Floor (13) schreef een boek

Floor (13) schreef een boek

Ze begon in groep zeven met schrijven en bracht drie jaar later haar eerste boek uit. Floor Harrewar is nu dertien en al lekker ambitieus. "Al toen ik begon met schrijven wist ik dat het een boek moest worden. Dat was m'n doel."

Floors boek heet Jasper op Jupiter en gaat over Jasper, die kan tijdreizen. Hij wordt naar het jaar 3000 gestuurd, gaat naar Jupiter en maakt daar nieuwe vrienden, waaronder Fenny. Met die vrienden probeert hij het ontvoerde broertje van Fenny te redden.

Haar ouders hebben het verhaal nagekeken, voordat ze ermee naar een uitgever stapte. "Grote uitgevers doen vaak moeilijk op het gebied van onbekende en minderjarige schrijvers. En er zijn altijd betere verhalen, dus heb ik mijn verhaal bewust niet naar een grote uitgever gestuurd," vertelt Floor.

Ze koos uiteindelijk voor een andere uitgever: Brave New Books. Eerst kwam ik bij een speciale uitgeverij voor kinderen terecht, maar daar kon m’n boek alleen in hun eigen winkel verkocht worden. Ik wilde wel dat mijn boek in alle winkels terecht zou komen."

Utrechtse boekhandels

Dus ging ze op pad om te lobby’en. "Ik ben alle grote boekhandels in Utrecht langsgegaan om mijn boek aan te bieden." En met succes: haar boek is nu overal in Utrecht te koop. Haar officiële boekpresentatie hield Floor in de Utrechtse Kinderboekenwinkel. "Dat was heel leuk," vertelt ze. "Er waren vooral veel vrienden, familie en kennissen, dus ik vond het totaal niet eng. Ik heb gewoon wat over mezelf en mijn boek verteld, nog wat voorgelezen, en daarna ben ik gaan signeren."

Samen met haar ouders heeft ze ook postertjes en boekenleggers laten maken. "Die heb ik uitgedeeld aan mensen, en in de bieb en boekhandels neergelegd." Ook heeft ze een site en is ze actief op social media. "Ik post niet extreem veel, maar hou iedereen wel op de hoogte van bijzondere dingen," zegt Floor. "Meestal doe ik dat zelf, maar als ik echt heel druk ben doen mijn ouders dat in mijn naam."

Pseudoniem

Over die naam gesproken: Floor heeft ervoor gekozen om het boek te publiceren onder een soort van pseudoniem. "Zo kan je dingen nog een beetje gescheiden houden: als je gekke dingen op het internet doet, linken mensen het tenminste niet meteen aan je auteursnaam. Als ze iets beter nadenken, natuurlijk wel." En bij een pseudoniem hoort natuurlijk ook een handtekening. Floor: "Ik had sowieso nog niet echt een handtekening, dus heb ik een nieuwe bedacht, speciaal voor m’n pseudoniem. Wel zo handig tijdens het signeren!"

Ze heeft nu zo’n tachtig boeken verkocht. "De opbrengst is niet zo heel hoog, maar dat wist ik van tevoren al," zegt Floor. "In totaal verdien ik aan elk boek dat in de winkel verkocht wordt zo’n vijfenveertig cent. Zelf heb ik er ook een aantal verkocht, daar verdien ik meer mee."

Familie en vrienden zijn natuurlijk hartstikke enthousiast. "Vooral mijn vriendinnen zijn erg blij dat het boek nu eindelijk uit is," lacht Floor. "Zij hebben de hele tijd meegelezen, maar ze mochten het einde nog niet lezen. Dan zouden ze het boek namelijk niet meer kopen!"

Miljoenen boeken

Later wil Floor blijven schrijven, maar waarschijnlijk wel naast school of een beroep. "Je moet wel heel goed zijn om meteen miljoenen boeken te verkopen, dus ik verwacht niet dat dat mij zomaar gaat lukken. Ik ben wel al aan het schrijven voor een volgend verhaal. Dat wordt weer een fantasieverhaal, want dat is mijn favoriete genre!"

Gepubliceerd op 22 oktober 2013

REACTIES

L.

L.

Super vet dit! Ik heb zelf ook een boek geschreven, en ik ben nu met een tweede boek bezig. Deze is dan voor een iets hogere leeftijd. Van een goed verkopend boek droomt natuurlijk iedere schrijver. Floor, ga zo door!

9 jaar geleden

S.

S.

ik ben zelf ook boeken aan het schrijven :) maar alleen dan in het engels

9 jaar geleden

V.

V.

Goed zo,
Ga zo door.
Ik weet nog een leuke site!
www.boekscout-yo.nl
Daar kun je gratis een boek laten drukken,Speciaal voor kinderen!!!

9 jaar geleden

A.

A.

Wat leuk, ik heb zelf ook een kinderboek uitgegeven bij Brave New Books. Als je mijn naam Googlet kom je er wel op ;)

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.