Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Finn (16) is professioneel e-sporter bij Ajax

Finn (16) is professioneel e-sporter bij Ajax

FIFA is voor de meeste scholieren 'gewoon' een leuk spelletje, maar voor Finn Donderwinkel (16) is het veel meer dan dat. Wat voor veel gamers een droom is, is voor hem de werkelijkheid: hij is een van de jongste professioneel e-sporters bij Ajax.

Voordat Finn voor Ajax speelt, gamet hij gewoon thuis met vrienden. Twee jaar geleden komt hij erachter dat hij bovengemiddeld goed is in FIFA.

Toernooien

Finn doet mee met verschillende toernooien, presteert daar goed en wordt gescout door het managementbureau Bundled in Groningen. Uiteindelijk schrijft hij zich in voor de Ziggo eBattle, een wedstrijd waarbij de winnaar voor Ajax mag uitkomen.

Nadat Finn in verschillende rondes zijn vaak veel oudere tegenstanders verslaat, wint hij de eBattle. "Eerst moest nog bezinken wat ik gewonnen had, maar de dag erna begon ik te beseffen dat ik vanaf nu bij Ajax mag spelen: gewoon fantastisch", vertelt hij.

Trainen en de wedstrijden

Om steeds beter te worden, traint Finn twee keer per week. "Elke maandag en donderdag hebben we meetings om de wedstrijd te bespreken en om beter worden in het spel. Ik kom dan ook samen met nog twee andere e-sporters op het kantoor van het management in Groningen om te gamen en te sporten."

Elke club in de eredivisie heeft twee e-sporters die voor hen uitkomen in FIFA-toernooien. De wedstrijden en toernooien vinden (onder normale omstandigheden) fysiek plaats in een studio. Alles wordt gefilmd voor tv en YouTube, waar duizenden kijkers vol spanning het spel volgen.

Tien jaar oudere tegenstanders

Finn vertelt hoe wedstrijddagen eruit zien: "Als we in de studio spelen, komen we twee uurtjes van tevoren samen. Omdat het meestal in de avond is, eten we eerst met z’n allen voordat we naar de inspeelruimte gaan om een paar potjes te gamen. Vervolgens word je van achter het podium omgeroepen en moet je gaan zitten. Ik heb nu drie keer de Nederlandse competitie gespeeld en dat brengt wel een zekere spanning met zich mee. Het is anders met alle camera’s op je gericht."

Doordat Finn een van de jongste professionele e-sporters ooit is, moet hij het vrijwel altijd opnemen tegen gamers met meer speeluren achter de rug. Maar dat de gemiddelde leeftijd van de andere gamers bijna tien jaar hoger ligt, maakt Finn niet zoveel uit: "Ik probeer mezelf rustig te houden en niet te veel te letten op anderen. Meer kan je ook niet doen. Het helpt me ook om met teamgenoten te praten. Zij zijn heel ervaren en kunnen me goed tot rust brengen." 

Combineren met school en sociaal leven

Ondanks zijn drukke rooster houdt Finn genoeg tijd over voor vrienden en school: "Het is goed te combineren en ik voetbal er ook naast. Ik probeer elke dag te gamen - gemiddeld drie uurtjes - maar er zijn ook dagen dat ik niet speel. Dat is afhankelijk van of er een toernooi aankomt. Omdat ik op school een topsportregeling heb, kan ik verlof krijgen als ik wil en als het mogelijk is."

Finn vindt het belangrijk om naar school te gaan, omdat er "een houdbaarheidsdatum" zit aan het e-sporter-zijn. "Ik weet nog niet precies wat ik na de middelbare school wil doen, maar ik zie mezelf dit niet tot mijn dertigste doen, heel eerlijk gezegd. Ik ga zeker nog wel een aantal jaar door en daarna ga ik gewoon lekker een andere baan zoeken."

Reacties en vooroordelen

"Ik krijg eigenlijk alleen maar positieve reacties", aldus Finn. "Veel mensen spreken me aan als ik bijvoorbeeld op de voetbalclub in het dorp kom. Ook omdat het voor een groot deel van de mensen een onbekende wereld is. Ik heb nog nooit haatreacties gekregen, maar er is natuurlijk wel een bepaald beeld over e-sporters; mensen denken dat ze alleen maar op hun kamer zitten te gamen en cola drinken en chips eten. Dat beeld klopt vaak niet. Bij Ajax wordt er veel waarde gehecht aan sporten. We hebben ook een personal trainer."

"Het leukste aan e-sporter zijn vind ik dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Ik ben begonnen omdat ik het gewoon leuk vind en nu is het ook iets serieus geworden. Je leert nieuwen mensen kennen en je maakt nieuwe vrienden." Wat hij verdient, zegt hij liever niet, maar "het is zeker meer dan toen ik in de supermarkt werkte." In de e-sportwereld gaat het om grote bedragen. Zo sleept de winnaar van de eDivisie in Nederland 50.000 euro binnen en krijgt de best verdienende FIFA speler zelfs tienduizenden euro's per game.

Succes

Ondanks zijn succes blijf Finn bescheiden: "Voor mij was het van kleins af aan mijn droom om profvoetballer te worden. Als het dan niet lukt met voetballen, dan probeer je het maar met iets anders." 

Lees ook
Wat het voetbal van andere sporten kan leren

Gepubliceerd op 7 april 2022
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Bram Boterbloem

Bram Boterbloem

Haha, leuk artikel!

5 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.