Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Een écht VWO

Een écht VWO

Trringg… de bel voor het derde lesuur gaat. Ik heb wiskunde, waar ik al drie paragrafen voorloop. Terwijl ik uitkijk naar mijn weekend bedenk ik me dat ik nog wel even geconcentreerd moet blijven, want mijn laatste les, scheikunde, vereist meer aandacht voor een goed cijfer dan wiskunde.    

Jasmijn Bleijlevens is gastblogger voor Scholieren.com. In dit blog legt ze haar idee voor een nieuwe schoolsysteem uit, waarmee ze het ver schopte in de wedstrijd 'Onze Nieuwe School'.

Op dit soort momenten op school bedacht ik me dat het hele schoolsysteem beter kon. Ik ben Jasmijn Bleijlevens en ik zit in de vijfde van een ‘ouderwets’ gymnasium. Ouderwets, niet per se door de klassieken, maar door de manier van onderwijs. Op mijn (brede) basisschool was er veel persoonlijker, thematischer en meer motiverend onderwijs. Dus ik dacht, dat kan op de middelbare ook!

Leerlingenstroom

 'Niet voor school maar voor het leven'. Een van de 'inspirerende' quotes op mijn huidige school.Omdat ik meedoe aan het ‘Honours Programma van de Zelfstandige Gymnasia’, mocht ik lesuren inruilen voor een project over vernieuwend onderwijs. Na een tijdje rondsurfen, kwam ik op de website van de Amsterdamse wedstrijd ‘Onze Nieuwe School’. Deze wedstrijd verzamelde nieuwe schoolideeën om de verwachte leerlingenstroom op te vangen. Challenge accepted, dacht ik. 

In juli begon ik mijn plan te schrijven voor een nieuwe school. Mijn school heet 'Een écht VWO'. VWO staat voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, en op mijn school leer je  echt zelfstandig en verantwoordelijk te leren. De helft van de lessen zijn verplicht: de rest is je eigen keuze.

Tijdens uren waarin je geen les hebt, werk je zelfstandig op flexwerkplekken (een ruimte waar je geen vaste plaats hebt) of je werkt aan een (vakoverstijgend) project met een groepje leerlingen in een ‘vergaderruimte’. In de bovenbouw hebben de projecten ook veel te maken met hogescholen en universiteiten, zodat je een goede keuze kan maken voor je studie.

Verantwoordelijkheid

Eén keer per week heb je een gesprek met je mentor over je rooster en welke lessen je de week erna gaat volgen. Hier kun je je dan meteen voor aanmelden via de online omgeving. Daarna check je via diezelfde omgeving of je al je taken voor die week al bijna af hebt, zodat je morgen misschien wel een uurtje eerder weg mag!

Veel volwassenen die ik over dit plan sprak dachten dat het niet realiseerbaar was, omdat leerlingen die zelfstandigheid niet aan zouden kunnen. Natuurlijk kun je brugklassers niet gelijk alle vrijheid geven om zelf te kiezen of ze naar de les gaan, maar als je vanaf de eerste klas al een klein beetje keuze krijgt en dus verantwoordelijkheid, kan volgens mij iedere VWO-er deze school aan.

Toekomst

Ik eindige, als enige jongere, bij de laatste 35 van de 124 kandidaten die meededen aan de wedstrijd. Helaas won ik niet. Maar hierbij eindigt noch mijn Honours Programma, noch mijn wil om onderwijs te veranderen. Ik ga proberen om me aan te sluiten bij plannen die wel verder kwamen, en anders bij andere mensen die ook niet door zijn. Voor mezelf doe ik het niet, want onderwijsvernieuwing duurt langer dan een jaar, maar ik wens alle toekomstige middelbare scholieren een betere schooltijd. Niet omdat de mijne nou zo verschrikkelijk is, maar omdat het veel beter kan!

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening! Wat moet er veranderen zodat jij met meer plezier naar en met hogere cijfers  van school gaat?

Gepubliceerd op 18 september 2015
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

Wow super idee! Ik doe ook vwo en vaak zit je echt te niksen in de lessen! Ik weet zeker dat het werkt, voor degenen die dit niet aankunnen is de universiteit dan waarschijnlijk ook niets... ;)

6 jaar geleden

S.

S.

Ik ben nu net begonnen aan de universiteit, en hoewel ik mijn middelbare school altijd geweldig gezellig vond was er inderdaad totaal niks te doen eigenlijk, uitdaging was voor mij ver te zoeken. En naja, dat is ergens niet zo'n probleem omdat je dan wel lekker veel vrije tijd hebt om leuke dingen te doen, maar ik had liever wat meer nuttige dingen in mijn lessen gedaan ja. Goed idee!

6 jaar geleden

M.

M.

Goed idee, lijk een beetje op Dalton onderwijs zoals op mijn school. Je hebt 2 lesuren per dag die je zelf in kunt vullen. Je kunt bijvoorbeeld naar een scheikunde docent gaan om extra uitleg te vragen of op een stilte-plein zelfstandig gaan werken. Je hebt bij ons op school ook een mentor uur waarin hij/zij je planning bekijkt voor de Dalton uren in de aankomende week.

6 jaar geleden