Een brief aan brugger-ik
Beste Wu-Ji uit de brugklas,
Gaat het goed? Voel je je gespannen of verheug je je? In de komende zes jaar gaat er voor jou flink wat veranderen. Jij bent nog niet zo lang begonnen aan jouw eerste jaar op de middelbare school, terwijl ik al mijn vwo-diploma op zak heb.
Aan de zomer komt een eind en jij pakt je schooltas in. Voor het eerst beland je in een omgeving waar je niemand kent: onbekende klasgenoten, docenten en lokalen. Als brugger zal je al snel kennismaken met allerlei soorten mensen. Sommigen wakkeren frustratie aan en leiden je af, terwijl anderen jou zes jaar lang een glimlach op je gezicht bezorgen. Je hoeft daarom niet met iedereen close te zijn. Kies goed met wie je vaak om wil gaan. Dat zal je veel tijd en moeite besparen!
Veranderingen
In zes jaar tijd gebeurt veel. Je zult veel nieuwe bezigheden ontdekken die aangenaam doch onverwachts zijn. Als je dit leest, kom je er bijvoorbeeld achter dat ik nu bij Scholieren.com blogs schrijf. De twaalfjarige jij gelooft mij waarschijnlijk niet. Jij denkt namelijk dat je slecht bent in Nederlands. Eerlijk gezegd vind ik dat nu ook nog steeds. Als zeventienjarige word ik nog altijd gecorrigeerd op de-en-het-fouten. Het verschil tussen jou en mij is dat we er anders tegenaan kijken. Jij weet dat het een probleem is, maar laat het links liggen. Ik streef daarentegen naar beter en stapte uit mijn comfortzone. Zo meldde ik me aan voor de debatgroep en dwong ik mezelf om Nederlandse boeken te lezen. Hierdoor wordt jouw Nederlands langzaam maar zeker beter zonder dan je denkt.
In de komende zes jaar zal veel veranderen, maar sommige zaken blijven onveranderd. Zo zal je nog steeds elke zaterdagochtend Chinese les volgen. Daarnaast geniet ik nu nog steeds van de hobby's die jij als brugger hebt. Wanneer ik me verveel, pingel ik nog altijd op de piano. Over zes jaar zul jij je nog steeds bezig houden met tafeltennissen en schaken, hoewel je het puur voor de lol zal doen, zonder ambitieuze doelen. Ik ben dankbaar dat jij als brugger niet hebt besloten om met deze activiteiten te stoppen. Dit alles kost inderdaad veel tijd en moeite buiten school om, maar dat is het waard. Jij zult ook merken dat je hierdoor een mooi gebalanceerde afwisseling krijgt tussen school en vrije tijd.
Stop met uitstellen
Ik wil je verder nog een tip meegeven die je waarschijnlijk al duizend keer hebt gehoord van je ouders en docenten: stel. Niet. Uit. Ik snap dat je soms echt geen zin hebt om een scheikundeverslag te schrijven of te leren voor een Duits overhoring. De voordelen van uitstellen wegen echter nooit op tegen de consequenties. Een goed voorbeeld is de reisgids die ik op moest stellen ter voorbereiding op de Romereis. We kregen een jaar de tijd. Een maand voor de harde deadline bleek dat ik nog meer dan de helft moest maken. Je wil niet weten hoeveel nachten ik heb doorgehaald. Het was vreselijk, maar achteraf gezien is het best grappig. In ieder geval: begin op tijd. Stel niet uit.
Zes jaar gaat sneller voorbij dan je denkt. Nu verlaat ik thuis en ga ik studeren in een onbekende stad. Het is ongelooflijk hoe de komende jaren voor jou voorbij zullen flitsen. Elk moment op de middelbare school zal een eigen verhaal worden. Soms gevuld met een lach. Soms gevuld met een traan. Geniet voluit en weet dat je fantastische herinneringen zult achterlaten met fantastische mensen. Weet dat je groeit, zelfs als het moeilijk is. Wees dapper, wees vriendelijk en wees jezelf. Jouw reis is ook mijn reis.
Tot de volgende,
Wu-Ji – oktober 2023
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?
Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!
1 seconde geleden