Een diploma, een musthave of niet?

Een diploma, een musthave of niet?

Door Mirte

Het idee ontstond toen ik na de zomervakantie weer naar school ging. Ik ben blijven zitten in havo-4 en kwam er achter dat je ook met alleen een overgangsbewijs van havo-4 een mbo-opleiding kan gaan doen. Ik weet al een tijdje dat ik een mbo-opleiding wil gaan doen, paraveterinair dierenartsassistente. 

Dus waarom zou ik dan nog twee jaar op de havo blijven als ik al naar mijn droomopleiding kan? 

Voordelen 

Nou, dat kan ik niet zomaar gaan doen natuurlijk, maar ik zie er wel de voordelen van in. Allereerst natuurlijk dat ik de laatste twee jaar van mijn havo-opleiding niet meer hoef te doen en gelijk iets kan gaan doen wat ik écht leuk vind - als het goed is, natuurlijk. Beter dan verplicht middelbareschoolvakken volgen.

Ik heb dan ook eerder mijn opleiding afgerond en kan eerder aan het werk. En als ik mijn mbo-diploma heb, kan ik eventueel alsnog naar het hbo, waardoor ik toch een soort havo-diploma heb. 

Nadelen 

Zoals bij alles, komen er ook nadelen bij kijken. Je haalt je havo-diploma namelijk niet meer. Het is wel handig om daarop terug te kunnen vallen, mocht je mbo-opleiding toch niet bij je passen.

Overigens mag je ook pas vanaf je zestiende stoppen met de middelbare school en overgaan op een mbo-opleiding. Ben je nog geen zestien jaar maar wil je dit wel gaan doen, dan is het nog eventjes doorbijten. 

Conclusie 

Oftewel, er zitten zowel voor- als nadelen aan zo'n keuze. Natuurlijk gaat het er uiteindelijk om wat ik het leukst vind en wat het beste bij mij past - en bij jou, als jij ook deze keuze moet gaan maken. Iedereen staat er anders in.

Als jij geniet van je tijd op de middelbare school en alles wat daarbij komt kijken, zou ik zeker daarvan blijven genieten zo lang dat kan. Maar voel jij je er niet fijn, heb je écht geen motivatie voor de vakken die je hebt en wil je een mbo-opleiding gaan doen? Dan is het misschien toch handig om je er verder over in te lezen. 

Mijn keuze tot nu toe 

Ik ben zelf nog erg aan het twijfelen, iedereen raadt wat anders aan. Mijn mentor heeft een geweldige metafoor bedacht waar ik steeds aan moet denken: "Als ik jou een appeltaart voorzet, ben je blij en tevreden. Maar als ik jou een appeltaart én een chocoladetaart voorzet, ben je nog blijer en kan je van beide genieten." Hier refereert ze dus aan het idee van altijd een back-up hebben. Een middelbareschooldiploma is nu eenmaal altijd handig om op zak te hebben.

Veel mensen zeggen dat ik moet doen waar ik me goed bij voel. Maar wat dat precies is, weet ik zelf ook nog niet helemaal. Wat ik in iedere geval ga doen dit jaar, om daarachter te komen, is open dagen bezoeken. En dan niet alleen van mbo-opleidingen, maar óók van hbo-opleidingen. Gewoon om te kijken waar mijn hart sneller van gaat kloppen en bij welke school en opleiding ik toch wat langer bij blijf kijken.

Wat het voor mij dus gaat worden weet ik nog niet, maar dat het goed komt, weet ik wel. 

Gepubliceerd op 18 januari 2023
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

REACTIES

een scholier

een scholier

Bent u op zoek geweest naar financieringsmogelijkheden voor uw nieuwe huisaankoop, bouw, onroerendgoedlening, herfinanciering, schuldconsolidering, persoonlijke of zakelijke doeleinden? Welkom in de toekomst! Financiering gemakkelijk gemaakt bij ons. Neem contact met ons op, want we bieden onze financiĆ«le service tegen een lage en betaalbare rente van 3% voor lange en korte leningtermijnen, met 100% gegarandeerde lening. GeĆÆnteresseerde aanvragers moeten contact met ons opnemen voor verdere procedures voor het verkrijgen van leningen via: joshuabenloancompany@aol.com

2 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.