Examenkandidaat Renée (19) moest vijfeneenhalf uur in quarantaine

Xiang

Vijfeneenhalfuur opgesloten zitten op school omdat je vakkenpakket conflicteert met het landelijke examenrooster. Het overkwam de havo-leerlinge Renée van Marrewijk (19), dit omdat zij het vak Engels op vwo volgt. Alsof de eindexamens nog niet onmenselijk genoeg zijn.

Alsof Renée een staatsgevaarlijke dubbelspion was moest zij woensdagmiddag van 10:30 tot 16:00 in quarantaine. Zo werd voorkomen dat zij informatie over het examen Engels door zou spelen aan mede-examenkandidaten die het examen wél in de middag maakten. (Informatie als de betekenis van 'Zeitgeist' en 'raison d'être bijvoorbeeld.)

Afgesloten 

In quarantaine gaan houdt in dat je volledig wordt afgesloten van de buitenwereld. Op je telefoon kijken is ten strengste verboden. "Ik mocht zelfs niet in de buurt van de computers komen", vertelt Renée. Ze lacht erom. "Eigenlijk was het eerder grappig dan zwaar."

"Van 10:30 tot 13:00 maakte ik als eerste het vwo-examen Engels. Tijdens dit examen zat ik helemaal in m’n eentje, omringd door drie surveillanten. De surveillanten hadden eigenlijk allemaal pauze, maar moesten speciaal voor mij naar de zaal toe komen. Toen ze erachter kwamen dat het maar om één persoon ging, moesten ze allemaal erg hard lachen. Dit hadden ze niet verwacht." Na het examen Engels gingen de eenzame uren voor Renée van start.

Special treatment

"Ik werd constant in de gaten gehouden door twee docenten en ik mocht niet met andere vwo-scholieren praten. Doordat ik ben afgestroomd, ken ik natuurlijk best wat mensen van het vwo", legt Renée uit. Gebruik van mobiel en computers zijn niet toegestaan in quarantaine en een tijdschrift ter vermaak was Renée vergeten. Dus at ze haar lunch, bestaande uit boterhammen met kaas, terwijl de tijd voorbij kroop. "De docenten waren best aardig en ze voerden me continue Marsen. Die liggen normaal gesproken klaar voor surveillanten, maar nu mocht ik ze ook eten." 

Uiteindelijk bleek het een gezellige boel. "Ik ken de docenten, want ik heb ze voorgaande jaren ook gehad. Nu gedroegen ze zich als bodyguards en maakten ze grappen als 'De eagle heeft haar nest verlaten.'"

Machtspositie

De uren in quarantaine gaven Renée natuurlijk een bepaalde macht. "Ik heb het examen eerder gezien dan de rest, waardoor ik in principe random antwoorden in de gang kon gaan schreeuwen. Al waren de antwoorden fout, het had zomaar gekund… maar zou ik van school afgetrapt worden en dat hoeft ook weer niet", besluit ze.

Hoewel er absoluut geen voordelen aan de quarantaine verbonden zijn, heeft Renée wel een positief woordje over haar school te spreken. "Ik vond het goed om te zien hoe mijn school dit heeft georganiseerd. Ze hadden het helemaal voor elkaar, en dat heb ik afgelopen jaren wel anders gezien”, complimenteert de examenkandidate.

Geen invloed op cijfer

Vol goede moed begon ze om 13:30 aan haar havo-examen TeHaTex, net als alle andere havisten. "Ik ga ervan uit dat ik voor beide examens een voldoende heb gehaald."

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 17 mei 2018
ADVERTENTIE
Ken je onze podcast al?

Ga je bijna studeren en wil je meer weten over het studentenleven? Luister dan naar seizoen 1 van onze podcast Studententijd. Oscar, David en Dienke vertellen eerlijk over studententhema's als hospiteren, daten, schoonmaken, verenigingen. Vanaf september nieuwe afleveringen!

Luister de podcast

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.