Een prijswinnende film met Engels script

Een prijswinnende film met Engels script

Lieve Kruik (5 havo) en haar teamleden wonnen afgelopen maandag de eerste prijs in de categorie 'Fictie Middenbouw' op het Nationaal Filmfestival voor Scholieren. De jury vond hun film The Crowd Control Project het beste van alle inzendingen. Ik belde met jonge filmmaakster Lieve over haar film, scenarioschrijven en een Engels filmscript.

The Crowd Control Project is een film die volledig in het Engels is opgenomen. Die keuze was een geluk bij een ongeluk, zo vertelt Lieve: "We waren met school op werkweek naar Cambridge en dat viel samen met de filmweek. Door een misverstand dachten wij dat het script in het Engels moest zijn. Een van de begeleiders keek toevallig naar ons script en vertelde ons dat het ook in het Nederlands had gemogen. Een misunderstanding, maar we hebben het maar zo gelaten."

Veel series kijken

De film is gemaakt door zes scholieren, waaronder Lieve, van het Montessori Lyceum in Amsterdam. Ze volgen geen speciaal tweetalig onderwijs, maar zijn toch een kei in Engels. Hoe dat komt? Lieve: "Ik heb bijvoorbeeld toen ik jong was veel Engelse series gekeken. Hierdoor kan ik het goed spreken."

De film is opgenomen in Cambridge, wat zorgt voor het mooie Engelse beeld in de eerste scène: "De gebouwen in het begin zijn van Cambridge College en de rest is opgenomen in ons hostel daar. De rekwisieten en kleding hadden van thuis meegenomen en de camera kregen we van school." Eén rekwisiet hebben ze op bijzondere wijze verkregen: "De roos hebben we gestolen uit iemands struik daar, want we vonden dat dat wel mocht."

Trillend op het podium

Lieve en haar team hadden absoluut niet gedacht dat ze in de prijzen zouden vallen: "Dit was de eerste film die we ooit hebben gemaakt, dus we hadden al niet verwacht dat we zo ver kwamen op het NFFS. We waren echt in shock toen we hoorden dat we de eerste prijs hadden gewonnen: trillend stonden we op het podium."

Een tweede film van het team gaat er helaas niet komen: "Ik doe dit jaar eindexamen, maar de rest pas volgend schooljaar." Lieve's enthousiasme voor film groeit wel: "Ik wil misschien een studie scenario schrijven gaan doen, want bij het maken van de film dacht ik telkens: 'Wauw, dit vind ik echt leuk!'. Als de kans zich voordoet, zou ik het heel graag nog eens willen doen."

Gepubliceerd op 18 september 2015
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.