Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Durf 'nee' te zeggen!

Durf 'nee' te zeggen!

Door Inze
'Nee heb je, ja kun je krijgen'. Op de vraag of iemand op werk voor je kan invallen, bijvoorbeeld. Vroeger had ik zelf veel moeite met 'nee' zeggen en heb ik mezelf een hoop onnodige stress bezorgd door toch 'ja' te zeggen op dit soort verzoeken. Hierin ben ik vast niet de enige, dus bij deze mijn tips!


Een appje: 'Hey Inze, ik moet overmorgen werken, maar ik heb de dag erna een belangrijke toets. Zou jij voor mij kunnen invallen?' Mijn eerste intuïtie is dan meestal om 'Ja, tuurlijk!' te reageren. Waarom? Omdat ik me anders schuldig voel. Als ik het niet doe voelt het alsof ik hem of haar laat stikken. Onzin natuurlijk! Daarom onthoud ik voortaan deze tips, om zonder een schuldgevoel 'nee' te kunnen zeggen.

Niet mijn probleem

Ik durfde vaak geen nee te zeggen, omdat ik bang was om de ander teleur te stellen. Maar dat schuldgevoel is nergens voor nodig! Het probleem dat iemand niet kan werken, is namelijk niet jouw probleem. Natuurlijk verschilt het per situatie, een overleden familielid tegenover 'te druk met school', bijvoorbeeld. Vraag je daarom altijd af: 'is het probleem van deze persoon groter dan het probleem dat het mij bezorgt?' Wanneer jij het zelf ook erg druk met school hebt, is het antwoord dus gewoon 'nee'. 

Zet jezelf op plek één

Naast drukte met school kun je ook wel eens toe zijn aan een rustig dagje. Je geniet van de vrijheid en kijkt uit naar je middagje welverdiende rust, totdat je een appje krijgt of je kunt invallen. In principe kan je wel, maar je moet dan wel je chill-avondje opofferen. Wanneer je eerste ingeving 'Nee, daar heb ik dus echt geen zin in' is, doe het dan gewoon niet. Jij hebt je avondje rust verdiend en hoeft deze niet af te blazen voor een ander.

'Ja' kun je krijgen

Zoals ik al zei: 'nee heb je, ja kun je krijgen'. De vrager hoeft dus niet per se een 'ja' te verwachten en heeft daarmee geen enkel recht om teleurgesteld in je te zijn. Het is logisch dat hij of zij het jammer vindt dat je niet kan invallen, maar het verandert niks aan de manier waarop ze tegen je aan zullen kijken. Nee zeggen maakt je geen minder aardig persoon. Een 'nee' is namelijk nooit persoonlijk bedoeld. 

Communicatie is key

De manier waarop je de 'nee' brengt is ook van groot belang. Een 'sorry, maar ik kan helaas niet', komt een stuk vriendelijker over dan alleen een 'nee'. Natuurlijk zou je er ook nog een reden bij kunnen zetten, maar in principe ben je niemand een verklaring schuldig. Het komt niet zo goed uit. Nou ja, jammer, so be it

Misschien dat al deze tips een beetje negatief overkomen, maar zo zijn ze zeker niet bedoeld. Het is belangrijk om voor jezelf te kiezen en niks te doen waarmee je jezelf in de knel brengt. Sinds ik vaker 'nee' zeg, waar ik eerder wel 'ja' op had geantwoord, merk ik dat ik meer rust en vrije tijd heb. Daarnaast heb ik ook geen vijanden gemaakt; niemand rekent het je aan als je niet kunt! Maar mocht het een keer wél goed uitkomen, mag 'ja' zeggen natuurlijk ook! Zolang je maar een keuze maakt waar je zelf achter staat.

Gepubliceerd op 4 februari 2020
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.