Katie wil nu stoppen met de havo

Katie wil nu stoppen met de havo

Zo saai is het dus, 4-havo.Toen Katie haar vmbo haalde, had ze nog geen duidelijke toekomstplannen. Nu wel, na een halfjaartje havo. Daar verveelt ze zich inmiddels dood in de klas en ze kan nauwelijks de moeite opbrengen om nog te komen, zo vertelt ze op het forum.

Haar nieuwe opleiding begint helaas pas in september. Moet ze nou echt tot het einde van het schooljaar doorbijten – zonder diploma aan het eind – of mag ze niet alvast een paar maandjes werken?

In het hectische leven van scholieren is er één baken van rust: het LAKS. Wanneer wij het allemaal even niet meer weten, staan zij klaar met een antwoord. Ook een vraag? Reageer hieronder, mail of bel het LAKS: info@laks.nl / 020 5244060.

Het verlossende antwoord

“Er is voor jou geen mogelijkheid om nu te stoppen met school. In Nederland geldt de leerplicht tot 16 jaar, maar daarna bestaat er tot 18 jaar de kwalificatieplicht. Dat betekent dat je tot je 18e naar school moet, tenzij je een startkwalificatie hebt behaald: een havo-, vwo-, of mbo-1,2 diploma. Het idee is dat je met zo’n diploma een start kunt maken op de arbeidsmarkt.

De leer- en kwalificatieplicht bestaan om te voorkomen dat er veel scholieren zonder diploma van school gaan en niet meer terugkeren. Op zich een mooi streven, maar jij wordt hier dus de dupe van. Terwijl jij wel echt van plan bent terug te gaan naar school.

Als je toch stopt met school, of veel spijbelt, krijgen jij en je ouders hier boetes voor. Je zult dus inderdaad moeten doorbijten. De enige oplossing die er is, om het wat aangenamer te maken, is je probleem op school uit te leggen. Misschien kun je afspraken maken over hoe je laatste maanden op deze school inricht, zodat je je kunt voorbereiden op je vervolgopleiding?

Veel succes!

Het LAKS”

Gepubliceerd op 30 januari 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.