Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Examentips Frans

Examentips Frans

Door Merel

De maand mei gluurt al om het hoekje en dat betekent maar één ding: eindexamens. Of je nou al wekenlang aan het blokken bent of het toch weer last-minute-werk wordt, Scholieren.com helpt graag een handje. Daarom hebben we voor elk vak superhandige examentips verzameld. Prent ze in je hoofd en je loopt straks vol zelfvertrouwen die sporthal in!

In dit blog geeft docent Frans Amir Zamanipoor een aantal handige tips zodat jij je examen iets chiller in kunt gaan. Hij geeft ook eindexamencursussen die worden georganiseerd door de Universiteit Leiden en de Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL).

Tip 1: Staar je niet blind op voorbeelden in de tekst

Het is zover: je zit op je stoeltje in de sporthal en voor je ligt een ellenlange Franse tekst, vol moeilijke woorden en uitgebreide alinea's. De klok tikt en tikt... Door deze tip bespaar je tijd en kun je meteen naar de belangrijke stukken in de tekst springen.

Amir: "Voorbeelden geven je een beeld bij datgene wat er in de tekst besproken wordt, maar ze dienen puur ter illustratie. Voorbeelden worden vaak ingeleid met de volgende woorden: ainsi (zo), par exemple (bijvoorbeeld).

De informatie in voorbeelden - als deze überhaupt nuttig is - wordt meestal ook ergens anders in de tekst behandeld. Markeer dus de voorbeelden die je ziet of streep ze door. Je weet dan dat dit niet het meest belangrijke stukje tekst is en dat je je geen zorgen hoeft te maken als je dit stuk tekst niet (goed) begrijpt. 

Tip 2: Onderwerpen van de eindexamenteksten 

"Bijna elk jaar zijn er een paar onderwerpen die op het eindexamen Frans terugkomen. Er komen natuurlijk ook heel veel andere onderwerpen voor op het CE, maar deze onderwerpen zijn de afgelopen paar jaar vaak teruggekomen." Dus als je niet zo veel met Frankrijk hebt, nooit naar het Franse nieuws kijkt en nooit een baguette eet, kijk dan eens naar deze punten:

  • Le Maghreb. Dit zijn landen in Noord-Afrika waar het merendeel van de mensen Frans spreekt, bijvoorbeeld Marokko, Tunesië en Algerije. Uit deze landen immigreren veel mensen naar Frankrijk. Er zijn veel Franse teksten die gaan over de kinderen van deze immigranten. Deze tweede generatie immigranten leeft vaak tussen twee culturen in: de Arabische cultuur van hun ouders en de Franse cultuur van het land waarin ze leven.

  • Sans Domicile Fixe (SDF). Dit zijn mensen die dakloos zijn. Ze hebben geen thuis, geen vaste slaapplek en slapen steeds op een ander stukje straat.

  • Japanners en Frankrijk/Parijs. Als je aan Parijs of Frankrijk denkt, denk je vaak aan het zonnige land waar je in de zomer naartoe gaat. Het land met een van de mooiste hoofdsteden van de wereld, Parijs. Maar Japanners denken hier nog wel eens anders over, en zijn niet zo'n fan van Parijs. Let dus hier op!

  • De Franse taal en cultuur. Fransen zijn erg gesteld op hun taal en cultuur en houden erg van hun land. Om de Franse taal te beschermen en te verspreiden over de hele wereld heb je de Académie française. Een prominent lid van de Académie française is Jacqueline de Romilly.

Tip 3: Hoe ga je om met moeilijke woorden? 

"Soms weet je de betekenis van een woord niet, maar kun je het wel raden. Je kent bijvoorbeeld een deel van het woord, of je kunt het herleiden via een andere taal. Vaak is dit een hele handige manier om achter de betekenis van het woord te komen. Je bespaart er immers de tijd mee die je anders kwijt zou zijn aan het opzoeken van het woord in het woordenboek. Maar soms kom je ook op de verkeerde betekenis..." Hier volgen enkele voorbeelden van woorden die erg misleidend zijn. 

  • Pas mal de: best veel. Veel scholieren herkennen het woordje mal (het bijwoord 'slecht'). Pas mal de zal dan vast wel een negatieve betekenis hebben. Dit klopt dus niet!

  • Milieu populaire: volksmilieu. Het woordje milieu is in het Nederlands ook gewoon milieu. Daarentegen betekent het Franse woordje populaire in dit geval niet gewoon populair, maar 'volks'.

Kijk bij dit soort dingen altijd naar de context. Als de context heel positief is, zal 'pas mal de' waarschijnlijk niet iets negatiefs betekenen. 

Tip 4: Nog niet geraden? Gebruik dan het woordenboek slim

Als het raden niet lukt, kan het soms toch de moeite waard zijn om het woordenboek erbij te pakken. Stel jezelf daarbij deze vragen:

  • Is het een kernwoord uit de vraag of de meerkeuzeantwoorden? Je moet een vraag immers goed begrijpen om 'm te kunnen beantwoorden.

  • Denk je dat het antwoord daar in de tekst staat? Het opzoeken van alle vreemde woorden kost gigantisch veel tijd. De truc is om de belangrijkste woorden te vinden. Hoe je dat bepaalt? Een zin is belangrijk als je denkt dat je het antwoord op de vraag erin kan vinden. Daar kom je achter door goed te kijken naar de context en de woorden die je wel begrijpt.

Kun je op beide vragen 'ja!' antwoorden? Dan kun je het woord opzoeken. Bedenk eerst welke woordsoort je moet hebben. Bepaalde werkwoorden, bijvoeglijke- en zelfstandige naamwoorden lijken namelijk op elkaar. Bijvoorbeeld: glacer (werkwoord), glacé (bijvoeglijk naamwoord) en la glace (zelfstandig naamwoord). Vergeet niet dat het woordenboek alleen de basisvorm vermeldt. Bij werkwoorden staat alleen het hele werkwoord erin en van zelfstandig naamwoorden alleen het enkelvoud.

Conclusie: "Blijf vooral die handige trucs gebruiken om achter de betekenis van een woord te komen, maar blijf ook kritisch nadenken en kijk goed of de betekenis ook in de context past!"

Voorafgaand aan de eindexamens publiceert Scholieren.com examentips op Scholieren.com. De tips zijn voor zowel het havo- als vwo-examen te gebruiken. Meer eindexamentips en artikelen? Klik hier!

Gepubliceerd op 23 april 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.