedacht. Het was een heel raar gevoel, maar ik was er al snel aan gewend."


"Veel mensen vonden het heel erg tof, maar anderen vonden het vooral apart"

De reacties waren verschillend, heel verschillend zelfs. "Mijn moeder vond het helemaal niet leuk, en ook mijn vader verklaarde me voor gek. Ik merkte dat zij het wennen vonden en dat ze er niet meteen blij mee waren. Gelukkig vinden ze het nu wel gaaf. Toen ik naar school ging kreeg ik nog veel meer reacties. Veel mensen vonden het tof, maar anderen vonden het vooral apart. De dagen daarna merkte ik dat veel mensen het erover hadden, maar inmiddels heb ik al zoveel reacties gehoord en ben ik nog steeds blij met mijn haar, dat is het belangrijkste.'' 


"Er zelf voor kiezen om je haar af te scheren is natuurlijk heel anders dan wanneer het niet jouw keuze is"
"Ik merkte dat mensen naar me keken en opmerkingen over me maakten. Zowel positief als negatief", vertelt Floortje. ''Dan hoorde ik: "Als mijn vriendin dat zou doen, zou ik het meteen uitmaken', echt belachelijk! En: 'Ik zou het zelf nooit doen, maar ik vind het wel heel stoer!' was een veelgehoorde opmerking." 

Daarnaast trekken pottenkijkers vaak de gezondheid van Floortje in twijfel. Sommigen associëren haar geringe haarlengte met het hebben van een ziekte. "In een restaurantje vroeg een vrouw of ze me moest helpen met het dragen van een dienblad, wat natuurlijk heel lief is, maar ik ben gelukkig niet ziek. Er zelf voor kiezen om je haar af te scheren is heel anders dan wanneer het niet jouw keuze is. Ik heb wel ingezien hoe lastig dat is. Ik vond het zelf al lastig, terwijl ik er honderd procent achter stond, stel je voor dat je het niet voor het zeggen hebt."

Floortje is dus blij met haar keuze en is voorlopig ook niet van plan om alles weer aan te laten groeien. "Wanneer jij zin hebt om je haar af te scheren, moet dat gewoon kunnen. Ik vind dat je moet doen waar je je lekker bij voelt. Voor mij voelde deze beslissing in ieder geval goed."

Toen de tondeuse nog warm was: 

 

Don't you wish your girlfriend is bald like me?

Een bericht gedeeld door Yung Flo (@alltimefloor) op

Gepubliceerd op 23 maart 2018
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.