Een tussenjaar: doen of toch maar studeren?
Veel jongeren kiezen ervoor om een tussenjaar te nemen. Sommigen doen dit omdat ze nog niet weten wat ze willen studeren, voor anderen is het een bewust keuze. Maar hoeveel effect heeft een tussenjaar op de rest van je leven? En, wat kun je dan het beste gaan doen?
'Ik neem een tussenjaar omdat ik nog niet weet wat ik na de middelbare school wil gaan doen.' Deze zin hoor ik als examenleerling vaak. Dat middelbare scholieren steeds langer doen over het kiezen van een studie, heeft verschillende oorzaken. Zo kost een studie tegenwoordig heel veel geld. Dit zorgt voor veel druk onder scholieren. We willen niet zomaar geld verspillen en daarom meteen de juiste keuze maken. Daarnaast zijn er steeds meer mogelijkheden als het gaat om studeren, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien.
Perspectief
Natuurlijk is het nemen van een tussenjaar geen concrete oplossing van je probleem: je moet - tenminste, áls je ooit wil studeren - nog steeds een studiekeuze maken. Uit onderzoek blijkt dat veel scholieren na het nemen van een tussenjaar nauwelijks verder zijn gekomen op het gebied van studiekeuze.
Toch kan een tussenjaar je wel het perspectief geven dat je nodig hebt voor het maken van de juiste keuze. Het is dus van groot belang dat je een tussenjaar optimaal gebruikt. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren. Zo kan je in het buitenland gaan werken of een mooie reis maken. Er is meer mogelijk dan je denkt.
Voordeel van een tussenjaar
Bovendien is een tussenjaar natuurkijk een mooie ervaring. Steeds meer werkgevers zien in dat een tussenjaar zeker niet slecht is om op je CV te hebben staan. Zo ook het bedrijf Shell: "Wij kijken bij Shell naar de total package van opleidingen en ervaringen opgedaan door sollicitanten", vertelt Marianne Derksen tegenover NOS. "Een gap year kan een goede aanvulling zijn op ervaringen die zijn opgedaan tijdens de studie of door parttime werk." Ook maakt het nemen van een tussenjaar je zelfstandiger. Dat kunnen werkgevers wel waarderen.
Kosten
Hoeveel geld je tussenjaar gaat kosten, ligt aan wat je gaat doen. Zo kun je een duur internationaal programma volgen van een paar duizend euro, maar je kunt ook ergens gaan werken, wat je waarschijnlijk een prettig extraatje zal opleveren. Bekijk daarom goed wat er allemaal mogelijk is. Er zijn veel opties, ook als je een klein budget hebt!
Zit je zelf te denken aan en tussenjaar, maar weet je nog niet hoe je dit wil gaan doen? Wellicht heb je wat aan deze ideeën:
- Au pair in het buitenland. Ben jij goed met kinderen en wil jij naar het buitenland om wat extra geld verdienen? Dan is dit misschien wel iets voor jou!
- Een taalcursus in het buitenland. Dit kan via organisaties zoals EF.
- Ga (als vrijwilliger) werken in het buitenland.
- Neem een kijkje op deze website. Hier vind je zowel ideeën als tips voor je tussenjaar.
Laat je ons weten waarvoor je uiteindelijk kiest?
Lees ook
Een tussenjaar naar het buitenland? Corona gooit roet in het eten
Media zijn de hele dag om ons heen en dat is niet zonder effecten. Daarom staat de Week van de Mediawijsheid, die vrijdag is begonnen, in het teken van gezond schermgebruik. Hoe deel jij je schermtijd zo in, dat jij je er goed en gezond bij voelt? We vroegen het aan jongeren in deze video van HoeZoMediawijs.nl.
1 seconde geleden