Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Down Under ondanks studieschuld

Down Under ondanks studieschuld

Door Lisa

Ze loopt er misschien wel 13.000 euro door mis, maar vwo-6'er Doris Groen (17) wil koste wat kost op gap-year. Na de zomer pakt ze haar biezen en zoekt ze het avontuur op in Australië.

Ondanks dat ze, als ze terugkomt, dan waarschijnlijk geen recht meer heeft op studiefinanciering. Haar klasgenoten krijgen vanaf september maandelijks 'gratis' honderden euro's op hun rekening gestort, maar als de politiek de stufi schrapt kunnen studenten die pas in 2014 beginnen al dat geld op hun buik schrijven.

Zo wordt het wel een heel duur reisje zonder ook maar een voet buiten de deur te hebben gezet. Toch gaat ze.

Ouders achter het plan

Het begon een aantal jaar geleden na geweldige verhalen over de Australische natuur, mooie afbeeldingen op Google en de bijzondere levensstijl gezien en gehoord te hebben. Hét moment waarop Doris besloot dat ze na haar eindexamen niet gelijk het studentenleven wilde opzoeken. "Mijn ouders stonden meteen achter het plan. Ze hebben vroeger zelf ook veel gereisd en vinden dat ik de kans om het zelf te doen, niet aan mijn neus voorbij moet laten gaan."

In tegenstelling tot veel anderen spreken de Verenigde Staten Doris totaal niet aan: het is juist de Australische cultuur waar ze vrolijk van wordt. Ze wil proeven hoe het is om Australiër te zijn.

 "Ik denk dat een jaar reizen me zoveel nieuws kan brengen. Ik heb afgelopen zomer al twee weken een taalcursus Engels gevolgd in Engeland en ben daar al wat zelfstandiger door geworden, maar juist door een jaar lang helemaal alleen te reizen, moet ik zelf dingen leren uitzoeken. Alles zal van mezelf afhangen," zegt Doris.

Zelf betaald

Ook denkt ze dat zo'n gap-year haar de meerwaarde van het geld leert inzien, maar volgens mij hoeft dat helemaal niet meer. Doris betaalt haar tussenjaar namelijk helemaal(!) zelf. "Over een week ga ik weer aan de slag in een ijssalon en ik ben nog hard op zoek naar een baantje voor de zomer. Ik ga niet met mijn ouders op vakantie dit jaar, zodat ik in oktober hopelijk in het vliegtuig kan stappen."

Doris op reis. Al zal dit echt niet allemaal in haar backpack passen.

Klinkt allemaal mooi, maar is dat reizen het verliezen van al die studiefinanciering eigenlijk wel waard? Die duizenden euro's?! Doris vindt van wel.  "Als ik er niet een tijdje tussenuit ga, heb ik daar de rest van mijn leven spijt van."

Denken over studiekeuze

Bovendien weet ze nog helemaal niet wat ze zou willen studeren. En een verkeerde keuze maken, kost ook een hoop geld en tijd. "Het is dus eigenlijk de perfecte combi: zo kan ik doen wat ik al heel lang wil doen en tegelijkertijd nadenken over wat ik wil studeren. En als ik zak dan heb ik sowieso geen recht meer op studiefinanciering, dus zo'n verschil is het niet."

Eenmaal in Australië wil Doris geen reis- of leefschema hebben waar ze zich de volgende zeven maanden aan moet houden. Wel is ze van plan de eerste weken via een reisorganisatie te 'wennen' aan Australië. Zo'n organisatie zal zorgen dat Doris het juiste visum en verzekering heeft, waarna ze haar eigen weg zal gaan.

Stufi-twijfel bij vriendin

Doris: "Ik wil niet een jaar naar high school, maar werken en met het verdiende geld doorreizen naar een andere plek in Australië. Ik ken via-via wat mensen die in Australië wonen en hoop dat zij een plekje voor me hebben. Ik heb al veel coole verhalen gehoord van mensen die bijvoorbeeld op een aardbeienboerderij hebben gewerkt."

En zeven maanden in haar uppie zijn vindt Doris niet erg, maar de kans dat ze samen met een vriendin het Australische leven gaat meemaken is ook aanwezig. "Misschien ga ik alsnog samen met een vriendin, maar ze is erg geschrokken door het idee dat ze dan waarschijnlijk geen studiefinanciering meer zal krijgen. Begrijpelijk." Het weerhoudt Doris er echter niet van om haar droom te verwezenlijken.

De regering beslist dit voorjaar of de studiefinanciering vanaf 2014 definitief een sociaal leenstelsel wordt. Meer over de consequenties daarvan vind je hier.

Gepubliceerd op 12 maart 2013
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Hier precies hetzelfde. Heb nog enorm getwijfeld maar het is absoluut mijn droom om een jaartje weg te gaan, nieuwe mensen te ontmoeten en dingen te leren. Daarom moet ik er maar gewoon voor gaan. Jij ook veel plezier volgend jaar Doris.

9 jaar geleden

M.

M.

Wauw Doris, wat heb jij een lef dat je er 7 maanden alleen op uit trekt! Ik wil ook wel maar ik weet niet of ik het red in m'n eentje.. Australiƫ lijkt me echt fantastisch! Als je nog iemand zoekt dan meld ik me bij deze aan!

9 jaar geleden

R.

R.

wanneer ik op de link van de studiefinanciering onderaan de pagina klik word ik teruggestuurd naar dezelfde pagina

9 jaar geleden

Z.

Z.

wow dit lijkt wel alsof het over mij gaat haha, ik ga precies hetzelfde doen volgend jaar en ook ik loop daardoor de stufi mis! Heel veel plezier alvast

9 jaar geleden

D.

D.

hoi doris, dit is heel toevallig want ik heet ook doris, en guess what? ik heb twee en een half jaar in perth western australia gewoont. het was erg gaaf en ik denk dat je de tijd van je leven zult hebben x veel plezier!

8 jaar geleden

S.

S.

Ik vind het supertof van haar, ik denk dat meer mensen dit lef zouden moeten tonen.

8 jaar geleden