Eigen baas op het entreprenasium

Eigen baas op het entreprenasium

Door Daniëlle

Je hebt het gymnasium, het technasium en sinds een tijdje is er nu ook het entreprenasium. Op deze middelbare school leren scholieren ondernemen, en krijgen ze alle ruimte om een eigen bedrijf op te richten. Klinkt goed, maar hoe werkt dat in de praktijk? En is het een beetje leuk? Ik vroeg het aan vijf scholieren van het CSG Dingstede in Meppel.

"Het entreprenasium is een stroming voor ondernemende leerlingen. waarbij je bezig kan met je eigen passie en daarmee een onderneming kan opzetten", luidt de reclamezin die Beau Boterteburg (2 vwo) me  toewerpt als ik haar vraag wat het entreprenasium nou precies inhoudt. Ze heeft hem de afgelopen tijd veel kunnen oefenen, want als onderdeel van het entreprenasium houden de leerlingen presentaties voor de bruggers om zo nieuwe leerlingen te werven.

Alles zelf regelen

Eigenlijk is dat een goede weergave van wat het entreprenasium is: de leerlingen krijgen geen lessen, maar moeten juist zelf dingen regelen, zo leggen ze me uit. Scholieren worden uitgedaagd zelf een bedrijfje op te zetten. Daar krijgen ze tijdens de normale lessen op school de tijd voor. Er zijn op school wel masterclasses, maar waar die over gaan bepalen de leerlingen zelf. Ze moeten ze namelijk ook zelf regelen.

Maar het is toch heel lastig om vanuit het niets een bedrijfje op te zetten? Dat valt wel mee, vertelt Pieter Boermans (3 vwo) me. Het entreprenasium is namelijk opgedeeld in fases: in de eerste ga je je oriënteren en dingen ontdekken, vervolgens zet je een bedrijf op en later ga je het evalueren.

Vaste lesuren zijn er dus niet, maar de school begeleidt je wel heel goed - zonder je al te veel aan het handje te houden, zegt 3 vwo'er Matthijs Padding. De leerlingen hebben verschillende coaches, die graag met van alles helpen: van brainstormen tot hulp bij marketing. Je hoeft het alleen maar te vragen. Daarnaast regelen ze allerlei dingen zoals treinkaartjes, extra vrije uren en events waar de leerlingen naartoe kunnen om te netwerken.

Klussen

School zorgt er niet alleen voor dat de leerlingen een stok achter de deur hebben, het kan de leerlingen ook helpen aan klussen te komen. Zo hebben Matthijs, Beau en Pieter samen met klasgenoten Zhi-Xang Zong en Milan Visser een webdesignbedrijfje opgericht. Hun eerste grote klus kregen ze binnen doordat hun opdrachtgever bij een presentatie over het entreprenasium was.

Volgens de jongens was hun webdesignbedrijf nooit zo ver gekomen als ze het entreprenasium niet gevolgd hadden. Ook omdat ze besloten het samen te gaan doen. Matthijs en Milan programmeren, Zhi-Xang doet het design, Pieter de verkoop en Beau geeft advies, terwijl ze ook nog even aan haar eigen projecten werkt: een boek over jonge ondernemers en een eigen restaurant met gezond eten.

Enthousiasme

De leerlingen zijn in ieder geval stuk voor stuk ontzettend enthousiast over de leerstroom. Hoewel er geen lessen zijn, leren ze er enorm veel: zelfstandigheid en initiatief nemen, maar ook vaardigheden als presenteren en makkelijker praten.

Voor niet-ambitieuze leerlingen is de leerstroom duidelijk geen aanrader. Doordat school slechts een steun is, moet je het echt zelf doen, wat voor een ondernemingsstroom natuurlijk heel logisch is. Maar voor alle ondernemers van de toekomst hoop ik dat het entreprenasium snel zijn weg naar meer scholen zal vinden. Want een topidee? Dat is het in mijn ogen zeker. 

Het is zomervakantie! Onze redactie drinkt met de billen bloot melk uit een kokosnoot op een onbewoond eiland. Tot maandag 1 september publiceren we daarom wat minder blogs, daarna komen we weer op volle kracht terug. En als je ons gaat missen, check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 6 juli 2014
ADVERTENTIE
Verdien 25 euro Bol.com tegoed met dit onderzoek

Samen met Oxford doen wij weer onderzoek naar schoolspullen: waar heb jij dit jaar je schoolspullen gekocht en wat zijn je favoriete items? Vul de vragenlijst in en maak kans op 25 euro Bol.com tegoed. 

Doe mee!

REACTIES

Q.

Q.

Heel mooi, maar geen lessen? De leerlingen moeten toch ook een keer eindexamen doen in vakken als nederlands, engels, wiskunde, enz.?

10 jaar geleden

M.

M.

Daar zullen ze in mijn ogen dan ook zeker tegen de feiten aanlopen, toetsen en lessen zijn simpelweg de beste voorbereding.

10 jaar geleden

K.

K.

Leuk en aardig dit allemaal, maar deze leerlingen zijn dus theoretisch gezien vrijwel alleen bezig met het opzetten van een bedrijf? En wat als jouw bedrijf stuk loopt in het eerste jaar? Zonder diploma ben je wel heel hard genaaid.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.