Eet je klaar voor de eindexamens

Door Moïra

Stevig ontbijten met een broodje gezond of een bakje yoghurt met muesli. En dat energiedrankje, helpt dat nou echt? Met de eindexamens in zicht wordt het ook tijd om na te denken over je examendieet. Want met de juiste maaltjes wordt het vinden van die focus piece of cake!

Laten we bij het begin beginnen: je ontbijt. "Het is een hype om geen koolhydraten meer te eten, maar dat raad ik echt af. Die bouwstoffen heb je nodig, zeker als je naar school gaat en veel moet leren", vertelt Astrid den Drijver. Zij is voedingsdeskundige en gespecialiseerd in kind en voeding. Daar sluit foodblogger en diëtiste in opleiding Pauline Kortbeek zich bij aan. "Neem een grote bak havermout. Dat vult enorm en je kunt er alles ingooien wat je lekker vindt. Heerlijk met pompoenpitjes, lijnzaad, rozijnen, een geschaafd appeltje en wat kaneel en het geeft je urenlang energie!"

Voor de minder grote eter: een bakje yoghurt met muesli volstaat ook. Astrid: "Yoghurt bevat veel eiwitten en daar gaan je hersenen erg lekker op. Een stukje fruit erbij, maar geen cruesli, dat zit bomvol suiker. Ga liever voor muesli, dat is een stuk gezonder."

Knorrende maag

En dan nog de planning: die moet strak, strakker, strakst. Is je examen om negen uur, sta dan vroeg op en neem de tijd om lekker uitgebreid te ontbijten. Mag je pas om half 2 aantreden voor het examen, ga dan een uurtje voor je examen nog even voor een stevige lunch. Bang voor een knorrende maag? Weersta de verleiding om het complete snoepschap leeg te snaaien. Pauline: "Ga voor een handje ongezouten noten met wat rozijnen of een rijstwafel met avocado. Ideaal breinvoedsel!"

De oh zo geliefde energiedrankjes, die kunnen we beter laten staan, daar zijn beiden deskundigen het over eens. Pauline: "Van die mierzoete drankjes heb je maar heel kort 'plezier'. Voor een halfuurtje voelt het lekker, maar daarna krijg je echt een giga-dip! Ook veel gewone sapjes hebben dat effect. Niet doen dus!" Wel heeft ze advies voor wie een keer wat anders wil drinken dan water en thee. "Kokoswater is een heerlijke dorstlesser en ook nog eens hartstikke gezond. Kies dan wel degene zonder suiker."

Banaantje

Ook Astrid is fel tegen de energiedrankjes. "Een suikerdipje kan echt heel vervelend zijn en dat wil je echt niet tijdens je examen. Voor die energieboost kun je beter een banaantje eten. Daar zit ook suiker in, maar deze suikers worden langzaam afgegeven. Daar heb je veel langer profijt van."

Een kopje koffie op zijn tijd, dat kan volgens Astrid best. "Als je altijd al koffie drinkt zul je er weinig van merken, maar een sterk bakkie vlak voor het examen kan een goede boost geven." Ga nou geen sloten koffie weglurken. Veel cafeïne werkt net zoals suiker en trekt je uiteindelijk ook dat diepe dal in.

Gepubliceerd op 9 mei 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Hoop niet dat iemand die tip van een rijstwafel met avocado als snack voor tijdens het examen opvolgt... Maakt me toch een herrie haha

5 jaar geleden