Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Fanny packs en scrunchies: de 90's zijn terug!

De 90's zijn weer helemaal terug! Flared jeans, biker shorts, scrunchies en fanny packs: overal waar je kijkt zie je ze. Maar waar komen deze trends precies vandaan? Vandaag een lesje geschiedenis over de oorsprong van de scrunchie en de fanny pack!

Toen ik onlangs toevallig het journaal keek, hoorde ik het voorbij komen: 'Scrunchies zijn onwijs populair nu'. Voor de meeste meiden hoef ik daarom niet uit te leggen wat het is, maar mocht je het toch even gemist hebben: een scrunchie is een haarelastiekje waar een stukje stof omheen verwerkt is. Door de aanwezigheid van dit stofje is de scrunchie beter voor je haar dan een normaal elastiekje en ziet het er daarnaast een stuk leuker uit. Ze zijn er namelijk in alle kleuren en printjes. Maar waar komt die scrunchie nou vandaan? 

Rommy Revson bedacht aan het eind van de jaren 80 de scrunchie om ervoor te zorgen dat het metalen stukje van een elastiekje je haar niet zou beschadigen. De naam scrunchie komt uit het engels, namelijk: scrunched fabric (oftewel geplooide stof). Een grappig detail is dat de hond van Revson ‘Scunci’ heette, daar is de naam dus ook een verwijzing naar. 

Handig heuptassie 

Naast scrunchies voor de meiden zijn er ook 90’s trends die geschikt zijn voor iedereen: denk bijvoorbeeld aan de fanny pack! Dit heuptasje is een - de naam zegt het al - tasje dat je om je heup kan dragen. Tegenwoordig is het nóg hipper om hem gekruist over je borst te hangen. Vroeger werd hij vooral door toeristen gebruikt. Lange tijd werd de fanny pack daarom gezien als iets sufs en verfoeid door fashionista’s, maar net als de andere 90’s trends is ook deze accessoire weer helemaal terug. Inmiddels zijn de tasjes te koop bij zowel designer- als budgetwinkels en loopt iedereen ermee rond. 

Fanny packs werden vroeger al gebruikt; oude Amerikaanse stammen gebruikten ze, zodat er geen zakken meer in de broeken genaaid hoefden te worden. Maar dit is niet de enige ontstaansreden: ze werden namelijk ook ontworpen om in het leger gebruikt te worden. Militairen konden makkelijk hun wapens opbergen, zonder hun handen te hoeven gebruiken. 

Action of Gucci

Tegenwoordig worden de heuptasjes ook gezien als mode-item! Wil je je kleding daarom iets meer opfleuren en een '90’s vibe' geven; knal een scrunchie in je haar of doe zo’n handige heuptas om. Je kunt er bij de Action eentje voor 4 euro aanschaffen, maar mocht je voor het grotere werk willen gaan: Gucci verkoopt ze vanaf 700 euro. De keuze is in ieder geval reuze…

Gepubliceerd op 25 september 2019
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.