Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Examentips scheikunde

Examentips scheikunde

Terwijl het buiten steeds zonniger wordt komt de maand mei steeds dichter bij: de eindexamenmaand. Scholieren.com probeert de stress te verlichten en je te helpen bij de voorbereidingen met superhandige examentips voor elk vak. Prent ze in je hoofd en je loopt straks vol zelfvertrouwen die sporthal in!

In dit blog geeft docent scheikunde Kenneth Bijkerk een aantal handige tips zodat jij je havo- of vwo-examen iets chiller in kunt gaan. Hij geeft ook eindexamencursussen die worden georganiseerd door de Universiteit Leiden en de  Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL).

Tip 1: Stap voor stap reactievergelijkingen opstellen

Reactievergelijkingen opstellen: het is een belangrijk en vaak voorkomend onderdeel van scheikunde op je examen. De kunst is alleen om het goed te doen, want anders kun je er veel punten onnodig mee verliezen.

Kenneth: "Bij het opstellen van een reactievergelijking is de belangrijkste stap om alles wat je weet van tevoren op te schrijven." Veel van de informatie kun je vinden in de tekst van de opgave. Welke stoffen reageren er? Is er wellicht nog een onbekende stof (X) die mee reageert?

Noteer deze stoffen voor de pijl. Noteer vervolgens alles wat al gegeven is over de uitkomst na de pijl. Als je alleen al de stoffen uit de tekst hebt gehaald en op deze manier opschrijft, krijg je vaak al een punt, soms zelfs twee. Gratisj! Wil je er nog meer halen, dan moet je de reactie nog even kloppend maken. Bij een zuur-basereactie moet je letten op H+-overdracht. Is het een redox, vergeet dan de halfreacties niet. Alle andere reacties moet je zodanig kloppend maken dat alle losse atomen van links ook weer 'terugkomen' aan de rechterkant van de pijl, en andersom.

Tip 2: Hoe voorkom je dat je op je examen waardevolle punten verliest?

Nu weet je dus wel hoe je een reactievergelijking op moet stellen en je hebt braaf de inhoud van je boeken naar je hersens gekopieerd, maar toch maak je telkens weer fouten. Dit is gelukkig een algemeen probleem, aldus Kenneth. "Wij weten uit ervaring dat leerlingen op hun eindexamen gemiddeld vijf tiende punt verliezen door onnodige fouten. Heb je dat nou ook altijd: je begrijpt de som, je hebt zelfs een goed eindantwoord maar je krijgt niet het volledige aantal punten van je docent?

Dat kun je voorkomen door je antwoord te checken aan de hand van het woord 'ALLES'. ALLES staat voor het volgende: A=antwoord: heb ik antwoord gegeven op de vraag? L= logisch: is mijn antwoord logisch (gaat mijn fietser 250km/h dan is dat bijvoorbeeld niet logisch)? L= leesbaar, E=eenheid en S=significantie."

Docent Kenneth

Tip 3: Time management

Verder heeft tijdsdruk bij je examen ook nog invloed op je cijfer. Daarover zegt Kenneth het volgende: "Kijk bij een examen altijd naar het aantal punten dat je met een vraag kunt verdienen. Meestal ligt het maximum aantal bij 70 punten en heb je 180 minuten, dus je kunt uitgaan van ongeveer 2 minuten per punt. Als je bij een vraag veel punten kunt halen, is het nu eenmaal zo dat je er meestal ook lang mee bezig bent, dat is heel normaal. Maar blijf niet te lang hangen bij een vraag waar je maar enkele punten kunt behalen.

Laat je ook niet afschrikken door boxschema’s: de lap tekst die je krijgt kan heel lang zijn, maar in feite zijn dit vragen waar je op een makkelijke manier veel punten kunt scoren."

Dus kortom: reactievergelijkingen goed noteren, alles maar dan ook ALLES controleren en niet te lang blijven hangen bij een vraag als die meer tijd kost dan hij waard is qua punten. Wat dat betreft moet het nu dus wel goed komen... alleen: "verder is het oefenen, oefenen, oefenen!" 

Nog wat extra hulp nodig bij het oefenen van oude examens? Check dan de filmpjes van ExamentrainingExact, waarin ze een aantal oude examenopgaven haarfijn aan je uitleggen. Je vindt ze hier:

Scheikunde - Havo + Vwo

Voorafgaand aan de eindexamens publiceert Scholieren.com drie keer per week examentips op Scholieren.com. De tips zijn voor zowel het havo- als vwo-examen te gebruiken. Meer eindexamentips en artikelen? Klik hier!

Gepubliceerd op 21 april 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.