Een tussenjaar naar het buitenland? Corona gooit roet in het eten

Een tussenjaar naar het buitenland? Corona gooit roet in het eten

Hoera! Je bent geslaagd! Eindelijk klaar met de middelbare school en helemaal ready voor het volgende avontuur. Veel scholieren kiezen voor een tussenjaar voordat ze gaan studeren. Door de coronacrisis zijn helaas veel van deze plannen op losse schroeven komen te staan of ze gaan helemaal niet door. Scholieren.com vroeg aan 216 jongeren wat er nog terechtkomt van hun tussenjaarplannen.

Sinds het coronavirus de wereld in zijn greep heeft, liggen internationale reizen voor een groot deel stil. Overal ter wereld hebben landen hun grenzen gesloten en reizen naar het buitenland kan vaak alleen als het strikt noodzakelijk is. Niet zo handig als je een tussenjaar gepland had naar het buitenland. Uit ons onderzoek blijkt dat 38 procent van de 172 respondenten die buitenlandplannen hadden voor komend schooljaar, niet meer kunnen gaan. Voor 41 procent is het nog onzeker, 10 procent zegt dat de plannen deels doorgaan en slechts een handvol jongeren (ook 10 procent) geeft aan dat de plannen doorgaan als gepland. 

Kaileigh Boxem (19) zou recreatiewerk gaan doen op vakantie-adressen in verschillende landen. Twee weken geleden hoorde ze van de organisatie dat het niet doorgaat. "Ik houd van avontuur en andere culturen. Ik had heel graag ervaren hoe het is om te werken in andere landen. Het is heel jammer, maar ik moet me er maar bij neerleggen." 

Er is nog zoveel onzeker en je weet niet wanneer je het wél zeker weet.

Dilemma

Ook de 18-jarige Debbie Weima had grootse plannen. Zij is geslaagd voor het vwo en zou komend schooljaar gaan reizen en werken in Australië. "Ik wilde altijd al een tussenjaar nemen", vertelt ze. "Ik ben hier al twee jaar voor aan het sparen en plannen voor aan het maken." Omdat ze nog niet weet of haar reis alsnog een paar maanden later door kan gaan, heeft ze besloten zich toch in te schrijven voor een opleiding. "Als eind augustus duidelijk wordt dat ik écht niet kan gaan, dan ga ik toch maar studeren. Het is echt een dilemma. Er is nog zoveel onzeker en je weet niet wanneer je het wél zeker weet."

Kaileigh en Debbie zijn niet de enige die hebben besloten toch te gaan studeren komend schooljaar. Van de 136 jongeren wiens plannen niet doorgaan of onzeker zijn, heeft bijna de helft (46 procent) ervoor gekozen zich toch in te schrijven voor een opleiding.

Ik wilde juist tijdens mijn tussenjaar ontdekken wat ik leuk vind.

Ineens een studie kiezen

Zo ook Tessa Schuurman (18). In 4 havo had ze met een vriendin afgesproken een tussenjaar te nemen na de middelbare school om te reizen. "We wilden de wereld verkennen voordat we gaan studeren." De plannen waren nog niet heel concreet, maar gaan zouden ze. Tot corona. "Ik was heel teleurgesteld dat we niet meer konden reizen, maar ik had eigenlijk meer stress doordat ik ineens een opleiding moest kiezen. Ik wilde juist tijdens mijn tussenjaar ontdekken wat ik leuk vind." 

In alle haast moest Tessa zich ineens gaan oriënteren op studies. "Eind april wisten we zeker dat onze plannen niet doorgingen en toen had ik nog iets meer dan een maand om me in te schrijven. Ik heb me voor vier studies ingeschreven, maar ik heb nog geen idee hoe ik straks ga kiezen welke ik daadwerkelijk wil doen."

Teleurstelling

15 procent van de jongeren geeft aan nog af te moeten wachten of hun buitenlandplannen door kunnen gaan. Daan Til (17) heeft zijn havo-diploma in de pocket en heeft zich al maanden geleden ingeschreven voor een jaartje high school in Amerika. Helaas is het voor hem ook onzeker of dit door kan gaan.

Ik heb het zelf niet in de hand. Ik kan alleen maar hopen.

"Als de grenzen opengaan, dan ga ik", vertelt hij. "De organisatie zegt er alles aan te doen om het door te laten gaan". Daan heeft er dan ook vertrouwen in. "Ik kan het ook nog niet in mijn hoofd krijgen dat het niet doorgaat. De teleurstelling zou groot zijn, maar ik probeer er wel een beetje rekening mee te houden. Ik heb het zelf niet in de hand, ik kan alleen maar hopen."

Werken in Nederland

Naast de jongeren die een tussenjaar nemen in het buitenland, is een aantal van plan om een jaar te werken of stage te lopen in Nederland. Van de 35 respondenten die dit gaan doen, geeft het merendeel (40 procent) aan dat de plannen gewoon doorgaan. Van 23 procent (8 jongeren) gaan de plannen niet door en hetzelfde aantal weet het nog niet. Van 14 procent gaan de plannen deels door. Van de 8 jongeren wiens plannen niet doorgaan, komt dat grotendeels doordat het werk in hun sector onzeker is, bijvoorbeeld omdat ze in de horeca zouden gaan werken.

Gepubliceerd op 28 mei 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie