Een écht wetenschappelijk PWS
Je hebt profielwerkstukken en profielwerkstukken. Tim Boulogne maakte er eentje die tot die laatste categorie behoort: het werd deze maand namelijk gepubliceerd als wetenschappelijk onderzoek. Hoe kreeg hij dat voor elkaar?
Op 't moment studeert Tim Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente, maar vorig jaar zat hij nog op het Bonhoeffer College in Enschede, op het zogenaamde technasium. Daar maakte hij samen met twee klasgenoten een soort über-profielwerkstuk over energiedrankjes.
Energiedrank en prestaties
Wat is dat eigenlijk, een technasium? Tim: "Op het technasium focus je erg op ontwerpen en onderzoeken en werk je aan de hand van projecten van opdrachtgevers om dingen te leren. Eigenlijk is je profielwerkstuk dan je eindproject, het hoogtepunt zeg maar. We moeten er ook 120 uur aan besteden."
Wauw, da's bijna het dubbele van die (toch ook niet magere) 80 uurtjes die je er normaal gesproken aan moet besteden. Petje af.
Oké, dus uitgebreid werd het onderzoek sowieso. Maar wat maakt dit profielwerkstuk dan nog extra bijzonder? Tim vertelt hoe ze het aangepakt hebben. "We hebben zelf een professor van de Universiteit Twente benaderd, Pascal Wilhelm. Die was meteen enthousiast, en wilde ons graag helpen. Samen zijn we op het idee gekomen om het effect van energiedrank op de leerprestaties te onderzoeken."
Geheim
Pascal stelde meteen voor om het onderzoek in een 'wetenschappelijke stijl' te doen. Daarom moest het ook helemaal in het geheim. Tim: "We testten onze hypothese op medescholieren, die dachten dat ze meededen aan een onderzoek van de Universiteit Twente. Niemand wist dat wij er iets mee te maken hadden, behalve de schooldirecteur en één leraar. Dat vond ik misschien nog wel het vetste, dat in die zes klassen niemand in de gaten had dat ze eigenlijk aan ons profielwersktuk meededen."
Tijdens het onderzoek kregen drie testgroepen drie verschillende drankjes: water, energiedrank of een placebo. Dat laatste is een drankje dat smaakt als energiedrank maar eigenlijk gewoon limonade is. Nadat ze het drankje op hadden, moesten de kandidaten een test doen. Ze werden getest op hun leervermogen en geheugen, redenatie, numerieke aanleg, woordenschat en concentratie.
Wetenschappelijke publicatie
Een hoop werk was het wel. "Die 120 uur hebben we dik overschreden,'' zegt Tim. ''Het was echt ontzettend veel regelwerk. Wij konden op de dag van het onderzoek natuurlijk niet alles leiden, dus moesten we veel van tevoren plannen.''
Maar het was het zeker waard. Toen ze hun cijfer binnen hadden ("een negen geloof ik, maar ik weet het niet eens meer zeker"), vertelde Pascal aan Tim en de anderen dat hij het onderzoek als wetenschappelijk wilde publiceren. "Dat vond ik zó cool,'' vertelt Tim. ''Ik had het ook echt totaal niet zien aankomen, maar het is natuurlijk een hele eer."
Afgelopen maand is het dan daadwerkelijk verschenen in het Tijdschrift voor Psychiatrie. De conclusie? Het drinken van één energiedrankje heeft geen enkel effect op je leerprestaties. Het complete onderzoek kun je hier lezen.
Doen!
Professor Pascal Wilhelm, die hen begeleidde, is het ook reuze goed bevallen. Voor hem was het de eerste keer dat hij hielp bij een profielwerkstuk, maar hij raadt het iedereen aan. Dus ben je enthousiast geworden en wil je ook zo'n tof profielwerkstuk gaan maken? Doen! Pascal: "Ik denk zeker dat er meer scholieren zijn die dit niveau aankunnen, en ze zijn van harte welkom!"
1 seconde geleden
L.
L.
Een profielwerkstuk moet normaal gesproken 80 uur zijn, geen 60 ;) Ik snap dat het eventjes geleden is, Merel.
12 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Haha - goed punt. Ik ga het aanpassen :p
12 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Grappig, ik zit in 6VWO en volg ook het vak Technasium. Ik heb dan ook 3 weken geleden mijn profielwerkstuk ingeleverd.
Moet wel zeggen dat 'energiedrankjes' een erg uitgemolken onderwerp is.
12 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Beste mensen, ik heb een vraag : hoe scheid je suiker, cafeine en taurine uit een energydrink, wanneer het water al verdampt is ?
9 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
DA TREK IERHELEMAAL OP NIKS EH GODVERDOEMMEEEEEEE!!!!!
8 jaar geleden
Antwoorden