Doe mee aan het jaarlijkse studiekeuze-onderzoek van Markteffect. 
Je kunt meedoen ongeacht of je al weet wat je wil gaan studeren. Er worden 200 cadeaubonnen van 25 euro verloot!

Meedoen

Wat het voetbal van andere sporten kan leren

Wat het voetbal van andere sporten kan leren

Door Loran

Voetbal. Het is de meest populaire sport ter wereld. Het spelletje zit vol met passie, drama en prachtige rivaliteiten. Toch kan het voetbal naar mijn mening nog veel leren van andere sporten. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruiken van technologische hulpmiddelen, maar aangezien die discussie al uitgebreid gevoerd is zijn hier vier andere regels en fenomenen uit collega-sporten die het voetbal zouden verrijken.

Het stopzetten van de tijd

Het is misschien wel de grootste frustratiebron bij het kijken van voetbal: tijdrekken. Spelers proberen hun ploeg een dienst te bewijzen door zoveel mogelijk tijd te verspillen en zo beetje bij beetje dichter bij het eindsignaal te komen. Dit maakt het spel echter saai, langdradig en (als het in het nadeel van jouw ploeg is) ook ongelofelijk frustrerend. Hier moeten de voetbalbonden echt wat aan doen, want een incidentele gele kaart voldoet al jaren niet meer. Het stopzetten van de tijd zou een oplossing kunnen zijn, dit zie je bijvoorbeeld al American Football en basketbal. Je zou dit eventueel ook alleen in de laatste tien minuten kunnen laten gelden, zodat de wedstrijd niet te lang gaat duren.

Een 'All Star-Game'

Het fenomeen 'All Star-Game' is met name in de Verenigde Staten erg populair. Zo wordt in de NBA en in de MLS (de Amerikaanse voetbalcompetitie) rond het middelpunt van het seizoen een wedstrijd gespeeld tussen de beste spelers van de competitie. Dit is ieder jaar weer een spektakel en daarnaast geeft het ook een extra stukje waardering voor de spelers die een goed seizoen draaien. Het lijkt mij erg interessant om dit ook in de Eredivisie te zien. Je zou dan bijvoorbeeld een team kunnen maken van de beste spelers uit de clubs uit  het westen van Nederland en die laten spelen tegen de beste spelers uit het oosten van Nederland. Dit zou vast een verschrikkelijk leuke wedstrijd opleveren, omdat je de beste spelers ziet voetballen en deze spelers ook nog eens zorgeloos kunnen spelen, omdat het resultaat eigenlijk niet uitmaakt.

Individuele prijzen

Ook dit is in Amerika erg populair en belangrijk. Ze rijken bijvoorbeeld prijzen uit als 'MVP' (meest waardevolle speler), Defensieve speler van het jaar,  en coach van het jaar. Dit wordt al jaarlijks gedaan bij de UEFA. Het lijkt me echter een goed idee om dit in elke competitie te doen, dit zorgt namelijk voor extra spanning en extra motivatie bij de spelers. Daarnaast is het ook een manier om de spelers te belonen voor een goed seizoen. In Amerika dient dit ook om spelers met elkaar te vergelijken. Ook hebben ze in Amerika een 'Hall of Fame'. In de NBA bijvoorbeeld, daar moet je een uitzonderlijke loopbaan hebben gehad om een soort 'erelid' van de NBA te worden. Dit lijkt me een erg mooie manier om de helden van het Nederlandse voetbal te eren.

Legaal vechten

In het ijshockey is het inmiddels al redelijk geaccepteerd: legaal vechten. Spelers worden minimaal gestraft en scheidsrechters zorgen ervoor dat de gevechten niet uit de hand lopen. Nu zal dit hoogstwaarschijnlijk nooit in het voetbal gebeuren en zal het ook niet echt de kwaliteit van het spelletje verhogen, maar het zal de amusementswaarde echt goed doen. Want wie zou er nou niet een matpartij tussen Messi en Ronaldo willen zien?

Voetbal is dus duidelijk nog niet klaar met ontwikkelen en het toepassen van regels die je hierboven gelezen hebt zou een goede stap voorwaarts zijn. Welke regel zou jij aan het spelletje toevoegen? 

 

 

 

 

Gepubliceerd op 6 juni 2017

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.