Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Een advies aan je jongere zelf

Een advies aan je jongere zelf

Door Bram

Stel je voor, je kunt teruggaan in de tijd om je jongere zelf één tip te geven over je eigen leven: wat zou je jezelf vertellen? Wat is het belangrijkst om te weten? Waar ben je heel erg blij mee? Welke dingen had je nu toch liever anders gedaan en wat maakte je gelukkig? 

Ik besloot om een aantal ouderen deze vragen te stellen. Ze gaven me de volgende antwoorden:

"Het leven gaat om het vissen, en niet om de vis zelf." - Ko (74 jaar)
"Dat heb ik ooit iemand horen zeggen, en ik ben het er helemaal mee eens. Sommige mensen denken alleen maar aan het behalen van het doel, het eindpunt, maar eigenlijk gaat het toch écht om de weg ernaartoe. Het 'vangen van de vis' is leuk, maar de plezier die je beleeft tijdens 'het vissen' is het belangrijkst."

"Denk niet teveel na over wat anderen van je vinden." - Anne (72 jaar)
"Mensen zijn helemaal niet zoveel met je bezig als je denkt. Ze zijn eigenlijk vooral met zichzelf bezig. Door alleen maar de hele tijd na te denken over wat anderen van je vinden gaat er zoveel kostbare tijd verloren, en die kun je nooit meer terugkrijgen. Ben niet bang om jezelf te zijn. Ben sowieso niet bang."

"Volg je hart en je dromen, en blijf erin geloven." - Oscar (73 jaar)
"Dit is misschien wel het grootste cliché dat ik op kon noemen, maar ik voelde me ertoe verplicht, omdat er nog steeds zoveel mensen zijn die het niet doen. Het kan daarom niet vaak genoeg gezegd worden. Leef je eigen leven, niet dat van anderen. Daar krijg je uiteindelijk alleen maar spijt van. Misschien moet je toch maar niet zoveel luisteren naar het advies van anderen."

"Vergeet nooit altijd vriendelijk en open te blijven." - Mien (78 jaar)
"Dat is het beste advies dat ik kan geven. Het is de basis voor alles, en zonder dat kun je niet gelukkig worden. Sommige mensen lijken dit te vergeten, terwijl ze vol gaan voor hun eigen 'succes', carrière, trots en geld. Maar het echte succes zit in liefde en vriendschap, niet in geld. Je kunt alleen spijt krijgen als je dit vergeet."

"Ons leven duurt niet eeuwig, het houdt echt een keer op." - Marian (73 jaar)
"Ik weet zeker dat ik dit vroeger onbegrijpelijk had gevonden. Als je zestien bent lijkt het alsof je ontzettend veel tijd hebt, maar later kom je er pas achter dat dat eigenlijk wel meevalt. Dat maakt tijd iets heel kostbaars. Je moet je leven niet leven alsof het eeuwig duurt, gelukkig heb ik dat wel op tijd kunnen ontdekken."

Knoop deze adviezen dus in je oren, en zorg dat je ze niet vergeet. Dan hoef jij dit straks niet meer te zeggen tegen je jongere zelf. Of wil je nu misschien al iets heel anders zeggen?

Gepubliceerd op 19 mei 2016
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

R.

R.

Mooi stuk! Het lijkt me wel dat de opmerking aan Merel er nog even uitgehaald moet worden, of niet? ;)

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.