"Een schoolgebouw kan je een fijn gevoel geven"
Minister Jet Bussemaker (Cultuur) maakte deze week een lijst bekend met 89 mogelijke Rijksmonumenten. Daarop staan twee middelbare scholen: de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert (CSB) in Amsterdam. En het Sint-Janslyceum (SJL) in Den Bosch. Wow! Of mwah?
Door Govrien Oldenburger
Zo zit je op een ordinaire middelbare school en zo is je school ineens Rijksmonument. Nou ja, bijna dan. Want deze week maakte minister Jet Bussemaker (Cultuur) bekend welke 89 bouwwerken mogelijk Rijksmonument worden. In het najaar wordt de officiële lijst bekendgemaakt. Beide scholen die daarop staan waren al monumenten. Het CSB is gemeentelijk monument. Het SJL stedelijk een provinciaal monument.
Sterren kijken
Als het aan Lisanna (15) ligt wordt haar school, het CSB, ook Rijksmonument. "Dit is een ruime en fijne school," zegt ze. "Het is groot en erg licht. Aan de overkant ligt een ecologisch park. Dat ziet er nu een beetje bedorven uit, maar in de zomer wordt het mooi groen." De steigerkoepel is haar favoriete plek. "Daar kunnen we naar de sterren kijken." Ook Bjorn (14) is blij met het CSB. "De practicumlokalen staan op het zuiden," zegt hij. "En hangen boven een meer. Daardoor hebben we mooi uitzicht over het park."
Kerkelijk
Wie het Sint-Janslyceum binnen stapt, staat in een prachtige hal met mozaïek aan de wand en glas-in-lood ramen. Kenmerkend voor de bouwstijl van de Bossche School. De opa van leerling Willem (17) heeft als architect meegetekend aan het gebouw. "Hij heeft de mediatheek ontworpen," vertelt Willem. "Dat geeft wel een bijzonder gevoel. Mijn vader heeft hier op school gezeten en veel ooms en tantes ook."
Profielwerkstuk
Willem heeft zijn profielwerkstuk geschreven over de bouwstijl van zijn school. "De Bossche stijl was de bouwstijl van na de Tweede Wereldoorlog," legt hij uit. "Die werd vooral gebruikt om kerken weer op te bouwen. Maar ook voor andere gebouwen zoals onze school." Daarom lijkt de mediatheek op een kapel. De gangen lijken op kloostergangen en de lokalen op gebedsruimtes.
Hoe belangrijk is een schoolgebouw eigenlijk? "Heel belangrijk," vindt Lisanna. "Op een school moet je je veilig en fijn voelen." Volgens Willem kan het gebouw zelfs de schoolresultaten beïnvloeden. "Ons gebouw straalt het rust uit en dat is fijn om in te werken." Voor Imre (13) die ook op het Sint-Janslyceum zit, is het gebouw zelfs een reden geweest om voor de school te kiezen. "Een schoolgebouw kan je een fijn gevoel geven," zegt ze.
"Iets om over op te scheppen"
En die mogelijke Rijksmonumentstatus? Voor de leerlingen verandert het niet veel. "Het is vooral een erkenning dat het gebouw een topper is vanuit cultureel oogpunt," zegt Dolf Muller van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. "En dat het wettelijk beschermd wordt." Bjorn denkt dat mensen anders naar de school gaan kijken. "Eerst dachten ze misschien ‘oh het is maar een school’. Maar straks is het misschien een Rijksmonument. Dat is wel iets om over op te scheppen."
Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die sinds vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: wij bieden jullie een selectie van het nieuws uit 7Days en zij verblijden hun abonnees met sublieme schrijfsels van onze bloggers!
1 seconde geleden
S.
S.
de gevangenis ook
12 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
herkenbaar, eerst zat ik op eenschool die groot was, maar heel saai gebouw en nu op een kleinere school meet veel kleur, dat is echt veel beter en vrolijker
12 jaar geleden
Antwoorden